Bacșișul. Cât, cui, când și de ce?

TOTUL DESPRE MAME

Ce este bacșișul? Conform dicționarului explicativ al limbii române, bacșișul este o sumă de bani care se dă peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal. Hmm, sună destul de simplu, dar în practică lucrurile se complică. Este obligatoriu să lăsăm bacșiș? Sau lăsăm bacșiș doar dacă suntem cu adevărat mulțumiți de serviciul prestat? Și cum calculăm suma pe care trebuie să o lăsăm?

 

Aurelia Marinescu explică în cartea sa, Codul bunelor maniere (Editura Humanitas, 2004), că un om cu maniere este în primul rând un om cinstit căruia nu-i place să rămână dator. „El este obligat, prin statutul său, să dea mici sume de bani celor care au salarii modeste sau nu sunt plătiți deloc, în schimbul unor servicii mărunte. (…) Un om educat va ști cui trebuie și cui nu trebuie să dea bacșiș. Tot el va ști că nu are voie să primească nimic de la cei din preajmă, atunci când are un salariu onorabil pentru munca pe care o prestează”, spune autoarea.

Aurelia Marinescu spune că există două tipuri de bacșișuri: bacșișul care se calculează ca procent din nota de plată și bacșișul care este lăsat la aprecierea clientului. În ceea ce privește prima categorie, chelnerii, șoferii de taxi, coafezele și frizerii sunt îndreptățiți să primească 10%, 15% sau 20% din valoarea notei. În schimb, pentru garderobieri, ghizi turistici și șoferi de autocar bacșișul se lasă la aprecierea clientului. Aurelia Marinescu spune că este recomandabil să acordăm bacșiș celor cu munci dificile, chiar dacă serviciul este deja inclus în nota de plată. Printre aceștia se numără portarii de noapte, cameristele, liftierii, mecanicii sau cei care cară bagaje la hotel. „Nu vom lăsa nimic în plus patronului sau directorului unui hotel sau restaurant,” punctează autoarea.

 

Bacșișul nu este mită

Atenție, bacșișul nu trebuie niciodată confundat cu mita. Bunele maniere spun că niciodată nu trebuie să le dăm funcționarilor publici sume de bani în schimbul anumitor avantaje. De altfel, nu numai bunele maniere incriminează mita, ci și legea: darea și luarea de mită sunt considerate infracțiuni. „Dar a-ți arăta recunoștința față de medicul care ți-a salvat viața oferindu-i un dar sau un buchet de flori este un gest de politețe elementară. Îl vei face chiar dacă medicul are cabinetul său particular și prețul pe care l-ai plătit pentru tratament a fost substanțial”, spune Aurelia Marinescu.

 

Cum stau lucrurile în alte țări?  

Atunci când călătorești, te întrebi adesea care este cutuma locală atunci când vine vorba de bacșișul în restaurante. Iată un ghid pentru mai multe țări care explică concret ce reguli se aplică atunci când vine vorba de bacșiș:

Franța. Dacă pe nota de plată apare mențiunea service compris, înseamnă că bacșișul nu este necesar. În Franța se lasă bacșiș numai dacă serviciul a fost cu adevărat excepțional. 

Italia. Se practică un bacșiș de până la 10% din nota de plată.

Marea Britanie. Regula locală spune următoarele: dacă un anumit serviciu nu este inclus pe nota de plată, bacșișul se impune. Nu se lasă bacșișuri în puburi, în schimb bacșișul este obligatoriu în restaurante și reprezintă între 10% și 15% din nota de plată.

Canada. Clienții lasă bacșiș o sumă care reprezintă între 10% și 20% din notă. Nu se lasă niciodată monede, ci întotdeauna hârtii.

Argentina. În restaurante, se practică bacșișurile de 10% din notă. Este indicat să avem întotdeauna rest deoarece este o practică comună în localuri să se spună că nu există rest.

Egipt. Un procent de 10% se adaugă pe nota de plată pentru contravaloarea serviciilor, dar, pe lângă acesta, se mai adaugă și un bacșiș între 5% și 10% din valoarea consumației.

Brazilia. În această țară nu se lasă bacșiș în restaurante, deoarece un procent de 10% este inclus în nota de plată în mod automat, pentru servire.

Dubai. Bacșișul care se practică aici reprezintă cam 10% din nota de plată.

SUA. În Statele Unite ale Americii, orice chelner sau chelneriță primește 15% din totalul consumației. Este o insultă să pleci dintr-un local fără să lași bacșiș. Regula generală este să dai bacșiș barmanilor, șoferilor de taxi sau portarilor.

Spania. Bacșișul variază între 7% și 15% din nota de plată.

China și Japonia. Nu se obișnuiește să se plătească în plus pentru niciun serviciu.

Israel. Ca și în cazul Egiptului, bacșișul este adesea inclus în totalul sumei de plată, dar se obișnuiește să se adauge o mică sumă în plus.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa