Momentul terifiant când sugarul nu mai respiră are acum un nume

Iulia Mirică
scris pe
sugarul nu mai respira totul despre mame

Cum se numește momentul în care sugarul nu mai respiră și cât este de periculos

Unul dintre cele mai înspăimântătoare momente pentru orice părinte este atunci când sugarul nu mai respiră timp de câteva secunde sau chiar mai mult, fără niciun motiv aparent. Pielea copilului poate deveni albastră, iar copilul brusc este mai puțin receptiv, după care această stare îi trece subit.

Academia Americană de Pediatrie a introdus o nouă definiție a acestui fenomen: Evenimente rapide neexplicate rezolvate (BRUE  – brief resolved unexplained event). Termenul acesta înlocuiește termenul mai vechi de „Evenimente aparente care amenință viața” (Apparent Life-Threatening Events), o descriere folosită de medici de la mijlocul anilor ’80, dar care a fost prea generală pentru a fi de folos pediatrilor și care poate părea prea alarmantă.

„Copiii nu se nasc cu un manual de instrucțiuni, iar câteodată un copil face anumite lucruri care sunt normale pentru un bebeluș, dar părinții nu știu că sunt normale”, a spus doctorul Joel Tieder, profesor asistent în pediatrie la Spitalul de Copii din Seattle și unul dintre autorii noului ghid.

„Adesea, părinții raportează o anumită perioadă de timp în care i se oprește respirația copilului și poate deveni palid sau inert, dar nu are alte simptome. De obicei, durează mai puțin de un minut până când copilul își revine”, a explicat Tieder. „Rar, acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni medicale, care ar trebui discutată cu un medic pediatru.”

Simptomele provocate de BRUE

Episoadele BRUE au loc la copiii mai mici de 1 an și pot include una sau mai multe dintre următoarele variante: modificarea culorii pielii (în albastru sau palid), respirație neregulată sau oprită, lipsa reacțiilor și o schimbare a tonusului muscular. Pentru a fi considerat BRUE, evenimentul trebuie să treacă de la sine în cel mult un minut.

Cauza este necunoscută.

Acum câteva decenii, medicii credeau că aceste episoade erau indicii că un copil ar fi predispus la Sindromul morții subite, dar anii de cercetări au demonstrat că nu este adevărat.

Despre acest sindrom puteți citi mai multe aici: Sindromul de moarte subită la sugari

Cu toate acestea, chiar și în ziua de astăzi, temerile că episoadele ar putea reveni sau că acestea sunt un semn al unei probleme mai grave îi pot convinge pe doctori să le facă analize sau chiar să-i interneze pe copii în spital. Dar testele suplimentare nu sunt de ajutor, după cum spun autorii ghidului. Dimpotrivă, chiar i-ar putea putea pune pe cei mici într-un pericol mai mare.

Scopul noii declarații este de a oferi o definiție precisă care surprinde mai bine natura trecătoare a multora dintre aceste evenimente și să stabilească criterii clare și complete pe care medicii pediatri să le utilizeze în scopul de a stabili dacă oprirea scurtă a respirației sugarului merită mai multe analize și o atenție sporită. În acest fel, se prevede un sistem de clasificare pentru medicii pediatri, care pur și simplu nu exista anterior, a spus Tieder.

Declarația, precum și sistemul de clasificare, este îndreptat către medici, dar Tieder crede că este valoros și pentru părinți, de asemenea, pentru că ajută la creșterea gradului de conștientizare cu privire la răspândirea BRUE. Părinții ar trebui să știe că aceste evenimente, deși înfricoșătoare, nu sunt precursor al Sindromului morții subite și nu necesită spitalizare sau analize.

Dar Tieder recomandă părinților: „Atunci când aveți dubii, ar trebui să luați întotdeauna legătura cu medicul pediatru al copilului”.

Despre spasmul hohotului de plâns, o altă sursă de anxietate pentru părinți, citiți mai multe aici: Spasmul hohotului de plâns

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa