Cum să-ţi alegi deodorantul potrivit

Iulia Mirică

Deodorantul potrivit în funcție de diferiți factori

Transpirația este o funcție normală a organismului uman, precum digestia și respirația. Reprezintă modalitatea organismului de a se răci. Existența glandelor mici de sudoare de sub piele, care sunt conectate la sistemul nervos și controlate de creier, ajută corpul să elibereze apă, pentru a se răci. Transpirația în sine nu are niciun miros, dar, în locurile în care transpirația nu se poate evapora ușor, de exemplu la subraț, aceasta rămâne pe piele și atrage bacterii care provoacă un miros urât.

Iată cum îți poți alege deodorantul potrivit!

Antiperspirant sau deodorant?

Mulți dintre noi credem că antiperspirantele și deodorantele sunt la fel. Adevărul este că nu sunt la fel, însă ambele rezolvă problema transpirației urât mirositoare. Iată ce diferențe există între ele:

Antiperspirantele au rolul de a opri transpirația. Folosind substanțe chimice pe bază de aluminiu, acestea vor bloca porii în așa fel încât transpirația va fi oprită. În schimb, deodorantele elimină mirosul transpirației prin neutralizarea bacteriilor. Cu toate acestea, nu împiedică transpirația, iar dacă transpirați mult, ar trebui să folosiți deodorantul de mai multe ori în timpul unei zile, pentru a preveni instalarea mirosului de transpirație. Antiperspirantele sunt sintetice, însă deodorantele pot fi realizate folosind și materiale naturale, și sintetice.

Includerea aluminiului în compoziția antiperspirantelor este considerată nocivă pentru organism, deoarece se pare că aluminiul absorbit în organism crește riscul de cancer (cancer mamar în special). Medicii vă pot avertiza asupra riscurilor antiperspirantelor, însă Institutul Cancerului nu a prezentat momentan dovezi concludente ale unui risc real. Un procent scăzut de persoane este alergic la aluminiu, iar antiperspirantele le pot cauza apariția unor afecțiuni precum dermatita alergică. Atunci când sunt aplicate pe axile, ar putea fi iritante și sensibiliza organismul la alte ingrediente din produs. Este recomandat să consultați un dermatolog, dacă aveți diferite alergii, pentru a evita efectele secundare.

Deodorantul potrivit pentru piele sensibilă

Cele mai multe deodorante sunt pe bază de alcool și au proprietăți antibacteriene, fiind motivul pentru care elimină mirosul neplăcut. Indiferent de prețul lor, aproape toate deodorantele conțin 6-15% soluție de uleiuri aromatice, amestecată cu 80% alcool (dar, pentru piele sensibilă, există și deodorante fără alcool). De asemenea, dacă aveți pielea sensibilă, alegeți un deodorant fără prea mult parfum în compoziție.

Aveți grijă să aplicați deodorantul numai pe zonele axiale, nu-l pulverizați pe partea superioară a corpului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa