Bloc sau casă?

Raluca Dumitrică
bloc-sau-casa-totul-despre-mame

Din experiență proprie, despre avantajele și dezvantajele traiului la casă și la bloc

În România, marea parte a familiilor locuiesc la bloc, în timp ce alte familii locuiesc în case, înconjuraţi de un petic mai mic sau mai mare de pământ. Deşi distracţia este garantată în ambele cazuri, haideţi să vedem care sunt pentru o familie avantajele şi dezavantajele traiului la bloc versus cel de la casă!

Plusuri pentru viaţa la bloc

La bloc totul e bine organizat şi schematizat. Copilul se poate plimbă cu tricicleta pe un traseu clar, mingea de badminton nu se pierde niciodată, pentru că nu poate depăşi graniţa pereţilor din sufragerie, iar în jocul de-a v-aţi ascunselea toţi participanţii sunt câştigători prin rotaţie, pentru că tot timpul cineva va afla unde e celălalt. Că doar n-are unde să dispară, nu?

Un alt avantaj e că poţi face foarte uşor şi foarte des curat, iar toate ustensilele destinate acestei igienizări camerale sunt la îndemână, într-un singur loc. Dacă nu sunt în baie, sunt în cămară sau pe balcon, în cel mai rău caz, dar tot înăuntrul casei.

Mai pun pe lista avantajelor coborâtul rapid din bloc (chiar dacă nu are lift, la coborâre totul e fulger) şi urcatul cu uşurinţă în mijloacele de transport în comun, cu care bateţi oraşul de la cap la coadă, parcurile, teatrele şi cinematografele.

Magazinele sunt aproape, toate poftele culinare ale copilului se pot indeplini rapid, iar în cazul unei răceli, n-ai nicio temere, pentru că în proximitatea blocului, în toate punctele cardinale, exista cel puţin o farmacie.

Dezavantajele vieţii la bloc

Dacă stai la ultimul etaj, te poţi aştepta că la un moment dat să ai probleme cu izolaţia. Adică să te trezeşti cu o mai mică sau mai mare inundaţie, pe ultima bifând-o eu şi fiind în ipostaza de a aduna apa cu ligheanul, atât de tare ploua în casă. Partea şi mai proastă e că inundaţia vine numai când ai o petrecere cu mulţi şi zburdalnici musafiri, care se vor înghesui pe o singură zonă din sufragerie, de teama de a nu fi plouaţi.

Tot la dezavantaje se înscriu vecinii. Vecinii pot fi nişte oameni dintr-o bucată, pe care să te poţi baza la nevoie, dar pot fi şi nişte oameni mai puţin maleabili, care să fie deranjaţi de tropăiturile copiilor, de râsetele sau de cântecele pe care le intonează toată ziua. Uneori, pe la ore târzii din noapte sau când cântă cocoşii, vecinii pun în funcţiune bormaşini, flexuri şi polizoare indispensabile oricărei locuinţe care ţine pasul cu cele mai noi amenajări interioare.

Nu uit la dezavantaje faptul că, potrivit legilor lui Murphy, atunci când ai copii şi ai drumuri de făcut cu ei, liftul va fi în prima fază temporar defect, iar ulterior va intra într-o revizie pe termen nedeterminat. Partea bună e că, atunci când ai de cărat pe scări copiii, cumpărăturile de la supermarket, căruciorul, ghiozdanele de şcoală, bicicleta şi două pluşuri voluminoase, bifezi mersul la sală la care nu mai ajungi din lipsă de timp.

Alte dezavantaje? Caniculă vara, aflat secretele vecinilor din pricina pereţilor subţiri, gălăgie de la petrecerile din blocul tău sau din blocul apropiat când vrei să adormi copilul şi trecerea pe lista de la întreţinere a bunicii care vine o dată pe lună să vă dea o mână de ajutor cu cei mici.

Avantaje pentru cei ce stau la casă

Casa e varianta ideala pentru părinţi. Spaţiu mai generos, multe spaţii de depozitare, vecini inexistenţi şi curte, curte şi iar curte! După o zi grea de la serviciu, cât de plăcut e să stai seara pe terasă sau pe pridvorul căsuţei tale şi să te uiţi la copiii care aleargă prin curte, culeg păpădiile şi vorbesc cu vrăbiuţele!

Nu mai spun de petrecerile din grădină sau de bucuria de a cultiva fructe şi legume în propria bătătură, spre încântarea copiilor care văd cum cresc căpşunele şi le culeg singuri din curticica lor. În plus, în casă e răcoare vara, aşa că în weekend, la somnul de prânz al copiilor, te poţi cuibări în pat şi sforăi cu ei la unison, fără să te trezeşti lac de transpiraţie din pricina aerului şi a căldurii insuportabile dintr-un apartament de bloc.

Minusuri când locuieşti la casă

Dacă n-ai mașină sau ai o singură mașină, iar soțul tău și cu tine aveți programe total diferite, să te deplasezi spre casă-scoală-magazin-centru poate fi o mare provocare. Uneori atât de mare, încât îți vine să-ți transformi curtea ta în casă-scoală-magazin-centru, ca să elimini stresul plecării singură cu cei mici prin microbuze, tramvaie și autobuze (toate într-un singur drum) și pe cel al găsirii unui taxi care să vă ducă seara înapoi, în cazul în care vă întoarceți foarte târziu acasă.

În zilele şi mai ales în nopţile foarte, dar foarte geroase, reţeaua de gaze la care eşti racordat poate pica. Adică te poate lăsa fără căldură fix la -20 sau la -10 grade şi singurele variante sunt: 1) să stai toată noaptea să suni la deranjamente şi să aştepţi să vină salvarea de la ei; 2) să dai drumul la radio şi să dansaţi energic până când vă încălziţi şi vă vârâţi repede în pat, ca să păstraţi căldura; 3) să porniţi cuptorul electric şi să vă adunaţi în faţa lui ca la gura sobei.

Iarna aduce şi altceva în afară de temperaturi scăzute, respectiv multă zăpadă şi o mobilizare in corpore pentru curăţarea balcoanelor, a curţii, aleii şi a locului din faţa casei. Deci multă febră musculară. Iar când nu e zăpadă la curte, sunt flori şi frunze uscate ce trebuie adunate, iarbă care trebuie tunsă, gazon ce trebuie udat şi, aşa cum poate mulţi dintre cei care stau la curte ştiu deja, şoareci care trebuie goniţi. Dar, chiar şi cu aceste minusuri, parcă tot mai bine e la casă! 🙂

Voi ce ziceți, ce e mai bine: bloc sau casă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa