O educatoare, înregistrată când țipa și jignea copiii

scris pe
educatoare

„Ai tărâțe în cap, ai probleme la mansardă, maică-ta are doi bărbați, de ce nu te bate?” sunt expresii folosite de o educatoare în fața copiilor din grupa mică

Monica Cermure, educatoare la grupa mică în localitatea timișeană Iohanisfeld, a fost înregistrată în timp ce le vorbea copiilor din grupa sa. Înregistrările audio, ajunse în posesia pressalert.ro, arată că educatoarea avea un limbaj agresiv și nepotrivit.

Mama unuia dintre copiii din grupa Monicăi Cermure a declarat pentru pressalert.ro: „A venit și mi-a spus că doamna ţipă la el, că îl loveşte. I s-a schimbat comportamentul de când s-a dus la grădiniţă. Dacă ridic cumva vocea imediat se sperie”. Din acest motiv, ea a hotărât că trebuie să verifice dacă este adevărat ceea ce povestea copilul. Mama a cumpărat un minireportofon și l-a cusut în hainele cu care cel mic era îmbrăcat.

Când mama a ascultat înregistrările a auzit-o pe educatoarea Monica Cermure, în vârstă de 41 de ani, țipând la cei mici de fiecare dată când aceștie nu îndeplineau comenzile primite.

“Nu se colorează cu creionul florile, ci cu creioanele colorate. Mă bagă în pământ fiinţa asta de om. Mă bagă în pământ fiinţa asta!” – spunea educatoarea. Valul de cuvinte agresive era declanșat chiar și de cele mai banale motive: de la faptul că unii dintre copii întârziau să aducă fișa sau colorau mai încet.

Ba mai mult decât atât, educatoarea umilea copiii în fața colegilor lor, care la rândul lor începeau să o imite și să vorbească la fel de urât.

Din înregistrări reiese că educatoarea nu ezita să folosească invective cum ar fi „analfabeți”, „ciobani” sau „ciudați”. Când unul dintre copii a vrut să meargă cu un alt coleg să bea apă, educatoarea i-a spus: „Nu te duci niciunde. Dacă vrea unul un căcat, tu vrei doi?”. Altuia îi spune “Ce idee ai? Tu nu ai idee în capul ăla, tu ai tărâţă”, în timp ce ceilalţi copii râd de cel apostrofat.

De asemnea, tot din înregistrări reiese că educatoarea punea tot felul de întrebări nepotrivite pentru vârsta copiilor și pentru contextul grădiniței: “Ai înnebunit? Te-a dus mama la altă casă iară? Păi şi are alt bărbat? Are doi bărbaţi?”

Pe un alt copil îl întreabă nervoasă “Ce face mamă ta toată ziua, se scarpină? De ce nu te bate? Ce face toată ziua?”, copilul răspunzându-i scurt „spală vase”. Ca să fie clar cine conduce, Monica Cermure îl avertizează pe unul dintre copii spunându-i “Gura! La mama ta acasă vorbeşti, nu la mine. Eu sunt doamna educatoare”.

Se pare că în urma acestor înregistrări, mama copilului s-a dus săptămâna trecută la directoarea școlii pentru a-i cere să ia măsuri, dar schimbările au întârziat să apară.

În urma apariției în presă a acestui caz, Aura Danielescu, inspector școlar general al județului Timiș a declarat: „Consiliul de administrație al școlii a fost convocat de urgență, educatoarea este cercetată disciplinar și există șanse să fie suspendată din activitate. În acest moment, cadrul didactic este încă la grupă. Sunt fără cuvinte, un cadru didactic care predă mai ales unor preșcolari ar trebui să fie ca al doilea părinte, ar trebui să fie un model pentru preșcolar. Dezaprob total un astfel de comportament”.

Astăzi, 25. 02, în jurul orei 12:00, consiliul de administrație a instituției de învățământ unde educatoarea predă a luat decizia de a o suspenda din activitate până la finalizarea cercetării disciplinare. Doi inspectori școlari au fost trimiși încă de dimineață la unitatea de învățământ din Iohanisfeld pentru a monitoriza situația.

Înregistrarea audio poate fi ascultată mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa