„Semnătura tuturor lucrurilor”, o poveste fantastică şi unică despre oameni şi natură

Raluca Dumitrică
Semnatura tuturor lucrurilor, de Elizabeth Gilbert | Totul despre mame
„Semnătura tuturor lucrurilor”, o carte care vă va fermeca pe deplin
Semnatura tuturor lucrurilor, de Elizabeth Gilbert | Totul despre mame
"Semnătura tuturor lucrurilor", o carte care vă va fermeca pe deplin

Ieri şi azi, vis şi realitate, familie şi singurătate, combinate de Elizabeth Gilbert în cel mai recent roman al său

Călătorii, istorie, erotism, ştiinţă, religie, iubire, botanică. Londra, Peru, Philadelphia, Tahiti și Amsterdam. La prima vedere, pare o alăturare haotică, dar toate aceste lucruri sunt îmbinate într-o manieră de excepţie de Elizabeth Gilbert (autoarea bestesellerului „Mănâncă, roagă-te, iubește”) în cel mai nou roman al său, „Semnătura tuturor lucrurilor” , apărut recent la Editura Humanitas. Noi ne-am îndrăgostit de el. Iată de ce:

Planuri, răzbunări şi aventură

Am deschis cu nesaț cartea pe coperta căreia stă desenul unei orhidee din 1882 a botanistului britanic John Nugent Fitch și am parcurs cu nesaţ cele peste 500 de pagini. La final, am zis un singur lucru: „am citit o poveste perfectă”. Aflați în rândurile de mai jos despre ce este vorba:

Acțiunea cărții începe în 1800 în Pennsylvania, cu naşterea Almei, fiica lui Beatrix şi a lui Henry Whittaker și continuă cu un salt înapoi în timp: aflăm multe lucruri despre trecutul lui Henry, botanist, autodidact, vizionar și călător. Alma, fiica sa, este copil de o inteligenţă uimitoare, în care mama ei sădeşte toate cunoştinţele posibile cu ajutorul homeschoolingului. Astfel, la vârsta la care alte fetiţe se joacă cu păpuşile, Cireşica, aşa cum o alintă tatăl, ştie câteva limbi străine şi cunoaşte multe dintre tainele botanicii şi ale naturii.

În 1809, sosirea în familie a unei surori adoptive pe nume Prudence, de-o vârstă cu Alma şi opusul acesteia, cel puţin din punct de vedere fizic, schimbă pentru totdeauna viaţa tuturor.

Apariţia unor figuri noi, editorul George Hawkes, profesorul Arthur Dixon, care se ocupă de educaţia fetelor, şi Retta Snow, fiica unor vecini, pigmentează viaţa lor destul de tihnită. Se creionează fantastic mai multe portrete: Beatrix este pedantă, ultra-organizată, cerebrală, intransigentă şi rigidă, Retta este aiurită, aparent prostuţă, superficială şi lipsită de ruşine.

Între iubire, religie, erotism şi neputinţe

În povestea care curge firesc apar elemente noi, menite nu să condimenteze  scrierea, ci să acentueze tumultul personajelor. Pasiunea pentru plante a tatălui se îmbină cu cea pentru cărţi valoroase, pe care Beatrix şi Alma au datoria de a le ordona cu atenţie în bibliotecă. Cu ajutorul cărţilor, Alma intră într-o altă lume, cea a cunoaşterii erotice, care îi dezvăluie noi lucruri faţă de clasicele cunoştinţe anatomice pe care le ştia. Erotismul se suprapune ulterior cu sentimentele pe care le are pentru Hawkes, dar şi cu munca elaborată ce capătă recunoştere prin publicarea în revista acestuia. Ne întristăm mai târziu când moare Beatrix, ne mirăm când aflăm de căsătorii surprinzătoare şi suntem prinşi şi noi de pasiunea Almei pentru muşchiul de pământ.

Anii trec nemilos, fără prea mari modificări, Alma este captivă între împlinirea prin erotism şi cea prin muncă, dar nu reuşeşte să găsească o recunoaştere deplină în niciuna dintre ele. Dar până în 1848, când apare un personaj misterios, Ambrose Pike, cu care Alma începe o relaţie specială, care îi schimbă viaţa definitiv. Totul se datorează concepţiei panteiste a misticului german Jakob Böhme, ce credea că Dumnezeu s-a ocupat de semnătura tuturor lucrurilor, adică de instalarea unor indicii pentru ameliorarea omenirii în fiecare frunză, floare, fruct şi copac de pe pământ, concepţie care îl obsedează pe Pike.

Vom asista în ultima parte a cărţii la o trezire a Almei, captivă într-o lume pe care nu o mai poate înţelege şi care i se relevă cu ajutorul bunei sale păzitoare de casă şi de secrete, Hanneke de Groot, la un voiaj al Almei în Tahiti, un fel de reiterare a călătoriei iniţiatice făcută de tatăl ei în tinereţe, la o prezentare fidelă şi impresionantă a navigatorilor, dar şi la afundarea într-o lume tainică în Tahiti, de un farmec atemporal, în care creştinismul se combină cu păgânismul, iar oamenii sunt într-o continuă evoluţie.

Finalul volumului este revelator şi impresionant… Dar vă las pe voi să îl descoperiți!

Ambiţia şi cunoaşterea, temele abordate de Gilbert

Deşi cartea poate fi văzută ca un volum motivaţional şi un suport al căutării de sine care o macină pe autoare, aşa cum este volumul „Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, care, de altfel, i-a adus faimă globală lui Gilbert, „Semnătura tuturor lucrurilor” este şi un elogiu adus femeii. Femeia care nu ţine cont de aspectul fizic, care este capabilă să facă eforturi şi sacrificii incomensurabile pentru atingerea unui ţel sau pentru iubire, care se poate dedica unei cauze nobile şi care nu este inferioară bărbatului. Alma nu este o femeie frumoasă, dar e tulburător de interesantă prin ceea ce crede, ştie, simte.

Viaţa este o eternă călătorie

Un alt gând care îţi trece prin minte după ce laşi din mână cartea lui Gilbert este să-ţi faci valiza. Descrierile vii ale unor locuri aparent inaccesibile îţi rămân atât de pregnant în cap şi în suflet, încât te întrebi ce ai putea face ca să vezi măcar pentru o clipită peisajele paradisiace pe care le prezintă cu o rigurozitate şi minuţiozitate remarcabile maestra Gilbert. Cartea nu este, însă, un simplu ghid de călătorie. Povestea are un ritm foarte alert, nu există timpi morţi în derularea evenimentelor, totul e extrem de viu şi excelează la capitolul descrieri.

Volumul este, totodată, şi o mărturie a unei lumi pe care noi, cei de azi, o putem percepe cu greutate. Pentru creionarea acesteia, Gilbert face o impresionantă documentare istorică, botanică, antropologică şi ştiinţifică, plasând cititorul în două secole complet diferite şi în care mintea umană a evoluat atât de rapid, încât a ajuns la o cunoaştere fără limite. Timpul se comprimă, iar noi, cititorii, suntem martori la evoluţia de netăgăduit a omenirii, nişte pioni în istorie. Ştim, de asemenea, la final, ca tumultul interior al personajului principal poate fi al oricăruia dintre noi, iar noi, la rândul nostru, putem fi nişte neofiţi într-o căutare permanentă de răspunsuri şi care avem puterea de a schimba ceva în jurul nostru. Pentru că, nu-i aşa, omul îşi poate lăsa cel mai bine semnătura asupra tuturor lucrurilor.

 

Apărut în 2013, romanul „Semnătura tuturor lucrurilor” a reuşit într-un timp scurt să fie desemnat cea mai bună carte de anului de către publicaţiile New York Times, Time, The New Yorker, O, The Oprah Magazine, Chicago Tribune, Washington Post.

Volumul „Semnătura tuturor lucrurilor”, tradus în limba română de Anca Bărbulescu, poate fi găsit pe rafturile reale şi virtuale ale librăriilor Humanitas. Lectură plăcută!

 

TOTUL DESPRE MAME și Editura Humanitas te invită la concurs! Află cum poți câștiga unul dintre cele trei premii care constau în trei pachete de cărți ale îndrăgitei autoare Elizabeth Gilbert: „Mănâncă, roagă-te, iubește”, „Și am spus DA” și „Semnătura tuturor lucrurilor”. Succes!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa