Cât de periculoasă este oja semipermanentă?

Iulia Mirică
oja-semipermanenta-totul-despre-mame

Efecte secundare pentru oja semipermanentă

Alternativa mai rezistentă a unei manichiuri este reprezentată de oja semipermanentă, care poate rămâne pe unghii între 2 și 4 săptămâni. Multe femei preferă această manichiură semipermanentă deoarece rezistă mai mult, este rapid de aplicat, iar culoarea va rămâne lucioasă pentru cel puțin 2 săptămâni.

Doar că, atenție, vizitele la salon pentru a obține o manichiură rezistentă ne slăbesc unghiile, care se subțiază și se deshidratează. Însă pericolul real este reprezentat de etapa de uscare cu raze UV a unghiilor. Unele studii recente au constatat că prejudiciul cumulat de la lumina lămpilor cu UV poate provoca deteriorarea ADN-ului de la nivelul pielii, ducând la o îmbătrânire prematură.

Ce nu trebuie să faci dacă ai ojă semipermanentă

În momentul în care culoarea începe să își piardă din intensitate, poți fi tentată să o înlături, doar că, odată unghia rămasă fără protecție, apa se poate infiltra în unghii. De asemenea, dacă aveți tentativa de a râcâi oja de pe unghii, veți da jos și câteva straturi ale unghiilor jos.

De asemenea, nu este indicat să aplicați oja semipermanentă în continuu, deoarece unghiile mai au nevoie și de perioade de respiro, timp în care își pot reface structura și elimina o parte din toxinele introduse în organism.

Cum se îndepărtează oja semipermanentă?

În timp ce oja semipermanentă poate rămâne pe unghii mult timp până să o dați jos, procesul de îndepărtare poate fi extrem de dur. Înmuierea mâinilor în acetonă pentru 15-20 de minute poate fi un procedeu destul de nociv. Cu cât vă expuneți unghiile mai des și mai mult la acetonă, cu atât mai deshidratate vor deveni. Cu toate că unghiile trebuie să suporte cea mai mare parte a prejudiciului, există, de asemenea, posibilitatea ca acetona să intre în fluxul sanguin.

Ca urmare a efectelor nocive ale procesului de aplicare și uscare a ojei permanente definit de lămpile UV, multe saloane au introdus luminile pe LED, pentru a usca oja. Lămpile pe LED nu cresc riscul apariției cancerului și nu cauzează îmbătrânirea prematură a pielii, precum o fac razele ultraviolete. Cu toate că manichiura s-ar putea să nu reziste la fel de mult ca atunci când este făcută cu raze UV, beneficiile pentru sănătate sunt mai importante.

Dacă nu puteți renunța la manichiura cu gel sau ojele semipermanente, încercați măcar să minimizați riscurile la care vă supuneți. Puteți aplica o cremă cu factor de protecție ridicat înainte de a merge la salon sau chiar cumpăra mănuși de protecție împotriva razelor UV, cărora le puteți tăia vârfurile. În acest fel, reduceți expunerea la razele ultraviolete, însă riscurile nu dispar complet.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa