Gravidele au protestat la Guvern împotriva măsurilor fiscale, care pot reduce indemnizația și valoarea concediului medical

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

Câteva zeci de persoane au protestat duminică, 19 februarie, împotriva noului Cod Fiscal, care va reduce indemnizația în cazul unor gravide care urmează să nască în perioada următoare.

La protest au participat mămici și viitoare mămici, care le-au arătat guvernaților cartonașe roșii, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra efectelor trecerii plății contribuțiilor de la angajator la angajat. Primele efecte se vor vedea în lunile următoare, când ar trebui să primească indemnizațiile femeile care vor naște în perioada următoare. Vor pierde bani cele care nu au contractele de muncă individuale modificate cu acte adiţionale impuse de modificările fiscale şi înregistrate ca atare în sistemul Revisal.

Ce soluție au viitoarele mame

Nu doar indemnizația de creștere a copilului poate să scadă, ca urmare a acestor modificări fiscale, dar există riscul reducerii banilor cuveniți viitoarelor mame în perioada de concediu prenatal. Scăderea veniturilor din perioada de concediu duce automat la o scădere a banilor plătiți ca indemnizație pentru creșterea copilului, chiar dacă se vor face eventuale corecții ulterioare, dacă femeile au beneficiat de concediu pre sau postnatal în ianuarie 2018.

În pericol sunt și femeile care au prestat activităţi liberale şi au plătit contribuţiile impuse de Stat conform vechilor prevederi fiscale. Acum, e posibil care ele nu primească bani nici pentru concediul prenatal, nici pentru cel postnatal. Statul le cere să demonstreze că şi-au plătit contribuţiile pentru cel puţin şase luni, şi nu o lună, cum specifica vechea lege.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a admis existența acestei situații și a promis că va fi soluționată cât de curând. Până atunci, tot ceea ce mai pot face viitoarele mămici este să ceară angajatorilor să facă modificările impuse de ”revoluția fiscală”, pentru ca ele să apară în Revisal până la data nașterii copilului.

Sursă foto: digi24.ro

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa