Distracţii de vară

TOTUL DESPRE MAME

 

Eu, una, sunt absolut îngrozită când, imediat după ce începe vacanţa, îl aud pe băieţelul meu spunând cu un ton miorlăit „Maaamiiii, mă plictiseeeesc!” Of, cred că mamele de copii şcolari mă înţeleg foarte bine, nu-i aşa? Ştiţi cum se întâmplă: vine vara, începe vacanţa, noi visăm la relaxare şi distracţie din zori şi până-n seară, la copii veseli, zbenguitori şi frânţi de oboseală la ora culcării. În realitate, după primele zile în care cei mici se bucură că nu mai merg la şcoală, auzim lucrul de care ne este cel mai frică: “Maaamiiii, mă plictiseeeesc!” Ce este de făcut?

 

Activităţi sportive

Pentru copiii de ciclu primar, anul şcolar se dovedeşte a fi întotdeauna foarte obositor. Din acest motiv au mult mai puţin timp şi energie să practice activităţi sportive regulate, oricât de mult ne-am dori noi, mamele, acest lucru. Profitaţi de vacanţa de vară care, deşi scurtata cu două săptămâni din motive pe care nu avem timp să le dezbatem aici, are avantajul că cei mici au timp liber din belşug. În plus, acum nu vă veţi mai face griji din pricina răcelilor căpătate atunci când ies transpiraţi din sala de antrenamente în gerul iernii.

Aveţi de optat intre şcoli sportive particulare şi cluburile sportive pentru şcolari, afiliate fiecărui sector, în cazul Bucureştiului. Şi, bineînţeles, celebrele cluburi sportive locale. Foarte interesantă este iniţiativa Clubului sportiv Dinamo care derulează începând din luna iunie a anului 2012 proiectul Sport pentru dezvoltare personală. Acesta se adresează “copiilor care doresc să facă sport de plăcere pentru o dezvoltare armonioasă psiho-fizică. Proiectul este adresat tuturor copiilor, dar mai ales acelor copii cărora li s-a spus că nu au talent pentru sportul de performanţă sau ai căror părinţi nu găsesc soluţii în educarea lor”.

 

Cluburi de vară

Pentru copiii ai căror părinţi lucrează şi care nu pot rămâne sub supravegherea bunicilor sau a unei mătuşi binevoitoare, exista posibilitatea participării la un club de vară. Acestea funcţionează pe principiul after-school-ului şi sunt afiliate unei grădiniţe sau şcoli particulare. Pentru a-ţi înscrie copilul în cadrul unui astfel de club nu trebuie să fi urmat anterior cursurile şcolii respective. În cadrul cluburilor de vară copiii se distrează făcând tot felul de lucruri: pictură, educaţie muzicală, activităţi sportive, excursii în aer liber etc. Majoritatea cluburilor de vară au program prelungit, până la ora 18, iar în plus unele dintre ele oferă şi servicii de transport la domiciliu pentru copii.

 

Ateliere de creaţie

Aceste ateliere reprezintă o alternativă mai puţin costisitoare la cluburile de vară, dar şi mai limitată ca timp. Concret, un atelier durează între două şi patru ore, zilnic ori săptămânal, şi vei avea nevoie de cineva care să rezolve problema transportului. Tot ceea ce ai de făcut este să tastezi “ateliere pictura, ceramică/ teatru dans etc pentru copii” în motorul tău de căutare pe internet şi cu siguranţă veţi găsi ceva potrivit pentru piticii tăi.

 

Până una alta, noi iţi facem o sugestie: Muzeul Ţăranului Român organizează în perioada 1 iulie – 1 august pentru copiii intre 5 şi 18 ani ateliere de creativitate “unde timpul înseamnă altceva decât computer şi televizor”. Cursurile propuse dau frâu liber imaginaţiei şi creativităţii prin fotografie, pictură, poveşti cu urechi, modelaj, atelier de hârtie manuală, lecţii de etnologie, croit, ţesut, confecţionat păpuşi din colaj textil.

 

Ateliere de joacă şi dezvoltare

La acest capitol stăm mult mai bine în această vară decât în anii precedenţi: multe muzee bucureştene oferă alternative extrem de atractive plictiselii de acasă. Astfel, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, proaspăt şi minunat renovat, găzduieşte în această vară programe super-extra-mega distractive pentru copiii de până la 15 ani: Şcoala de Vară (dacă aş fi copil aş ţopăi de fericire să merg la cursuri care se numesc „Triburile din grădină”, „Păsările, frumoasele lumii”, „Herbar de Bucureşti” sau „Microcosmos, poporul ierbii”), Corabia vacanţei (program de zoologie şi arte plastice aplicate pentru elevi, în care cei mici călătoresc cu gândul în Grecia, Japonia, Caraibe, Polul Nord şi tot felul e alte destinaţii fantastice) sau Micii sanitari (ateliere de anatomie umană, igienă şi prim-ajutor pentru elevi).

 

Până pe 20 iunie mai aveţi încă timp să vă înscrieţi la un atelier inedit de teatru-sport. Atelierele nucamica ACTOR MARE reprezintă o metodă modernă şi foarte interactivă prin care copiii sunt stimulaţi să aibă încredere în sine, să îşi asculte intuiţia, să fie curajoşi şi să îşi echilibreze energiile. Atelierul se adresează copiilor între 3 şi 14 ani, mai ales celor care nu vor neapărat să participe la antrenamente sportive regulate, dar în acelaşi timp adoră mişcarea.

 

Dacă puiului tău îi place muzica, cum ţi se pare ideea învăţării limbii engleze cu ajutorul cântecelelor? Learn with Music este un program special adus din Statele Unite ale Americii, ce oferă pentru prima dată în România şansa unui curs de limba engleză prin muzică, joc şi mişcare pentru părinţi şi copii de la cele mai mici vârste (3 luni). Ineditul acestor ateliere constă în faptul că, pentru a-şi încuraja copiii, părinţii vor participa activ în timpul orelor de muzică şi limba engleză.

 

Tabere

Tot în cadrul Muzeului Antipa, şcolarii mici sau preşcolarii pot participa la Tabăra de imaginaţie şi creaţie naturală, împreună cu Holly Molly, timp de cinci zile. Ai ocazia de a opta pentru una dintre cele două perioade în care se organizează: 2 – 6 iulie sau 9-13 iulie. Cu această ocazie cei mici vor inventa poveşti, vor verifica miturile întâlnite în fabule, vor crea diverse animăluţe sau vor ţopăi precum sălbăticiunea preferată.

 

Nu lipseşte nici anul acesta de acum celebra tabăra de creaţie “Vară pe uliţă” din cadrul Muzeului Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, unde pot participa copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 3 şi 18 ani, dar şi adulţi. Poţi alege unul dintre cele trei module de câte două săptămâni din intervalul 2 iulie – 11 august pentru ca micuţul tău să înveţe olăritul, încondeiatul ouălelor, sculptură în lemn, confecţionarea propriilor păpuşi sau fotografia şi quilling-ul.

 

Pentru micii cavaleri vă recomand Tabăra Medievala, organizată anul acesta la Moeciu de Sus. Vor exista şase serii a câte 25-35 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, în perioada iulie-august 2012. Prima serie începe pe 24 iunie. Micii meşteri vor realiza propriile lor scuturi cu însemne heraldice, pe care le vor lua acasă ca amintire  iar la lăsarea serii vor asculta legende medievale sau vor viziona filme cu specific istoric.

 

În oraşul tău ce distracţii se organizează pe timpul verii pentru copii?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa