„Cele mai frumoase poveşti”, de Charles Perrault, acum în varianta clasică

Raluca Dumitrică
cele-mai-frumoase-povesti-totul-despre-mame

Editura Humanitas aduce în faţa publicului „Cele mai frumoase povești”, de Charles Perrault

Varianta clasică a celebrelor şi nemuritoarelor poveşti ale lui Charles Perrault a apărut recent la Editura Humanitas într-o prezentare grafică specială și fascinantă. Ne-am obișnuit atât de tare să citim re-re-repovestiri ale acestor povești, încât este o experiență fascinantă să le descoperim în original!

Copiii şi părinţii pasionaţi de lectură şi de minunatele poveşti de seară au un motiv de bucurie în plus: cartea „Cele mai frumoase poveşti” semnată de Charles Perrault este disponibilă acum pentru publicul român în varianta clasică, variantă însoţită de o prezentare grafică deosebită. Astfel, volumul la aduce cititorilor bucuria de a (re)descoperi adevărate bijuterii ale literaturii mondiale pentru copii, scrise în urmă cu câteva sute de ani, dar deloc demodate.

Deşi conţinutul cărţii Cele mai frumoase poveşti de Charles Perrault, tradus din franceză de Sărina Cassvan şi Iustina Croitoru, este cel care îi va captiva cu siguranţă pe cei ce vor intra în lumea creată de poveşti, varianta publicată de Editura Humanitas în colecţia Humanitas junior va fi una memorabilă şi din alte puncte de vedere. Prezentarea clasică a acestor poveşti este însoţită de expresii specifice perioadei în care au fost concepute şi de realismul epocii. Firul poveştii este accentuat extrem de bine nu doar prin cuvinte uneori dure şi tăioase, dar şi de ilustraţiile renumitului desenator, sculptor şi grafician Gustave Doré. Acest artist francez din secolul al 19-lea reuşeşte datorită creativităţii sale şi a iscusinței propriului penel să ofere un altfel de contur al faimoaselor basme „Frumoasa din pădurea adormită”, „Scufiţa Roşie” (vezi foto), „Motanul încălţat” sau „Cenuşăreasa”, care se arată cititorului şi povestitorului într-o lumină nouă.

Poveşti deosebite, ilustraţii aparte

Într-o lume dominată de culoare şi tehnologie, varianta grafică alb-negru a lui Doré pare cel puţin diferită pentru cititorii de azi. De aceea, poate că volumul ar putea fi mai degrabă potrivit copiilor din noi, adulţii care n-au renunţat, încă, la poveşti. Dar noua carte a Editurii Humanitas este şi teribil de interesantă, dacă ne gândim că imagini de excepţie, adesea destul de tulburătoare, aidoma tablourilor din muzeele de artă, se pot găsi chiar în mâna ta şi le poţi analiza în voie, cu curiozitate.

Aceste imagini deosebite însoţesc nu numai poveştile pe care le-am enumerat mai sus, care nu mai au nevoie de nicio prezentare şi care sunt cunoscute de cititori din întreaga lume, ci şi alte câteva poveşti renumite ce poartă semnătura autorului francez, precum „Barbă Albastră”, „Moţatul” sau „Degeţel”. Ele sunt acompaniate şi de titluri mai puţin popularizate, dar deopotrivă de fascinante, în care se înscriu poveştile „Zânele”,„Trei dorinţe”, „Pielea de măgar” şi „Prinţesa cea isteaţă sau Aventurile Finuţei”.

cele-mai-frumoase-povesti

Parcurgerea firului poveştilor este întărită de gravurile lui Doré, care fac, cumva, să îţi înfăţişeze fără menajamente anumite episoade cheie din cadrul lor dintr-un alt unghi, mai serios şi mai aplecat către detalii. Candoarea şi delicateţea personajelor centrale şi, cel mai adesea, profunzimea situaţiilor prin care trec acestea este excelent surprinsă de desenator. Acesta captează prin imaginile sale nu doar trăirile interioare ale protagoniştilor, ci şi o lume oarecum ireală, aşa cum este lumea poveştilor lui Perrault, şi despre care ne dăm seama că este foarte posibil să nu fi dispărut nici în ziua de azi.

Charles Perrault, născut în 1628, într-o familie aparţinând înstărită, a îndeplinit timp de douăzeci de ani diferite funcţii publice în subordinea lui Colbert, prim-ministrul lui Ludovic al XIV-lea, iar în 1671 a devenit membru al Academiei Franceze. Autor prolific, a publicat mult în timpul vieţii, iar în 1695 s-a retras din viaţă publică şi s-a dedicat copiilor săi. Pentru aceştia a compus poveştile devenite astăzi clasice, publicate pentru prima oară în 1697 într-o colecţie intitulată „Istorisiri trecute, povestite de Mama Gâscă”.

Volumul „Cele mai frumoase poveşti” poate fi cumpărat de aici.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa