Veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul la concediul de creștere copil. UPDATE: Guvernul a revenit asupra deciziei

Geta Roman, director editorial
scris pe
mama copil job

UPDATE:

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru ca veniturile din drepturi de autor să fie luate în calcul pentru indemnizația de creștere a copilului. Mamele afectate vor beneficia de recalculare şi de plată până la finalul acestui an a diferenţei rezultate.

Pentru persoanele ale căror drepturi de indemnizaţie lunară de creştere a copilului au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor stabili un nou cuantum. Diferenţele de sume între cuantumul rezultat în urma recalculării şi cuantumul plătit până la data intrării in vigoare a ordonanţei de urgenţă se vor plăti până la finalul acestui an.

Veniturile din drepturi de autor obținute de angajați nu mai sunt luate în calcul la intrarea în concediul pentru creșterea copilului. O persoană care obține concomitent salariu și drepturi de autor nu este afectată, însă problemele apar la una care obține numai venituri din a doua sursă, scrie avocatnet.ro.

Problema a apărut o dată cu introducerea mecanismului declarației unice pentru persoanele fizice, când veniturile din drepturi de autor au fost scoase din sfera veniturilor independente. Care este consecința?

Mai exact, începând de la finele lunii martie 2018, veniturile din drepturi de autor nu mai sunt încadrate, în Codul fiscal, la venituri din activități independente, modificarea fiind operată la acel moment prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018. Prin actul din urmă, Executivul a introdus mecanismul declarației unice pentru persoanele fizice.

Însă scoaterea veniturilor din drepturi de autor din sfera veniturilor independente are consecințe nedorite pentru persoanele fizice care vor să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului. Mai precis, veniturile din drepturi de autor nu mai sunt luate în calcul la stagiul necesar obținerii acestui tip de concediu, așa cum a semnalat parlamentarul Iulian Bulai.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010, persoanele care vor să ceară intrarea în concediul de creștere au nevoie, în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului, de cel puțin 12 luni în care au obținut venituri din salarii, venituri din activități independente sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Înainte de apariția OUG nr. 18/2018, veniturile din drepturi de autor (incluse la veniturile din proprietate intelectuală) erau considerate venituri independente, însă acest lucru nu mai este valabil de la finele lunii martie 2018. Dacă o persoană obține concomitent venituri din salarii și venituri din drepturi de autor, aceasta nu este afectată, însă problemele apar dacă cineva obține exclusiv venituri din drepturi de autor.

Veniturile din drepturi de autor nu se mai iau în calcul la concediu de creștere copil

Iată definițiile de interes:

Alineatul 1 al articolului 2 din OUG nr. 111/2010: Alineatul 1 al articolului 67 din Codul fiscal, înainte de modificarea prin OUG nr. 18/2018: Alineatul 1 al articolului 67 din Codul fiscal, după modificarea prin OUG nr. 18/2018:

„Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit (…), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.”

„Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală (ce includ drepturile de autor – n. red.), realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”

„Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.”

Ce venituri se iau în calcul din martie 2018

Așadar, începând de la finele lunii martie 2018, pentru stagiul de cotizare pentru obținerea concediului de creștere se iau în considerare veniturile salariale, veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Concediul de creștere a copilului, în timpul căruia se plătește o indemnizație lunară, poate dura până la momentul la care copilul împlinește doi ani (sau trei ani, în cazul copilului cu handicap). Informații mai multe despre concediul de creștere pot fi găsite aici.

Sursa: avocatnet.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa