Proaspătul tată Mark Zuckerberg, între admiraţie şi critică

Raluca Dumitrică
mark-zuckerberg-totul-despre-mame

Venirea pe lume a bebeluşului lui Mark Zuckerberg s-a lăsat cu controverse în online

Mark Zuckerberg a devenit tată şi nu putea să nu marcheze în stilul său caracteristic acest moment. Adică printr-o postare elaborată pe Facebook. Dar nimeni nu se aştepta ca noua etapă a vieţii sale să fie marcată, totuşi, chiar în acest fel!

Cu o postare elegantă şi atent scrisă, că de fiecare dată (ok, recunoaştem că ne cam întrebăm cu toţii dacă îşi scrie singur postările), Mark Zuckerberg, fondatorul celui mai solid pilon al sistemului social-media de azi, recte Facebook, a anunţat omenirea că a devenit tată şi că soţia sa, Priscilla, a adus pe lume o fetiţă, căreia i-au pus numele Max. Nimic neobişnuit până în acest moment, dacă fericita veste n-ar fi fost însoţită de un amănunt care a pus lumea pe jar: cei doi părinţi vor dona pe perioada vieţii lor 99% din acţiunile Facebook, adică în prezent aproximativ 45 de miliarde de dolari, pentru a a se alătura eforturilor de schimbare în bine a acestei lumi, făcute de alţi oameni, schimbări de care să beneficieze generaţia viitoare.

Scrisoarea întâi

Scrisoarea proaspeților părinți este destul de lungă (mai precis, are nici mai mult, nici mai puţin de 2252 de cuvinte), are aproximativ 1,5 milioane de like-uri şi peste 255.000 de distribuiri, printre cei care au comentat la postare şi care s-au grăbit să-l felicite online pe Mark pentru bebeluş şi iniţiativa sa numărându-se nume grele din lumea afacerilor şi a showbiz-ului. Shakira, Maria Shriver, soţia lui Arnold Schwarzenegger, afaceristul Richard Branson, colegi de la Facebook, co-fondatoarea celebrei publicaţii online The Huffington Post, Arianna Huffington, şi chiar Melinda Gates, soţia lui Bill Gates, cu toţii şi-au rupt din timpul lor şi au înşirat cuvinte de gratulare pe peretele de Facebook al lui Mark.

Un mesaj controversat

Accentuând faptul că lumea, cu toate defectele ei prezentate de presă, este într-o schimbare în bine, cu paşi înainte făcuţi în domeniul sănătăţii, cu sărăcie în scădere, mai multă cunoaştere şi oameni conectaţi, proaspeţii părinţi au anunţat că vor contribui la aceste ameliorări la nivel global şi că vor dona acea sumă mare de bani. Decizia lor a fost luată nu doar pentru că îşi iubesc nespus copilul, ci şi pentru că au o responsabilitate morală faţă de toţi copiii generaţiei viitoare, pentru care îşi doresc o lume mai bună.

Deşi în lunga scrisoare există suficient de multe pasaje care să justifice hotărârea lor („noi credem că toate vieţile tuturor au aceeaşi valoare”, „societatea noastră are obligaţia de a investi acum pentru îmbunătăţirea vieţii celor care se vor naşte în viitor, nu doar a celor care s-au născut, deja”, „speranţele noastre pentru generaţia ta, Max, se axează pe două direcţii: promovarea potenţialului uman şi promovarea egalităţii”, „trebuie să facem investiţii pe termen lung”), controversele nu au întârziat să apară.

Om cu inima mare sau cu gânduri viclene?

Instant au apărut două tabere: cei care au îndemnat oamenii să nu se pripească şi să ia în calcul că donaţia lui Mark reprezintă o transferare a banilor săi către o fundaţie deţinută chiar de el, Chan Zuckerberg Initiative LLC (limited liability company). Adică o companie cu răspundere limitată, despre care se spune că ar fi scutită de taxe şi impozite şi că s-ar afla sub controlul personal absolut al lui Mark. Transferul ar fi, aşadar, o găselniţă prin care magnatul se exonerează de la o serie de obligaţii financiare pe care restul oamenilor ce muncesc le bifează în mod curent.

Alţii au declarat că aceşti bani, care au fost agonisiţi de Zuckerberg şi care îi aparţin în totalitate, pot fi folosiţi de tatăl Facebook-ului aşa cum are el chef. Tot cei aflaţi de partea lui Mark au subliniat că faptul că afaceristul a decis să-i utilizeze cu scopul declarat de a face o lume mai bună pentru copilul său şi copiii altora nu poate decât să ne bucure. Mai mult decât atât, până la proba contrarie care să-l pună pe Mark la zidul ruşinii, putem fi optimişti cu privire la faptul că, iată, şi oamenii avuţi dau dovadă de înţelepciune şi suflet mare.

Şi, totuşi, mama şi familia sunt cele mai importante

Lăsând aceste două mari controverse la o parte, trebuie să recunoaştem că în lunga sa scrisoare Mark Zuckerberg a mai spus ceva ce poate că s-a pierdut pe drumul polemicilor. El a ridicat pe un piedestal mamele din această lume, despre care a spus că ele sunt şi medic, şi profesor. De aceea a mai accentuat că un copil are cele mai bune şanse când poate să înveţe şi că poate să înveţe cel mai bine atunci când este sănătos. Sănătatea începe devreme, printr-o familie iubitoare, hrană adecvată şi un mediu sigur şi stabil. Copiii care au parte de experienţe traumatice la vârste fragede au şansa de a se confrunta adesea cu minţi şi corpuri mai puţin sănătoase, iar studiile arată că modificările în dezvoltarea creierului duc la abilităţi cognitive scăzute. Şi când un copil are o copilărie nesănătoasă, e dificil pentru el să-şi atingă potenţialul maxim.

De aceea, pentru că poate că vrem să credem cu toţii în lumea aceasta bună de care zice Mark şi pentru că potriveşte frumos cuvintele, o să-i acordăm prezumţia de nevinovăţie şi o să aşteptăm scrisoarea a… doua 🙂

Foto: Facebook.com

Citește și:
Sandra Bullock este mamă pentru a doua oară
Celebrităţi şi poveşti triste despre sarcini pierdute
Fara social media în casă la Kate Winslet!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa