Viața de cuplu: să fim nebuni pe rând!

Simina Bădică
Serile TDM 1 / Totul despre mame

Serile TDM 1 / Totul despre mameA doua ediție a Serilor TDM a fost dedicată vieții de cuplu

Librăria Humanitas de la Cișmigiu s-a umplut pe 28 februarie de părinți buni, dornici să fie părinți și mai buni. De data aceasta, am aflat cât de mult contează calitatea relației noastre de cuplu pentru calitatea relației cu copiii noștri.

Psihologul György Gáspár, președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și specialist în terapia de cuplu și a familiei, ne-a explicat nu numai de ce avem probleme în relația de cuplu, ci mai ales CUM să le facem față.

În primii trei ani după nașterea primului copil satisfacția maritală scade  semnificativ pentru 75% dintre cupluri. Cuplurile cu copii sunt mai predispuse la divorț în primii 7 ani de viață ai copilului, în comparație cu familiile fără copii. Cum ne explicăm aceste realități îngrijorătoare ale vieții de cuplu și ce putem face pentru a nu deveni noi înșine o parte din această tristă statistică?

Oamenii care îşi gestionează cu succes relaţia de cuplu, ajung să facă faţă mai bine şi relaţiei parentale

Câți dintre noi nu am decis, în momentul apariției copilului, că relația de cuplu trece pe locul doi? Copilul devine centrul și rațiunea de a fi a noii familii. Pe locul doi, trei, paisprezece rămân toate celelalte lucruri care erau la un moment dat importante pentru noi: profesia, hobbyurile, liniștea, prietenii. Deteriorarea relația de cuplu pare doar unul din multele sacrificii pe care orice părinte dedicat crede că le are de făcut. Și totuși, specialiștii în bunăstarea și echilibrul familiei ne spun: „Oamenii care îşi gestionează cu succes relaţia de cuplu, ajung să facă faţă mai bine şi relaţiei parentale!”

Iubire între adulți și iubirea pentru copii este tot IUBIRE

Relaţia de cuplu şi relaţia parentală, ne-a explicat György Gáspár, au câteva aspecte, foarte importante, în comun: ambele încep cu dezvoltarea ataşamentului, după care se îndreaptă spre etapa de diferenţiere şi ulterior ajung într-o fază de interdependenţă sănătoasă. Cu alte cuvinte, nu numai copiii au nevoie de un atașament sănătos și sigur ci și noi, adulții. Mai mult, carismaticul psiholog ne-a explicat că instinctul nostru primar este acum înțeles mai puțin ca instinct sexual (ca pe vremea lui Freud), ci ca dorința de a ne CONECTA la ceilalți.

Oxitocina, hormonul iubirii: cum să ne bucurăm de el

Formula neuro-chimică a iubirii, hormonul și neurotransmiătorul numit oxitocină, este secretat de corpul uman în anumite condiții. Cele mai cunoscute și studiate momente de eliberare a oxitocinei în corp sunt în timpul alăptării și în timpul orgasmului. Însă, noile studii ne arată cum creierul uman produce oxitocină și atunci când suntem fizic alături de cei dragi. O simplă îmbrățișare sau o strângere de mână devine astfel nu numai un simbol al iubirii, ci ea eliberează efectiv iubire (sub formă de oxitocină) în corpul nostru. Uneori, doar dacă ne gândim la persoana iubită și creierul se poate bucura de o avalanșă a acestui hormon.

Iată deci primul sfat al psihologului Gyorgy Gaspar de aplicat începând de azi:

Îmbrățișați mai des persoana iubită, țineți-vă de mână, atingerile sunt iubire!

Să fim nebuni pe rând!

Se spune că cearta este sănătate curată pentru cuplu. Și totuși, există și acel fel de ceartă, o știm cu toții, care nu face decât să ne învrăjbească în loc să pună problemele pe tapet. O astfel de ceartă escaladează pentru niciunul dintre parteneri nu spune ce îl deranjează, și fiecare crede că este rândul lui să o facă pe nebunul. Pentru mine, sfatul serii acesta a fost: „Dragi părinți, dragi parteneri de cuplu, haideți să fim nebuni pe rând! E tare greu să fim mereu atenți, empatici, conectați și cu sufletul deschis. Uneori avem nevoie și ne dăm voie să fim nebuni. Dar haideți să o facem pe rând, că doar avem o familie de crescut împreună!”

Iar în timpul acesta, copiii se distrau…

Ce făceau copiii în timp ce noi ne băteam capul cu asemnea lucruri serioase? Ei bine, și cei mici erau cât se poate de serios implicați în activitățile organizate de Asociația Da’DeCe. A fost un atelier care a imbinat elemente de teatru kamishibai, povești cu ceainice fermecate și tanuki, cu jocuri senzoriale prin care copiii au descoperit  arome și ceaiuri orientale. Atelierul de creație a constat practice  în realizarea și decorarea unor evantaie din materiale deosebite. Noi ne-am întors acasă cu un stindard-balaur din hârtie creponată și cu hotărârea de a fi mai atenți unul la celălalt, mai atenți la relația noastră și, mai ales, atenți să fim nebuni pe rând!

 

Ediția de martie a Serilor TDM va avea ca subiect principal stima de sine a mamei și a copilului cu Bogdan Cezar Ion, lector Facultatea de Psihologie, iar pe 30 aprilie, tot la Librpria Humanitas de la Cișmigiu, o vom avea invitată pe Monica Reu, trainer de comunicare nonviolenta pentru a vorbi despre comunicarea empatică în relația părinți – copii.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa