Raluca Zenga: „Eşti ZEN când nu laşi răutatea celor din jur să te afecteze”

Raluca Dumitrică
Rauca-Zenga-totul-despre-mame

De vorbă cu Raluca Zenga despre familie, copii şi mama ZEN

Pe Raluca Zenga o ştim multe dintre noi încă de pe vremea când nu era mamă şi apărea cu eleganţă şi discreţie la diferite evenimente sau emisiuni televizate, cu sau fără soţul său, renumitul antrenor de fotbal Walter Zenga.

Mărturisesc ca am redescoperit-o cu mare încântare pe când era însărcinată cu cel de-al doilea copil al său şi când îşi aşternea gândurile şi experienţele personale legate de sarcină şi naştere pe blogul pe care îl avea în acel moment. Au trecut câţiva ani de-atunci, iar între timp Raluca a scris o carte în paginile căreia a redat tocmai acea experienţă de mamă ce i-a surprins în mod foarte plăcut pe cititorii blogului său.

Până să ajungeţi să o descoperiţi pe Raluca Zenga în paginile Manualului mămicii Zen, vă invităm să aflaţi mai multe despre ea în interviul de mai jos!

TOTUL DESPRE MAME: Ce înseamnă pentru tine să fii o mamă zen şi în ce fel se reflectă această atitudine asupra relaţiei cu fiecare copil în parte?

Raluca Zenga: O mamă ZEN ne transmite energie pozitivă: este acea mamă care într-un grup te atrage ca un magnet, gata să le binedispună pe celelalte, să le ofere un sfat sau să le încurajeze. O mamă ZEN nu se teme de o provocare, şi nu se sfieşte să ia iniţiativa, pentru că ea are încredere în propriile forţe, dar mai ales în intuiţia şi în empatia sa.

Sigur, lumea în care trăim acum este plină de sceptici, de critici, de pesimişti, pentru care toată treaba asta cu ZEN-ul pare un fel de născocire, de aiureală hippie: cine mai reuşeşte în nebunia generală de stres, trafic, suprasolicitare să îşi păstreze spiritul senin şi relaxat?! Aici intervin resursele interioare ale unei mame, care, în ciuda mediului „toxic” şi a dificultăţilor, alege să capteze lumina şi să o reflecte şi asupra celorlalţi, ca un generator de echilibru şi de atracţie universală pentru succes. Până la urmă eşti ZEN când nu laşi răutatea celor din jur să te afecteze, şi îţi vezi de „grădiniţa” ta (cu zâmbete de copii, iubire şi flori)!

TOTUL DESPRE MAME: Din multe puncte de vedere, trăim timpuri mai uşoare decât cele în care au trăit mamele noastre, dar în care presiunea socială şi personală, stresul şi provocările zilnice sunt la nivelul Everestului. Cât de greu poate să fie pentru o mamă a anului 2015 să se menţină în aceşti parametri ai zen-ului?

Raluca Zenga: Din unghiul imperfecţiunii fireşti a naturii umane este imposibil să îţi păstrezi ZEN-ul 100% din timp. Vor exista momente în care totul pare a da în clocot, şi tumultul interior este de nestăpânit – tot ZEN-ul se duce de râpă, iar tu te simţi copleşit şi descurajat. Sfatul meu este întotdeauna „don’t let THEM get to YOU”: nu îi lăsa să te rănească, să interfereze cu ceea ce trăieşti tu în suflet şi în minte.

TOTUL DESPRE MAME: Care este rolul partenerului în atingerea acestei stări de zen? Ce facem dacă stilul lui de viaţă, jobul pe care îl are sau chiar mentalitatea proprie îl pun, oarecum, într-o contradicţie cu acest concept?

Raluca Zenga: O persoană ZEN este în general un suflet sensibil, intuitiv, care observă adeseori lucruri ce multora le scapă. De aceea, înclin să cred că îşi va alege cu luare-aminte jumătatea cu care să întemeieze o familie. Pentru adevărata iubire şi armonia din cămin avem nevoie de un partener cu care să fim pe aceeaşi lungime de undă sau cel puţin de unul receptiv, dispus să ne asculte şi să ne respecte viziunea asupra vieţii. Este esenţial să comunicăm la un nivel profund şi să avem amândoi ambiţia de a deveni persoane mai bune cu trecerea timpului, de a evolua unul alături de celălalt. Dezechilibrul se produce când doar unul dintre noi „creşte”, iar cel rămas în urmă devine agresiv şi deconectat. ZEN-ul înseamnă să fim, însă, şi răbdători, dispuşi la sacrificiu şi gata de a interveni în sprijinul celorlalţi: suntem salvatori şi deopotrivă ghid călăuzitor pentru paşii celor rătăciţi!

TOTUL DESPRE MAME: Fotografiile tale de familie, pe care le vedem în presă, par să emane o stare constantă de fericire conjugală şi părintească. Putem intui că în spatele lor se ascunde o familie cât se poate de normală, aşa că spune-ne, te rugăm, care sunt cele mai comune obstacole cu care te-ai confruntat şi cu care te confrunţi şi acum, ca mamă şi soţie?

Raluca Zenga: Un obstacol cu care mă confrunt des este „managementul timpului”: vreau să fac dreptate tuturor. Prioritatea noastră sunt copiii, cum să ne petrecem timp de calitate împreună, jucându-ne, făcând activităţi distractive, cu ieşiri în aer liber unde să fim cu toţii din nou copii, veseli şi zburdalnici. Vreau ca aceste momente în familie, cu pozne şi ghiduşii, să fie cele mai frumoase amintiri ale copiilor noştri cândva. Apoi vreau să mă bucur de timp dedicat partenerului meu de viaţă, de intimitate şi romantism (de multe ori soţul este „penalizat” de invazia celor mici!).

Şi, nu neapărat pe ultimul loc, vreau să îmi fac timp pentru mine, am nevoie de ferestre de creativitate care să îmi dea un sens constructiv zilei – momente în care să scriu, să mă delectez cu lecturile preferate, să ascult muzică, sau să schiţez desene sau fragmente de idei pentru inspiraţie. Nu reuşesc întotdeauna să le fac pe toate, pentru că în timpurile în care trăim suntem absorbiţi de obiceiuri risipitoare de energie, ochii în telefon, pe reţelele sociale nu întotdeauna cu folos, suntem captivi în trafic sau în conversaţii cu persoane care nu au practic nimic de oferit…

TOTUL DESPRE MAME: Sunt sigură că mulţi dintre cei care ne citesc acum şi-ar dori să locuiască în străinătate. Dar, din pricina obligaţiilor voastre profesionale şi personale, viaţa voastră se împarte între mai multe locuri. Cât de greu este să fii mereu pe drumuri, mai ales atunci când ai copii?

Raluca Zenga: Recunosc, mie această existenţa nomadă mi se potriveşte, mă stimulează, mă inspiră. Da, nu este întotdeauna uşor cu copiii, ne pregătim pentru călătorie ca o caravană pe Drumul Mătăsii, încărcaţi până la refuz… dar cu timpul am învăţat să fim mai practici şi să păşim cu mai mult curaj în afara zonei noastre de confort (reprezentată în acest moment de viaţă noastră în Dubai). Copiii la rândul lor învaţă să se adapteze la realităţi diferite, ajung să aprecieze orizonturi în palete contrastante de culori şi sunt expuşi la limbi şi culturi noi, pe care la această vârstă le pot asimila cu uşurinţă. Îmi place faptul că Samira şi Walter Jr. trăiesc între copii de naţionalităţi, religii şi rase diferite, cum este cazul în melanjul cultural din Dubai. Vor creşte fără prejudecăţi şi idei discriminatorii, acceptând diversitatea naturii umane drept ceva firesc.

Cochetez cu ideea de unschooling, chiar citeam de curând un articol despre părinţii care şi-au retras temporar copiii de la şcoală pentru a călători în jurul lumii, acolo unde îi poartă job-ul, considerând că au mult mai mult de învăţat din astfel de experienţe deschizătoare de minte.

TOTUL DESPRE MAME: Mamele celebre sunt adesea creditate pentru lansarea unor trenduri. În ce măsură poate influenţă o mamă celebră atitudinea femeilor din jurul nostru cu privire la naştere, alăptare, diversificare şi alte aspecte care ţin de primii ani de viaţă ai copilului?

Raluca Zenga: Sigur, prin expunerea de care beneficiază în media celebrităţile ne pot influenţa ideile sau stilul de viaţă, chiar şi fără să ne dăm seama: gândurile şi metodele lor se insinuează subtil în conştiinţa noastră. Acest lucru poate fi benefic, dacă ni se prezintă un exemplu pozitiv, demn de urmat, dar şi periculos dacă o celebritate promovează idei doar de dragul imaginii, să „dea bine” în presă, impunând un model imposibil de perfecţiune, care să le creeze celorlalte femei un complex de inferioritate.

Eu admir vedetele care sunt sincere, care admit greşeli, momente personale de cumpăna, şi redau povestea lor de succes cu toate sacrificiile implicate de ascensiunea spectaculoasă. În consecinţă consider modelul de parenting şi redarea experienţei maternităţii episoade cruciale pentru public: în „Manualul mămicii ZEN” mi-am redat fidel sentimentele, cu înălţări şi căderi, entuziasm şi disperare, şi am promovat viziunea mea foarte naturală şi organică asupra alimentaţiei, alăptării, purtării bebeluşului, dormitului împreună, precum şi aşteptarea etapelor fireşti de dezvoltare fără anxietate şi competiţie comparativă!

TOTUL DESPRE MAME: Să presupunem că ai o baghetă magică cu care poţi modifica ceva în atitudinea părinţilor români faţă de copiii lor, fie că sunt bebeluşi, fie că merg, deja, la grădiniţă sau la şcoală. Care ar fi primele schimbări pe care le-ai face?

Raluca Zenga: Hmm… bagheta cu puteri magice care să ne facă pe toţi mai ZEN… mai buni, mai răbdători, mai toleranţi unii cu ceilalţi! Mi-aş dori ca în România rată operaţiilor de cezariană să fie mai mică şi mai multe mămici să îmbrăţişeze naşterea naturală; drepturile şi demnitatea lor să fie respectate în structura în care aleg să nască, să fie tratate cu blândeţe şi empatie în cel mai vulnerabil moment din viaţa unei femei. Mi-aş mai dori ca mai multe mămici să alăpteze, în defavoarea hrănirii „din oficiu” cu lapte praf, şi să acorde importanţa cuvenită formării ataşamentului faţă de bebe, cu „ora de aur” imediat după naştere, terapie skin-to-skin, purtat în braţe şi alăptat la cerere fără teamă de a „răsfăţa” iremediabil pruncul.

Mai târziu, din momentul în care ne-am predat copilul sistemului, să înţelegem că vor fi multe „reparaţii” de făcut acasă, pentru că, fireşte, sistemul este imperfect şi nu ne poate „livra” copilul instruit şi educat ca un robot, iar o mare parte din cele mai preţioase învăţăminte în viaţă este responsabilitatea noastră, a părinţilor. Să nu ne suprasolicităm copiii, încărcându-le programul cu activităţi peste activităţi, şi să le lăsăm timp pentru joacă, pentru libertate, pentru a fi pur şi simplu copii! Ore mai lungi la şcoală nu înseamnă un copil mai deştept sau mai fericit! Şi nu în faţa unei tablete, ci în aer liber, făcând sport, căţărându-se în copaci şi făcând trăznăi care să le pună imaginaţia la lucru. Să hrănim spiritul şi fantezia copiilor cu poveşti rostite şi cărţi citite, şi să le formăm trupurile prin iubirea de sport şi de mişcare!

Foto: arhiva personală.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa