Cu copiii la restaurant – cum să nu transformi o seară în familie în coșmar

Ramona Dinescu
la restaurant

Cu copiii la restaurant mi s-a părut întotdeauna un adevărat calvar. Ca părinții să poată mânca ceva, totul, de la servire și entertainment trebuie să meargă șnur.

Este drept că ai mei copii sunt încă mici și, fizic, nu au cum să stea locului timp de o oră ca să servim masa la restaurant. În plus, sunt total împotriva telefoanelor și tabletelor, mai ales la masă, și, prin urmare, trebuie să găsesc alte soluții pentru a-i ține în frâu pe cei mici, astfel încât să apucăm să mâncăm cu toții și nici să nu plece toată lumea din restaurant din cauza gălăgiei noastre.

Până la această vârstă, tot ce am reușit a fost să ieșim de câteva ori cu cei mici la o pizza, pentru că este gata repede. Am mai fost nevoiți să mergem la restaurant în vacanțe când eu, personal, aproape nu mâncam nimic, asudam din greu și îmi venea să-mi smulg părul din cap. Cu un copil mic în brațe și cu altul de mână, consultam în viteză meniul și, după ce dădeam comanda, făceam ture prin tot restaurantul ca să nu se plictisească cei mici. Apoi le dădeam să mănânce și, evident, după ce ei mâncau, se plictiseau de stat la masă și trebuia să mergem. Uneori îi mai păcălea tatăl lor și reușeam să mănânc și eu ceva. Alteori, însă, plecam lăsând mâncarea în farfurie.

M-am gândit că și alții sunt în situația mea și am început să mă documentez dacă există trucuri sau soluții pentru ca ieșirile la restaurant cu copiii să fie mai liniștite. Iată ce am aflat

Fă rezervare la restaurant

Înainte de toate, în momentul în care decizi că vrei să mergi cu copiii la restaurant, ar fi bine să dai un telefon în prealabil să întrebi dacă este un loc prietenos pentru copii și dacă au scaun de masă. Cu copiii mici așezați pe scaune obișnuite sau băncuțe nu va fi deloc o distracție.

Alege cu grijă momentul

Cel mai bun moment în care poți merge cu copiii la restaurant este acela în care ei sunt odihniți (în vacanță nu prea se poate aplica această regulă) și cât mai aproape de ora lor de masă. Este o idee bună să mergeți la restaurant când acesta nu e foarte aglomerat, în zilele săptămânii sau cu o oră înainte de vânzoleala obișnuită de prânz sau cină.

Comandați împreună

Unii copii mănâncă o porție întreagă, din meniul pentru copii, bineînțeles. Însă, cei mai mulți, nu. Așa că mai bine ar fi să comanzi pentru tine ceva ce-i place și copilului și să-l lași să mănânce de la tine, altfel vei irosi o grămadă de bani. Se complică puțin lucrurile cu doi copii. De exemplu, când cel mic era bebeluș și îi aduceam la restaurant piureul pregătit de mine (nu am avut niciodată probleme și nimeni nu m-a refuzat vreodată). Însă, trebuia să fiu foarte atentă la momentul în care îl hrăneam: trebuia să ne sincronizăm astfel încât amândoi copiii să mănânce cam în același timp.

Plimbați-vă în timp ce așteptați

Niciun copil nu va rezista să stea o oră pe scaun ca să-și aștepte mâncarea. Nici un copil mic. Și dacă îi dai hârtie și creioane poate îl vei ține ocupat câteva minute. Mai poți să-i aduci o jucărie, dar trebuie să fie cât mai silențioasă ca să nu deranjezi tot restaurantul. Cea mai bună variantă este să ieșiți afară să vă plimbați puțin, să vă uitați la mașinile care trec pe stradă sau la orice altceva vă atrage atenția. Dacă restaurantul are loc de joacă pentru copii, atunci e ca și rezolvată situația așteptării.

Mâncați și plecați

Dacă erați obișnuiți ca după o masă la restaurant să mai stați de vorbă și să comandați și o cafea, este cazul să uitați de aceste obiceiuri după ce deveniți părinți. Trebuie să fiți fericiți dacă ați apucat și voi să mâncați ceva, căci, după ce copiii au mâncat, e cazul să ridicați ancora. Păstrați plăcerea cafelei acasă, după ce,eventual, copilul s-a culcat.

Notă! Nicăieri nu am găsit sfaturi legate de a le da copiilor telefonul sau tableta, deși, peste tot pe unde am fost eu erau cel puțin 2-3 copii cu aceste gadget-uri în mână, așteptând să primească comanda.

Voi cum reușiți să vă bucurați de ieșirile la restaurant cu copiii?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa