Medicii au reușit să vindece afectarea creierului la o fetiță de 2 ani, care s-a înecat în piscină VIDEO

Monica Gaina
scris pe

Cercetătorii din SUA au anunțat ceea ce se crede a fi un prim caz de recuperare a afectării creierului, după tratarea cu diferite tipuri de oxigen a unei fetițe care s-a înecat și a fost resuscitată, potrivit www.sciencealert.com.

Micuța, a cărei inimă nu a bătut pe cont propriu vreme de 2 ore după ce s-a înecat, suferea de atrofie cerebrală, cu pierderea de materie cenușie și albă după incident, și nu mai era capabilă să vorbească, să meargă sau să răspundă la vocile celor din jur.

După mai multe cure de tratamente cu oxigen – inclusiv terapie hiperbară – care au fost administrate de o echipă de specialiști de la LSU Health New Orleans și Universitatea North Dakota, medicii au reușit să vindece într-o proporție semnificativă afectarea cerebrală a fetiței.

„Creșterea țesuturilor în acest caz a fost posibilă pentru că am putut interveni devreme, înainte să se instaleze degenerarea celulară pe termen lung”, a spus specialistul în medicină hiperbară Paul Harch, de la LSU Health New Orleans School of Medicine.

Accidentul fetiței a avut loc în luna februarie 2016, când Eden Carlson, în vârstă de 2 ani, a reușit să iasă printr-o poartă de protecție în timp ce mama ei făcea un duș și a căzut în piscina familiei.

A stat în apă timp de 15 minute înainte de a fi găsită de mama ei și a fost în stop cardiorespirator. Cu toate că mama a început manevrele de resuscitare imediat, Eden a fost resuscitată cu succes abia peste 2 ore, fiind adusă la viață de medicii de la Washington Regional Medical Centre in Fayetteville, Arkansas.

După ce a stat în spital pentru 48 de zile, la Terapie Intensivă, micuța a fost externată, iar medicii au propus începerea terapiilor cu oxigen într-o încercare de „ a trezi” creierul.

Terapia hiperbară cu oxigen funcționează prin administrarea de oxigen într-un ambient special în care presiunea este mai ridicată decât cea atmosferică, într-o cameră presurizată. Prin acest tratament, cantitatea de oxigen din sângele pacientului crește, ceea ce duce și la repararea țesuturilor.
Tratamentul a început la 55 de zile după accident și a fost dat timp de 45 de minute print-o canulă nazală.

Micuța a început să își miște din nou mâinile și picioarele și este din nou capabilă să mânânce singură, poate vorbi în propoziții scurte și râde.
După o nouă serie de 10 ședinte în camera hiperbară, mama lui Eden a observat că „este aproape de normal, mai puțin partea motorie”, așa că micuța a început și terapia de recuperare fizică pe lângă tratamentul hiperbar.
După 39 de sesiuni de terapie hiperbară, combinate cu terapie fizică, mișcarea membrelor s-a îmbunătățit, iar dezvoltarea limbajului este la un nivel mai ridicat decât era în momentul accidentului.

La 162 de zile după accident, investigațiile RMN au arătat că Eden încă mai are o rană reziduală la nivelul creierului, însă atrofia cerebrală aproape că nu mai există.

„Un tratament cu risc așa de redus, cum este cel cu oxigen, poate avea efecte profunde asupra recuperării funcțiilor la pacienți care sunt afectați cerebral de înec”, este concluzia oamenilor de știință care s-au ocupat de acest caz.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa