De ce nu se declară epidemie de gripă, deși avem 54 de morți?

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

De ce nu se declară epidemia de gripă deși au murit 54 de oameni, aproape dublu față de anul trecut? Experții răspund la această dilemă.

În anumite județe și regiuni ale României (în special în zona de sud și est) spitalele sunt arhipline, prezentările la camerele de gardă sau la medicii de familie sunt în creștere evidentă și îi suprasolicită, iar în școli și grădinițe numărul copiilor care mai ajung la ore a scăzut dramatic. Statisticile oficiale arată că în București, Iași, Constanța, Olt sunt sute de confirmări de infecții cu virusuri gripale și 54 de decese la nivel național. 

București, Constanța, Iași, Olt, Bihor și Argeș, cele mai multe cazuri de gripă

Mai exact, la nivel national, în săptămâna 12-18 februarie 2018, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripă diagnosticată clinic, infectii acute respiratorii si pneumonii) a fost de 134.922, cu 51.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (89.175) și cu 4.4% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129.165).

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în București, Constanța, Iași, Olt și medie în Bihor și Argeș, cu răspândire regională în sud și sud-est și cazuri sporadice în unele judete (situația detaliată cu numar de cazuri de gripa pe fiecare judet, mai jos).

Și totuși, în aceste condiții, de ce nu se declară epidemie de gripă?

„Nu se întrunesc încă condițiile pentru un astfel de anunț. Pentru a se declara epidemie, conform protocoalelor și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătații, trebuie ca timp de 3 săptămâni să existe creșteri mai mari de 20% la numărul de infecții respiratorii acute. La noi, gripa încă evoluează în focare, pentru a se declara epidemie răspândirea trebuie să ajungă la nivel regional și național”, spune purtătorul de cuvânt din Ministerul Sănătații, Oana Grigore.

Răspândirea geografică a gripei în Europa în luna februarie 2018
Răspândirea geografică a gripei în Europa în luna februarie 2018. In zonele  cu rosu, gripa este raspandita la nivelul intregii tari, in cele cu portocaliu, cum este si cazul României, răspândirea este locală

Epidemia de gripă 2018. Evoluția gripei în Europa

Majoritatea țărilor europene au declarat epidemia, gripa fiind răspândită la nivelul întregii țări. Nu este încă cazul României, unde răspândirea este momentan mai degrabă locală și parțial regională.

Potrivit Centrului European pentru prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), în acest sezon gripal circulă atât virusuri de tip A, cât și B, cu o proporție mai mare a celor de tip B.
Cele mai multe cazuri severe raportatate în acest sezon sunt cauzate de gripa de tip B și au apărut la persoane peste vârsta de 15 ani. În România, s-a înregistrat și un deces la o fetiță de patru ani. 
În ultimele săptămâni, a crescut mortalitatea printre persoanele în vârstă în toată Europa.
Eficacitatea vaccinurilor împotriva virusului de tip B/Yamagata este limitată pentru că cel mai utilizat vaccin, cel trivalent, nu conține acest virus.

Tipul dominant de virus în 2018
Tipul dominant de virus în 2018 în Europa. Cu verde este marcat virusul de tip B, dominant în multe țări europene, inclusiv la noi

Indiferent dacă o persoană a fost sau nu vaccinată, se încurajează folosirea antiviralelor în cazurile grave, la persoane cu risc de complicații, inclusiv copii cu boli cronice sau mai mici de 2 ani.

În general, vaccinarea este cea mai eficientă măsură de protecție pentru prevenirea cazurilor severe la grupurile de risc (persoanele în vârstă, cele cu boli cronice sau cu deficiențe imunitare, inclusiv copii). Vaccinarea femeilor gravide este probabil cea mai eficientă metode de protejare a feților. Se recomandă vaccinarea angajaților din sănătate, mai ales a celor care intră în contact permanent cu pacienții, potrivit recomandărilor oficiale ale experților Centrului European pentru prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Epidemia de gripă 2018 în România. Două persoane au fost depistate cu două tipuri de virusuri gripale simultan

Evolutia infectiilor respiratorii acute, a gripei si a infectiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2017-2018, Saptamana 12.02.2018 – 18.02.2018 (S 07/2018)

Numărul de îmbolnăviri prin infectii respiratorii acute a crescut comparativ cu cea
inregistrata in saptamana precedenta. A depasit nivelul minim asteptat (incidenta de
988.12%000), dar s-a incadrat in intervalul asteptat.
 S-au inregistrat la nivel national 1.358 cazuri compatibile cu gripa, fata de 97 cazuri
inregistrate in aceeasi saptamana a sezonului precedent.
 S-au inregistrat 45 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), la fel ca
in saptamana anterioara si cu 32 mai multe fata de aceeasi perioada a sezonului
precedent.
 De la inceputul sezonului 2017-2018 au fost inregistrate 54 decese confirmate cu virus gripal, din care 25 tip A, subtip (H1)pdm09 si 22 tip B, fata de 25 in sezonul precedent, pana la aceeasi data, din care 22 cu virus gripal tip A, subtip H3, 1 cu A(H1)pdm09 si 2 tip A, nesubtipat. In intreg sezonul precedent s-au inregistrat 27 de decese.

De la inceputul sezonului de supraveghere si pana la data de 18.02.2018 au fost confirmate cu laboratorul 781 cazuri de gripa:
 187 cazuri tip A, subtip H1
 24 cazuri tip A, subtip H3
 55 cazuri tip A, nesubtipat
 513 cazuri tip B
 2 cazuri coinfectie AH1 + B

Pana la data de 18.02.2018 au fost vaccinate antigripal 951.895 persoane din grupele
la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa