3 cărţi de citit în vacanţa de vară

Adriana Moscu
carti copii

A venit vacanţa şi aveţi mult timp liber de petrecut împreună? Fie că îi citeşti tu, fie că a învăţat deja să buchisească singur, vacanţa mare e cel mai bun prilej să îl împrieteneşti pe cel mic cu lectura. O carte cu un mesaj corect, învelit într-un limbaj atrăgător, îi formează de timpuriu un carcater frumos şi îl pregăteşte pentru viaţă.

Iată alegerile noastre, toate apărute la Editura Gama:

 ”Atinge copacul fermecat”

(Autor: Christie Matheson. Anul apariţiei: 2014. Grupa de vârstă: 2-4 ani)

Autoarea a reuşit să conceapă o carte interactivă pentru cei mici, fără să se folosească de vreun tertip al tehnologiei moderne: 3D sau altele asemenea. Pur şi simplu, cu ajutorul unui simplu desen reprezentând un copac, îmbogăţit, de la o pagină la alta, cu flori, frunze sau boboci, şi prin intermediul unui text inteligent, copilul tău va avea impresia că a deschis o carte magică. Este rugat, pe rând, să atingă copăcelul, să-i mângâie crengile, să bată din palme pentru a-i scutura frunzişul, să sufle peste el, pentru a chema vântul sau zăpada. Micuţul nu doar că se va bucura să-şi descopere „puterile“ fermecate, dar va învăţa să fie prieten cu natura şi va observa cu uşurinţă ciclicitatea anotimuprilor.

”Este o carte”

(Autor: Lane Smith. Anul apariţiei: 2015. Grupa de vârstă: 4-7 ani)

Povestea aceasta simplă a devenit repede best-seller New Yok Times. Autorul, un prolific al cărţilor pentru copii, al căror design este semnat, invariabil, de către soţia sa, Molly Leach, a câştigat de-a lungul timpului nenumărate premii şi recunoaşteri. Despre ce e vorba, până la urmă, în cartea de faţă? Ei bine, tocmai despre asta   ̶  o maimuţică, pe cât de simpatică, pe atât de înţeleaptă, mare amatoare de lectură, încearcă să-i explice unui măgăruş aflat la prima experienţă cu tiparul cum se mânuieşte o carte. Nu, nu poţi posta cu ea, nu are nevoie de parolă şi nici nu poate fi pusă la încărcat, şi tocmai aceste detalii fac din ea o adevărată comoară la casa utilizatorului, ăăă, pardon, a cititorului. Mai trebuie să menţionez că, până la final, maimuţica rămâne fără obiectul lecturii? Dar nu face nimic, de-asta s-au inventat bibliotecile publice!

”Înc-o dată!”

(Autor: Emily Gravett. Anul apariţiei: 2014. Grupa de vârstă: 6-9 ani)

Mai e vreun copilaş pe-aici căruia nu-i plac dragonii? Dar, vai, de ce am început să pun întrebări retorice? Poveştile cu figuri alegorice sunt adorate în zilele noastre de toţi copiii cu vârste între 1 şi 99 de ani, iar dovadă stă mulţimea de filme şi cărţi de succes apărute pe această temă în ultima decadă. Cărticica de faţă nu se dezminte defel, ba, colac peste pupăză, dacă o vei deschide, vei fi plăcut surprinsă să constaţi că povestea lui Cedric, dragonul roşu, e spusă în versuri care se repetă înc-o dată şi-nc-o dată, până când cel mic o va învăţa pe dinafară şi-o va transmite, mai departe, prin viu grai, camarazilor săi, la joacă. O poveste ilustrată vesel, care ascunde la final o supriză vizuală. Nţ, nu-ţi spun care!

PS: În familia noastră, cărţile se miros, se ating, se privesc îndelung, apoi, dacă sunt suficient de interesante, se parcurg cu nesaţ. În familia noastră, cărţile se împart frăţeşte. În fine, excepţie de la regulă face Ioana, fetiţa mea de 13 ani, căreia trebuie să-i promiţi cu cerul şi pământul, eventual să-i faci un legământ scris, că, dacă îţi va împrumuta o carte de-a ei, te vei purta cu ea precum ai mânui cel mai fin dintre proţelanurile chinezeşti. Ei bine, nici acestea trei prezentate mai sus nu au scăpat de la amuşinare îndelungată. Concluzia celor două mici bibliofile a fost evidentă: dragostea devenise atât de mare încât a trebuit să port îndelungi tratative pentru a le putea putea desprinde din mânuţele lor, a le citi şi prezenta aici. Voi ce mai aşteptaţi?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa