Copilul meu în tabără

TOTUL DESPRE MAME

Ce trebuie să știi înainte de a-ți lăsa copilul în tabără!

Vara se apropie încetişor, iar planurile de vacanţă revin în discuțiile cotidiene asemenea unui porumbel la o fereastră unde ştie că va găsi firimituri de cozonac. Poate că ai observat deja la şcoală sau la grădiniţa voastră anunţuri despre tabere organizate în ţara sau chiar în străinătate. Dar tu stai încă pe gânduri: „Tabără? La vârsta asta? Nu este oare prea mic?”

Mărturisesc că prima tabăra a băieţelului meu, atunci în vărstă de cinci ani, a fost un moment extrem de încărcat emoţional pentru noi, ca părinţi. Ne-am molipsit de la el cu entuziasm în faţa plecării şi ne-am gândit la cele şapte zile şi ca la o bine-meritată pauză pentru noi, ca să fiu sinceră. În realitate, însă, după două zile ne uitam lung în fiecare zi la camera goală, la jucăriile neatinse, luptam cu impulsul din fiecare minut de a pune mâna pe telefon să îl sunăm, aşa că la sfârşitul săptămânii de “linişte” alegeam deja cadoul de bun-venit şi pregăteam mâncarea lui preferată. Dar el se pare că s-a descurcat mai bine decât noi şi s-a întors nemaipomenit de încântat.

Copiii au nevoie de autonomie

Tendinţa de a fi independent se manifestă de foarte devreme în viaţa unui copil, cu mult înainte chiar de primii paşi, iar noi părinţii avem un rol foarte important în a-l stimula micul om să devină responsabil şi autonom. Un copil independent va fi un adult care va reuşi în viaţă, o persoană care nu se va teme să încerce, să ia decizii şi uneori să mai şi greşească.

Din păcate, deseori, noi mamele avem tendinţa de a ne supraproteja puii.  Câte (false) motive nu găsim oare pentru a-l ţine aproape de “fusta mamei”: „e mai sensibil, răceşte repede”, „se trezeşte pentru a merge la toaletă, cine va merge noaptea cu el?”, „e mofturos la mâncare şi va slăbi prea mult în tabără”, „nu se descurcă prea bine la îmbrăcat” şi câte şi mai câte! Specialiştii susţin însă că unui copil protejat excesiv i se răpeşte şansa de a-şi dezvolta stima de sine şi încrederea în propria capacitatea de decizie. Nu vă simţiţi vinovate dacă acestea sunt primele gânduri care vă trec prin cap atunci când vine vorba de plecarea în tabără, important este să le depăşiţi şi să aveţi încredere în copiii voştri. Recunosc că şi mie mi-a luat un an să-l pot trimite pe băieţelul meu în tabără.

Stai de vorbă cu copilul tău

Poate că tu, ca părinte, îţi faci griji legate de o posibilă plecare pentru câteva zile a copilului tău. Însă cel mai bine este să stai de vorba chiar cu el. “Testează terenul” cu mult timp înainte şi nu îl presa să ia o decizie. Lasă-i timp să se obişnuiască cu ideea, să viseze la cum va fi. Curând, tabăra va deveni subiect de discuţie în clasa iar dorinţa de a fi în acelaşi loc cu prietenii săi poate fi decisivă. Decizia trebuie să îi aparţină însă doar copilului, nu are legătură cu vârsta sa, ci cu temperamentul pe care îl are.

Întreabă-l ce simte la gândul că va pleca departe de casă fără părinţi. Dacă pare foarte îngrijorat, atunci ar fi mai bine să amânaţi marele moment. Dacă doar pune întrebări şi îşi face griji minore, probabil că va fi suficient doar să îl linişteşti şi să îi reaminteşti cât de frumoase s-au dovedit în cele din urmă şi alte experienţe de care s-a temut anterior. Evaluează nivelul său de toleranţă şi îmbărbătează-l când este cazul. Scopul principal este creşterea nivelului sau de independenţă şi crearea de amintiri plăcute.

În tabăra îşi poate face prieteni

Prietenii sunt foarte importanţi în viaţa unui copil. Dacă la vârsta preşcolară familia reuşeşte să acopere aproape toate nevoile emoţionale ale unui copil, mergând spre şase, şapte ani copilul tinde tot mai mult să îşi lărgească sfera socială. El are nevoie de alţi copii cu care să se compare şi cu care să împărtăşească pasiuni comune. Ţineţi cont de faptul că fraţii şi surorile nu sunt prieteni, ci fac parte tot din familie.

Datorită prietenilor, copiii se simt mai puternici şi cu ajutorul lor îşi depăşesc deseori slăbiciunile sau temerile. Astfel încât chiar şi o excursie de două zile poate fi foarte benefică atât pentru un copil prietenos, care iubeşte să se afle în mijlocul celor de-o vârstă cu el, cât şi pentru unul mai timid, pentru care o tabără de vară poate fi un mediu favorizant formării noilor prietenii.

10 trucuri care transforma prima tabăra într-o amintire pe viaţă:

  • Pregăteşte-l din timp, oferindu-i ocazia să doarmă câte o seară departe de casă, la prieteni sau bunici.
  • Alege o tabără coordonată de un profesor cu care copilul are o relaţie bună.
  • Evită să îţi exprimi temerile sau emoţiile negative legate de plecarea sa în faţa copilului. Îl poţi influenţa în mod neplăcut astfel.
  • Pune-i în bagaje jucăria preferată, păturica pentru somn, sau orice crezi că l-ar linişti în serile în care i se face “urât”.
  • Implică-l în pregătirile de plecare: mergeţi împreună la cumpărături, lasă-l să îşi aleagă singur geanta de voiaj, totul într-o atmosferă cât mai veselă.
  • Exersaţi, exersaţi! La duş, la îmbrăcat, la legatul șireturilor, la cum să îşi facă patul dimineaţa. Este o bună ocazie şi pentru ajustatul bunelor maniere la masă.
  • Nu exagera cu telefoanele! La polul opus, nici o tăcere totală preţ de şapte zile nu este indicată, mai ales în cazul copiilor mici.
  • Cumpără-i cărticele în care personajele pleacă împreună cu prietenii în excursie. Aminteşte-i şi de personajele de desen animat pe care le-a văzut în situaţii asemănătoare  (de exemplu, ţestoasă Franklin din Franklin și Cavalerul Verde).
  • Cu o zi înainte de a pleca îi poţi trimite o scrisoare scurtă, pe care să o primească în primele zile de tabără şi care îl va asigura că “nu l-ai uitat”.
  • Nu în ultimul rând, ţine cont că fiecare copil este unic şi ceea ce funcţionează pentru copilul unei colege de birou poate fi mai puțin in regulă pentru puiul tău.

 

Copilul tău a fost până acum plecat în tabără? Cum a făcut faţă zilelor în care s-a aflat departe de casă?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa