Unde mergem cu copiii? Peste 50 de recomandări pentru acest weekend, în București și în țară

Anca Vlad

Weekend-ul 29 septembrie – 1 octombrie. Aveți de ales între târguri, spectacole, festival de știință. Iată o selecție a celor mai interesante evenimente pentru copii din București și din țară.  

VINERI, 29 septembrie

INSTITUTUL FRANCEZ, CĂRTUREȘTI VERONA

18.00 Bucharest Science Festival 

De-a lungul timpului, curiozitatea ne-a încurajat să descoperim noi ţinuturi şi să colonizăm noi teritorii, dar nu ne-am oprit aici. Poate şi mai important, încă din zorii omenirii am explorat noi idei, noi concepte, noi moduri de a gândi. Bucharest Science Festival promovează știința din România. Fondat în 2013, festivalul include zeci de evenimente (expoziții temporare, ateliere interactive, conferințe, dezbateri, proiecții de documentare etc.).

PARCUL HERĂSTRĂU

10.00 – 20.00 Târgul Bucureștilor 

Sărbătoarea fructelor și a legumelor, a meșteșugurilor, artei și tradițiilor românești din sezonul tomnatic este celebrată în acest an în cadrul unui târg cu peste 80 de căsuțe. Aici, producătorii români din întreaga țară vor fi prezenți cu cele mai bune recolte, evenimentul adunând totodată și meșteșugari și artistici plastici autohtoni.

PARCUL NAŢIONAL

Festivalul Toamna la ceaun

Ceaunul va fi regele acestui weekend, iar preparatele gătite vor fi în toate formele şi după
toate gusturile, aromate cu fel şi fel de mirodenii. Sunteţi aşteptaţi în parc cu o simfonie de bunătăţi la ceaun: varză a la Cluj, gulaş, sarmale, fasole cu cârnaţi, tocanite dulci sau picante, pastramă la ceaun, bulz din brânză proaspată şi multe alte surprize. Vedeta evenimentului va fi cea mai mare zacuscă, gătită chiar sub ochii trecătorilor.

MUZEUL GRIGORE ANTIPA

17.00 – 22.00 Noaptea cercetătorilor  

Participarea este gratuită si nu necesita programare. Puteti veni la orice oră în intervalul desfășurării evenimentului, însă ultima intrare este permisă la ora 21.00. În cadrul evenimentului se vor defășura următoarele activități: Zoologia – pasiunea mea, Brăţări cu mesaj genetic, Savanți în bucătărie, Electroforeza acizilor nucleici – licurici de ADN în lumină UV, Muzeul și fauna urbană, Întâlnire cu creaturile din penajul păsărilor, Poveștile animalelor cu carapace și cei care le studiază, Insectele și colecțiile de entomologie, O scurtă incursiune în lumea scarabeidelor, Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora, Taxidermia și dezvoltarea colecțiilor de științele naturii.

PIAȚA UNIVERSITĂȚII

17.00 – 22.00 Noaptea cercetătorilor europeni 

Evenimente de acest gen vor avea loc în aproximativ 300 de orașe europene. În România, centrele mai multor orașe vor fi transformate în laboratoare de știință unde vor avea loc experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii, concursuri și multe alte activități care vor îmbina știința cu învățarea distractivă.

TEATRUL ION CREANGĂ

17.00 Cartierul poveștilor 

Spectacolul propune o formă specială de teatru, care îmbină contraste: înăuntru – în afară, mare – mic, text – improvizație. Povești, mituri și situații familiare (abordate altfel) sunt reaşezate într-un spațiu de joc miniatural: 5 căsuțe fantastice, ale căror musafiri devin spectatori și actori.

 

OPERA COMICĂ PENTRU COPII

20.00 Afacerea Est

Continuă prezentarea filmelor în Sala UnderGrant.
De la această oră sunteți invitați să vizionați gratuit un film cu Constantin Pușcașu și Ion Sapdaru, care spune povestea unei prietenii dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei.

 

CLUB EDUCAŢIONAL MIRUNA

18.00 Sistemul solar 

Alături de Galileo, interpretat de actorul Voicu Hetel, copiii învață distrându-se lucruri noi surprinzătoare despre sistemul nostru solar, planete, rachete, vulcani şi sateliţi… Află dacă sistemul solar este format din 8 sau 9 planete, ce înseamnă aselenizare, care sunt sateliții lui Jupiter, cum e cu Luna satelitul natural al Terrei unde gravitația este de 6 ori mai redusă şi multe altele. În final, vom construi singuri o planetă cu sateliţi pe care o vom lua acasă să ne amintească de spaţiul cosmic.

SÂMBĂTĂ, 30 septembrie

OPERA COMICĂ PENTRU COPII

Directorul de teatru   

După participarea la la cea de-a XVI-a ediție a Sibiu Opera Festival, Opera Comică pentru copii revine în București cu „Directorul de teatru”. Personajul central este un impresar, „Der Schauspieldirektor”, care, asistat de Buffo — cântărețul comic – organizează audiții pentru alcătuirea unei trupe de operă. Regizorul Cristian Mihăilescu introduce și personaje extrem de cunoscute din alte opere celebre ale lui Mozart.

 

Prinţul Crab

Spectacolul aduce în fața publicului peste 60 de copii cu vârste între 3 și 10 ani, elevi ai Școlii de Balet Jaqueline. Cu ajutorul muzicii, costumelor și coregrafiei deosebite, ei spun povestea prințului vrăjit de o zână să devină crab și să se transforme din nou în om doar prin sacrificiul unei fete care să îl iubească necondiționat și să fie gata să își dea viața pentru el.

Bastien și Bastienne

Peisajul pastoral din opera lui Mozart se transformă în această producție într-o sală de lectură, unde cele două personaje principale sunt colegi de școală. Lumea lor se intersectează cu cea a imaginației, realitatea se întrepătrunde cu o lume fantastică, stăpânită de un vrăjitor.

20.00 Top Gun

Continuă prezentarea filmelor în Sala UnderGrant. De la această oră sunteți invitați să vizionați gratuit filmul care l-a transformat pe Tom Cruise în una dintre cele mai mare vedete ale marelui ecran. Maverick este pilotul care zboară din instinct, fără să respecte regulile, și care trebuie să-și înfrunte demonii pentru a reuși într-o lume unde locul 2 nu există.

PARCUL CAROL

Povești nespuse din zona Parcului Carol  

Sunteți invitați să descoperiți poveștile nespuse ale Parcului Carol precum și istoria fostelor fabrici din împrejurimi. Turul are ca scop promovarea patrimoniului cultural și prezentarea principalelor puncte de interes turistic ale sectorului 4. Durata va fi de aproximativ o oră și 20 minute, iar punctul de întâlnire va fi la Fântâna Zodiac, ora 11.00 pe data de 30 Septembrie. Este recomandat să aveți încălțări comode, o sticla cu apă la 0.5 L pentru hidratare, iar în caz de vreme nefavorabilă, o umbrelă sau pelerină de ploaie.

PARCUL HERĂSTRĂU

10.00 – 20.00 Târgul Bucureștilor  

Sărbătoarea fructelor și a legumelor, a meșteșugurilor, artei și tradițiilor românești din sezonul tomnatic este celebrată în acest an în cadrul unui târg cu peste 80 de căsuțe, la care producătorii români din întreaga țară vor fi prezenți cu cele mai bune recolte, evenimentul adunând totodată și meșteșugari și artistici plastici autohtoni.

PARCUL NAŢIONAL

Festivalul Toamna la ceaun

Ceaunul va fi regele acestui weekend, iar preparatele gătite vor fi în toate formele şi după
toate gusturile, aromate cu fel şi fel de mirodenii. Sunteţi aşteptaţi în parc cu o simfonie de bunătăţi la ceaun: varză a la Cluj, gulaş, sarmale, fasole cu cârnaţi, tocanite dulci sau picante, pastramă la ceaun, bulz din brânză proaspată şi multe alte surprize. Vedeta evenimentului va fi cea mai mare zacuscă, gătită chiar sub ochii trecătorilor.

LUMEA LUI MOMO

Toamna în borcane mici

Astăzi puteţi modela și coace pâinițe din secară, ovaz si grâu, iar cât stau rotunjoarele la cuptor, veţi pune murături de toamnă în borcane bombate și de mânuțele voastre decorate. Veţi incheia sărbatoarea ascultând o poveste în cercul prieteniei. Fiecare familie va pleca acasă cu bucuria conectării și a jocului în familie, împachetate lângă pâinica bine coaptă și borcanul de murături.

INSTITUTUL FRANCEZ, MUZEUL NAȚIONAL DE GEOLOGIE, MUZEUL GRIGORE ANTIPA, SENECA ANTICAFE, LIBRĂRIA HUMANITAS DE LA CIȘMIGIU

18.00 Bucharest Science Festival 

De-a lungul timpului, curiozitatea ne-a încurajat să descoperim noi ţinuturi şi să colonizăm noi teritorii, dar nu ne-am oprit aici. Poate şi mai important, încă din zorii omenirii am explorat noi idei, noi concepte, noi moduri de a gîndi. Festivalul include zeci de evenimente (expoziții temporare, ateliere interactive, conferințe, dezbateri, proiecții de documentare etc.).

PLAZA MALL BUCUREȘTI

18.00 Gaşca Zurli Show

Gașca Zurli vă invite cu mic cu mare la distracție! Intrarea este liberă, iar de la ora 19.00 începe o sesiune de autografe.

 

 

ARENA BASME CU CAI

Balaurul – cavaleri şi prinţese

Veniți să vă luați la revedere spectacolului „Balaurul”. Dacă nu l-ați văzut încă sau doriți să revedeți spectacolul, aceasta este ultima șansă! Împăratul Verde, Prințesa, Cavalerii, Aniel și Gorgorot și bineînțeles Balaurul vă așteaptă la Arena Basme cu Cai în sectorul 1, București.

 

TEATRUL ION CREANGĂ

18.00 Goe în Țara Minunilor

Ca să nu mai rămână repetent și anul acesta, familia domnului Goe îl invită pe profesorul Pricupescu să îl mediteze pe tânărul școlar. Pe măsură ce personajele se cufundă în poveste, granița dintre realitate și fantezie devine din ce în ce mai subțire, până când Goe ajunge în Țara caragialească a Minunilor.

 

TEATRUL ŢĂNDĂRICĂ

11.00 Tigrişorul Petre

Un pui de tigru se teme de orice: zgomote, tunete, nori, praf, etc. Mama lui și ceilalți tigri s-au hotărât să-i arate ce înseamnă frica cu adevărat și ce trebuie să faci ca să devii curajos.

 

TEATRU LA CINEMA

11.00 Prinţul fermecat 

Prințul cu părul albastru din Ținutul Albastru este transformat de Vrăjitoare în Căpcăun pentru a împiedica unirea Ținutului său cu Ținutul Roșu, prin căsătoria sa cu Prințesa.

TEATRUL DE MAGIE

Magicianul trăsnit   

Spectacolul interactiv prezintă un personaj aparent neîndemânatic, spre amuzamentul publicului. Însă tot acesta îl scoate din încurcătură fiindcă, rând pe rând, copiii se transformă în asistenţii lui, ajutându-l să-şi ducă trucurile până la capăt. Astfel, se îmbină magia cu elementele de comic de situaţie.

TEATRUL COQUETTE

11.00 Vulpea şi corbul 

Șireata Vulpe îl păcălește pe naivul Corb pentru a-i fura cașcavalul. Spectacolul este înțesat de momente menite să stârnească hazul celor mici, dar și atenția lor la anumite tipuri de comportament, pe care fabula dorește să le aducă în vedere.

 

TĂRÂMUL MAGIC VOI REUŞI

11.00 Pictură pe apă – EBRU 

Ebru este o artă tradițională turcească, arta de a desena pe apă, meșteșug de maiestrie otomană, cunoscut și sub denumirea de foiță turcească. Această tehnică implică realizarea unui model realizat din mai multe culori ce plutesc deasupra unui mediu gel. Odată pregătită vopseaua, se stropește deasupra apei cu ajutorul unor bețe de metal sau a unor pensule. Hârtia se așaza apoi pe suprafață pentru a absorbi culoarea, modelul transferându-se pe material.

CLUBUL COPIILOR ISTEŢI

12.15 Experimente cu reacţie şi distracţie 

Cu ajutorul experimentelor fizice și chimice vor fi abordate teme ce țin de natură și mediul înconjurător pe înțelesul celor mici. În cadrul atelierului, fiecare copil va beneficia de implicare directă, de materiale sigure, supraveghere și îndrumare la fiecare pas.

 

PURA VIDA HUB

19.00 București dansează în stradă 

Pura Vida vă invită să dansați în piața principală din centrul vechi, la intersecția străzilor Lipscani și Smârdan. Se vor dansa Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Kizomba, Semba, Hip Hop și multe altele. Vino și dansează alături de dansatori minunați și persoane de toate vârstele!

DUMINICĂ, 1 octombrie

OPERA COMICĂ PENTRU COPII

20.00 Grease

Continuă prezentarea filmelor în Sala UnderGrant. De la această oră sunteți invitați să vizionați gratuit un film nemuritor. John Travolta si-a confirmat pozitia de cea mai versatilă si magneticã prezență cinematografică a deceniului în această versiune pentru marele ecran a piesei de succes Grease. Cântăreața Olivia Newton-John si-a făcut debutul în cinematografia americană în rolul lui Sandy, fata naivă iubită de Travolta.

 

 

PARCUL HERĂSTRĂU

10.00 – 20.00 Târgul Bucureștilor  

Sărbătoarea fructelor și a legumelor, meșteșugurilor, artei și tradițiilor românești din sezonul tomnatic este celebrată în acest an în cadrul unui târg cu peste 80 de căsuțe, în care producătorii români din întreaga țară vor fi prezenți cu cele mai bune recolte, evenimentul adunând totodată și meșteșugari și artistici plastici autohtoni.

PARCUL NAŢIONAL

Festivalul Toamna la ceaun

Ceaunul va fi regele acestui weekend, iar preparatele gătite vor fi în toate formele şi după
toate gusturile, aromate cu fel şi fel de mirodenii. Sunteţi aşteptaţi în parc cu o simfonie de bunătăţi la ceaun: varză a la Cluj, gulaş, sarmale, fasole cu cârnaţi, tocanite dulci sau picante, pastramă la ceaun, bulz din brânză proaspată şi multe alte surprize. Vedeta evenimentului va fi cea mai mare zacuscă, gătită chiar sub ochii trecătorilor.

MUZEUL NAȚIONAL DE GEOLOGIE, MUZEUL GRIGORE ANTIPA, LIBRĂTIA HUMANITAS KRETZULESCU

Bucharest Science Festival  

De-a lungul timpului, curiozitatea ne-a încurajat să descoperim noi ţinuturi şi să colonizăm noi teritorii, dar nu ne-am oprit aici. Poate şi mai important, încă din zorii omenirii am explorat noi idei, noi concepte, noi moduri de a gîndi. Festivalul include zeci de evenimente (expoziții temporare, ateliere interactive, conferințe, dezbateri, proiecții de documentare etc.).

TEATRUL ION LUCA CARAGIALE

11.00 Teatrul Național pentru copii

Teatrul Naţional pentru Copii, proiect iniţiat de Fundaţia Abracadabra, condusă de actorul Marian Râlea, în parteneriat cu Teatrul Naţional din Bucureşti, este locul unde copiii urcă pe scenă şi devin eroii cei buni şi frumoşi ai basmelor. Ca într-o adevărată magie, „înarmaţi” cu doar câteva elemente de costum şi decor, ei învaţă să-şi înfrângă teama şi să lupte  vitejeşte cu duhurile rele, cu forţele cele întunecate din poveştile românilor, de ieri şi de azi.

TEATRUL ŢĂNDĂRICĂ

10.00 şi 12.00 Ridichea uriaşă 

Ridichea uriașă este un basm rusesc care ne încântă prin acţiunea şi personajele sale: ridichea uriaşă, bunicul – moşul, bunica – baba, nepoţica, căţeluşul, pisica, şoarecele.

11.00 Jack şi vrejul de fasole 

Un băieţel pus pe şotii, dar cu suflet mare, dornic să-şi ajute mama, reuşeşte prin forţa magică a unui vrej de fasole fermecat să ajungă pe tărâmul Uriaşului, pe care îl învinge cu isteţime şi curaj.

TEATRU LA CINEMA

11.00 Motanul încălţat

Un spectacol complex ce îmbină jocul actorilor cu păpuşi şi elemente de animaţie, un spectacol care încântă prin costume, decoruri şi joc interactiv. Acest joc îi va implica foarte mult pe micuţii spectatori care vor participa la spectacol ajutându-l pe Motan să-şi ducă planul la îndeplinire.

TEATRUL DE MAGIE

Magicianul trăsnit 

Spectacolul interactiv prezintă un personaj aparent neîndemânatic, spre amuzamentul publicului. Acesta este însă cel care îl scoate din încurcătură fiindcă, rând pe rând, copiii se transformă în asistenţii lui, ajutându-l să-şi ducă trucurile până la capăt. Astfel, se îmbină magia cu elementele de comic de situaţie.

TEATRUL COQUETTE

11.00 Prâslea cel voinic şi merele de aur 

În grădina Împăratului Verde crește un măr cu fructe de aur, care sunt furate în fiecare an când se coc de către un zmeu năstrușnic, a cărui putere stă într-un inel. Merele de Aur, atât de prețioase împăratului sunt păzite pe rând de către cei trei fii ai săi, dar mezinul Prâslea reușește să prindă făptașul după ce îi înfruntă și pe cei doi căpcăuni, cei doi paznici comici ai peșterii zmeului.

TEATRU DIN PODUL MEU

11.00 Culori    

Descoperiți povestea unui fluture care va trece prin tot felul de transformări prin care sunt aduse în atenția micuților culorile. Spectacolul este susținut de Voicu Hetel, actor al Teatrului Ion Creangă, specializat și format în Programe de Educație timpurie, susținător a numeroase spectacole dedicate bebelușilor și toddlerilor.

CARO HOTEL BUCUREŞTI

Fantezii pe hârtie

O bucată de hârtie, multă fantezie şi imaginaţie. Organizatorii (Ţăpuşele) promit că micuții vor călători împreună cu personajele foşnitoare, vor inventa jocuri şi jucării, într-un cuvânt – se vor distra! După spectacol își vor face propria jucărie din hârtie.

 

LOCUL DE JOACĂ WONDERLAND

10.30 Atelier de mărgele Hama 

Atelierul este destinat copiilor cu vârsta peste 5 ani. Dezvoltă răbdarea și imaginația și, cu ajutorul mărgelelor Hama ei pot crea obiecte decorative. Fiecare copil este liber să creeze ce dorește.

BERĂRIA H

12.00 Workshop pentru copii: Sabiarelli  

Un desen pre-tăiat, o tăviță, o spatulă de dezlipit, fantezie, creativitate și mici doze de marmură fin pisată: iată ingredientele distracției cu Sabbiarelli, un nou joc creat și produs în Italia. Pornind de la un element simplu și pur – marmura albă fin pisată, transformată apoi cu ajutorul coloranților eco-compatibili, ia naștere curcubeul de culori Sabbiarelli cu care copiii vor putea realiza desene cu un efect incredibil de strălucitor.

EVENIMENTE PENTRU COPII ÎN ŢARĂ

BRAȘOV

Galeria terapiilor pentru copiii cu nevoi speciale (vineri, sâmbătă – ora 10.00)

În cadrul Galeriei Terapeuților pentru copiii cu nevoi speciale veți avea ocazia să găsiți terapeuți specializați, să participați la workshopuri și conferințe, să cunoașteți părinți și copii care parcurg acest drum, împreună. Intrare gratuită.

Șezătoare urbană în Muzeul din Casa Junilor (sâmbătă, ora 10.00)

Evenimentul are scopul de a promova patrimoniul cultural imaterial din regiunile etnografice ale județului Brașov, cu precădere a patrimoniului textil din aceste zone.

Fata babei și fata moșneagului (Teatrul Arlechino, sâmbătă – ora 10.30, 12.00)

Pisicile nearistocrate (Teatrul Arlechino, duminică – orele 10.30 și 12.30)

Spectacolul este prezentat în premieră și-i are în distribuție pe Erika Mihaly, Cecilia Negru și Manuela Zaharia.

CLUJ-NAPOCA

Ateliere pentru copii și adolescenți cu formatori francezi (vineri, sâmbătă, duminică – ora 17.00)

La Institutul Francez din Cluj, copiii învață franceza direct de la francezi! Nicolas, Noémie, Pierre și Solène le vor deschide porțile limbii franceze prin jocuri, cântece, povești, activități creative, filme și multă voie bună!

ORADEA

Scufița Roșie (vineri – ora 16.00)

Spectacolul, adaptare după Charles Perrault și Frații Grimm, are loc pe scena mobilă instalată în Piața Unirii.

SIBIU

CibinFEST (vineri, sâmbătă, duminică – ora 10.00)

Cel mai distractiv festival al Sibiului, CibinFEST, revine pentru a le oferi vizitatorilor o atmosfera incredibilă, bere rece și delicatese culinare într-un cort maiestuos în Piața Mare din Sibiu. Distracția nu este completă fără delicioasele preparate culinare servite în cort, care vor contribui la o experiență originală CibinFEST în centrul Sibiului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa