„Aventurile baronului Münchhausen” sau cartea unei lumi magice

Raluca Dumitrică
munchausen-gustave-dore-totul-despre-mame

În volumul lui Bürger, Münchhausen ne predă o lecţie de istorie, geografie şi antropologie

Vă fac un anunţ de maximă sinceritate: când eram mică, le cam înfloream. Nu ştiu de ce aveam această înclinaţie către poveşti frumos ambalate şi evident mult supradimensionate! Toate că toate, până când o fetiţă din vecini, mai mare decât mine cu nişte ani, mi-a spus că sunt varianta feminină a baronului Münchhausen. „Munch cum?” m-am grăbit eu să repet, intrigată de faptul că cineva s-a găsit să mă compare cu altcineva cu nume atât de pompos. Mai apoi, am făcut tot ce-am putut să pun mâna pe cartea de care spusese vecină, când am găsit-o, am devorat-o, pur şi simplu, iar înfloriturile au început să pălească treptat, până la extincţie.

Münchhausen, un personaj cât se poate de real

Am aflat atunci că volumul este scris de autorul german Gottfried August Bürger şi că este considerat de mulţi cea mai faimoasa opera a acestuia. Mai apoi am descoperit că inegalabilul baron Münchhausen a existat cu adevărat şi nu este doar rodul unei imaginaţii extrem de prolifice a autorului. Dar este cert că talentul sau de povestitor şi de născocitor l-a făcut celebru la vremea lui, astfel încât Gottfried August Bürger a reuşit să facă o adevărată muncă de documentare şi să pună pe hârtie toată trăsnăile acestuia, condeiul şi priceperea sa contribuind în mod decisiv la conturarea acestui personaj unic în istoria literaturii mondiale.

Iar ca să vedeţi şi voi despre ce fel de unicitate este vorba, volumul Aventurile baronului Münchhausen publicat la Editura Humanitas, în traducerea lui Barbu Cioculescu, o să vă provoace o continuă mirare şi un permanent amuzament, ba chiar și hohote mari de râs, de la un capăt la altul. Relatările sunt făcute de baron însuşi, la persoana întâi, unui grup de vânători prieteni, oameni cultivaţi şi înstăriţi, din tagma cărora face parte şi el. Călătoriile lui Münchhausen nu îl poartă, potrivit povestirilor sale, doar în zone precum Rusia, Polonia, Lituania, Olanda, Franţa, Egipt, Liban, Anglia sau Ceylon (Sri Lanka), ci şi pe mări şi oceane şi, mai mult de-atât, în zone extraterestre, adică pe Lună, dar şi subterane, mai bine zis şi spre miezul Pământului.

Întâmplări hilare, dar şi halucinante, relatate impecabil de baron

În povestirile făcute tovarăşilor săi, aflăm cele mai neobişnuite lucruri: peripeţiile la vânătoare îl pun faţă în faţă cu cele mai puternice animale, pe care baronul le învinge fără probleme, la fel cum se întâmplă şi în călătoria pe mare, e pus să ducă albinele la păscut, la câmp, şi să le aducă seara înapoi acasă, ba vorbeşte chiar cu Dumnezeu însuşi, într-un moment de vitejie supremă. Tot baronul e cel care reuşeşte să aprindă pulberea de la puşcă cu scântei din ochii săi, să prindă un stol de raţe cu o bucată de slănină şi să le înşire pe aţă, zburând cu ele, şi să devină nu doar un temut vânător, dar şi un iscusit războinic, luptând cu neînfricare împotriva turcilor. Grozăviile povestite de baron sunt descrise printr-o serie de imagini extrem de elocvente în creion făcute de celebrul desenator şi gravor Gustave Doré (vezi foto), iar suportul vizual ne întăreşte convingerea că, într-adevăr, avem de-a face cu un personaj ieşit din comun.

Cea mai reala călătorie a baronului: de pe ghiulea, direct în bibliotecă

Scopul principal al cărţii nu este acela de a face apologia mincinosului. Ci reuşeşte, datorită imaginaţiei autorului şi a pasiunii sale pentru documentare, care se reflectă în povestirile redate în carte, să ne contureze un altfel de profil. Nu al mincinosului patologic, cum s-ar putea crede la o prima vedere, ci a unui iubitor al călătoriilor, perpetiilor şi al visului de a avea o viaţă fantastică, care să-l facă să iasă dintr-un anonimat şi să ajungă să fie remarcat de cei din jur.

Iar că o concluzie, cartea Aventurile baronului Münchhausen este un volum absolut extraordinar, ce nu trebuie să lipsească din biblioteca nimănui şi care se poate dovedi medicamentul pentru momentele triste şi stresante ale vieţii. În plus, datorită măiestriei descrierilor şi a incursiunii în istoria pe care mulţi dintre noi nu o mai ştim sau nu o cunoaştem chiar deloc, avem ocazia de a descoperi o altă lume, eminamente de poveste, dar care, atât cât vrem noi să credem, a existat cu adevărat.

Cartea “Aventurile baronului Münchhausen” poate fi cumpărată de aici.

munchhausen-totul-despre-mame

Citește și:
“Cele mai frumoase poveşti”, de Charles Perrault, acum în varianta clasică
3 cărţi de citit în vacanţa de vară
„Ela cea fără cuvinte” o carte despre toți copiii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa