Virgil Ianțu: ”Am învățat de la copii ascultarea și răbdarea”

TOTUL DESPRE MAME

Când lui Virgil Ianțu îi spuneau copiii lucruri trăznite, noi, majoritatea eram la vârsta adolescenței și ne amuzam copios. Anii au trecut, iar copiii au continuat să vorbească deschis cu Virgil Ianțu și să îi spună nu doar lucruri trăznite, ci și că emoțiile sunt bune.  Despre viața în mijlocul copiilor și ce te învață e ape tine, om mare, despre emoții și proiecte, Virgil a vorbit într-un interviu acordat Totul Despre Mame.

Totul Despre Mame: Cum ai crescut, Virgil Ianțu, alături de copiii care spun (eau) lucruri trăznite?

Virgil Ianțu: Chiar am crescut împreună și am învățat unii de la ceilalți. Ei de la mine au învățat că și dacă ai părul alb, poți rămâne copil și încă mai știi să te joci și să te bucuri de lucruri simple, iar eu am învățat de la ei ascultarea, răbdarea și am reînvățat sinceritatea.

Cum au ajuns ei sa spună ”…emoțiile sunt bune”?

Emoțiile cu care ne întâlnim zilnic, fac parte din educația noastră și de asta cred că ele necesită o preocupare atentă și aparte, în special în această eră a informației agresive. Copiii, ca și noi, sunt bombardați emoțional și, atunci, inteligența emoțională ne ajută mult, dacă suntem pregătiți în acest sens. Proiectul “Copiii spun” a venit natural și a început cu “Un curs ca o joacă”, un workshop de dezvoltare personală și nutrire a emoțiilor pentru copii, unde ne jucăm și învățăm ce înseamnă o apariție în public. Apoi, am creat seria online “Copiii spun”, alături de bunii mei prieteni de la Romanian Artists Agency – pastile video în care am dialoguri cu cei mici pe diverse subiecte, iar ce a rezultat până acum e incredibil; cei mici au o înțelepciune pe care părem să o pierdem pe măsură ce creștem. Iar cea mai recentă evoluție a proiectului este, desigur, cartea “Copiii spun… emoțiile sunt bune”, apărută la Pandora M.

Dacă ai fi avut-o pe Jasmina, fiica ta, invitată în direct în emisiunea ta, care este lucrul traznit pe care bănuiești ca l-ar fi spus?

Cred că era un invitat foarte bun. Are simțul umorului și este foarte spontană. Mă surprinde zilnic și ne distrăm tare împreună.

Cum s-au schimbat generațiile de copii în perioada care a trecut de la debutul celebrei emisiuni ”Copiii spun lucruri trăznite” și până când ai lansat cartea ”Copiii spun…emoțiile sunt bune”?

Am observat o schimbare majoră în atitudine și în abordarea subiectelor de discuție. Sunt mai atenți la ce spun, mai maturi, mai profunzi și liberi. Poți vorbi despre aproape orice și ei vin cu răspunsuri foarte frumos formulate și foarte sincer gândite. La asta adăugăm spontaneitatea când vine vorba de umor. Sunt foarte faini!

Cum a apărut ideea acestei cărți și care este ”publicul” căruia i te adresezi?

Am gândit-o inițial pentru copii între 6-10 ani, dar cred că această poveste prinde bine oricui. Cu situațiile cu care se întâlnește fetița din poveste ne întâlnim cu toții, chiar și noi adulții. prezentări, discursuri etc. Toate trebuiesc pregătite și din punct de vedere emoțional. Așadar, o pot citi și părinții liniștiti. O sa le prindă bine.

Cui îi aparține grafica textului cărții?

O tânăra graficiană care a înțeles povestea și cu care am colaborat foarte bine, Irina Maria Iliescu.

Care crezi că este atuul tău în comunicarea cu copiii?

Copiii se simt bine și se deschid în fața ta atunci când nu îi tratezi superioritatea adultului care le știe pe toate. Eu le respect punctul de vedere și îi tratez ca pe niște adulți. Și ei apreciază asta. Sunt ascultați și înțeleși. Asta ar trebui să se întâmple și acasă, timp dedicat exclusiv celor mici. Nu contează că sunt 4 ore sau o oră pe zi, dar contează ca în timpul acela să fie conectare totală între părinte și copil, să se simtă unul pe altul și să se asculte.

Susții cursuri de dezvoltare personală. De ce sunt ele importante și care este vârsta de la care un copil poate urma astfel de cursuri?

Înțeleg că sunt discuții destul de avansate la Ministerul Învățământului ca dezvoltarea personală să intre în programa școlară, să fie obligatorie educația emoțională a copiilor. E o idee foarte bună și ar fi minunat să se și pună în practică corect, copiii au mare nevoie de asta. Vârsta minimă potrivită pentru un astfel de curs ar fi 7 ani, vârsta la care copiii se întâlnesc deja cu situațiile în care ei trebuie să știe cum să își gestioneze emoțiile.  Eu pregătesc acum un curs individual pentru adulți pe discurs, la cerere, în care cursantul învață cât de importantă este intonația, frazarea, dicția și construcția unui discurs. Cu toții avem nevoie de o astfel de pregătire, mic sau mare.

În același timp caut să dezvolt proiectul “Copiii spun”. Eu cred foarte mult în timpul de calitate petrecut în familie. Și vreau să aflu cât mai multe despre ce nevoi au părinții din zilele noastre, de ce se lovesc în comparație cu generațiile anterioare, lucru la care mă raportez și din propria perspectivă de tată. Și, de exemplu, acum am pregătit un concurs, în care premiile sunt locuri pentru întreaga familie în tabără de la Cabana Harțagu, unde vom avea tot felul de activități de petrecut în familie. Mecanismul prin care pot ajunge acolo e ușor – trebuie să cumpere cartea și să se înscrie aici: https://goo.gl/MQCZ0h. Iar dacă nu reușesc să ajungă în librării până pe 20 iulie, înțeleg că faceți și voi un concurs prin care oferiți un loc în aceeași tabără.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa