Un copil cu autism, protejat şi alinat la spital de câinele său

Raluca Dumitrică
scris pe
copil-cu-autism-totul-despre-mame

Frumosul labrador nu s-a dezlipit o clipă de lângă băiatul cu autism și i-a fost alături pe durata șederii la spital

James Isaac, un copil cu autism, în vârstă de 9 ani, din Wellington, Noua Zeelandă, a fost supus recent unor investigaţii pentru depistarea cauzei crizelor sale convulsive, iar pe toată durata procedurilor efectuate în spital nu a fost părăsit o clipă de câinele său, un labrador pe nume Mahe.

Citeşte şi: Primele semne ale autismului

Fotografii care spun mai mult decât 1000 de cuvinte

Potrivit site-ului neo-zeelandez de ştiri Stuff, câinele, un splendid labrador de culoare neagră, a venit împreună cu James şi cu mama lui la Spitalul de copii din Wellington. Personalul medical i-a permis cățelului să rămână în compania copilului pe durata întregii şederi.

James, care, potrivit The Telegraph are o formă gravă de autism – nu vorbește, nu are contact vizual cu ceilalţi și respinge orice formă de contact fizic uman – a fost internat pentru un RMN. Înainte de investigaţie, lui James i s-a făcut anestezie generală, iar în acele clipe Mahe – care este antrenat de The Assistance Dogs New Zealandde pentru a-i ajuta pe copiii cu autism – a fost alături de el, în afara RMN-ului propriu-zis nelasându-l nicio clipă singur.

Tot episodul a fost imortalizat pe cameră, în nişte imagini unice și emoționante dincolo de cuvinte. În pozele surprinse de fotograful spitalului, Louise Goossens, şi postate pe pagina de Facebook a instituţiei, se poate vedea cum ataşamentul patrupedului faţă de copil este absolut extraordinar! El stă lipit de cele mai multe ori de băiat și pare că e pregătit să stea alături de el oricât este nevoie.

Mahe, cel mai bun prieten al lui James

Mama lui James a fost cea care a explicat pentru presa cât de importantă este legătura dintre câine şi fiul său. „James este prietenul cel mai bun al lui Mahe. La spital, Mahe se uita la James şi părea teribil de îngrijorat”, a declarat mama lui James, Michelle. Tot ea le-a mai spus jurnaliştilor că de când a apărut Mahe în viaţa lui James, viața lor s-a schimbat în bine. „Nu puteam nici să mai mergem la o cafenea în familie. James devenea foarte agitat şi voia să plecăm imediat. Dar de când îl avem pe Mahe, James stă şi ne aşteaptă să ne terminăm cafeaua. E ceva magic care se întâmplă între un copil cu autism şi câini. Patrupedele reuşesc să-i calmeze pe copii. Copiii fac contact viziual cu câinii, deși adesea nu reuşesc să facă acest lucru cu părinții sau fraţii lor”, a mai spus mama băiatului.

Mahe și James sunt legaţi printr-un fel de lesă lungă, aşa încât atunci când băiatul se îndepărtează prea mult, Mahe se asigură că cel mic e în siguranţă şi face acest lucru aşezându-se şi refuzând să se mai mişte. Iar în situaţiile în care are loc o criză convulsivă, iar James este singur cu Mahe, câinele începe să scoate diverse sunete sau să latre, ca să dea repede de veste.

Citeşte şi:
Vocea ta: Grijile unui părinte de copil cu autism
Terapie gratuită pentru copiii cu autism din familiile defavorizate
Vocea ta: Despre conectarea afectivă la copilul cu autism

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa