Top 3 destinaţii de vacanţă de bifat pe ultima sută de metri

Raluca Dumitrică
Ohrid-totul-despre-mame
Ohrid

3 destinaţii de vacanţă la îndemână

Prognoza sună încă bine pentru mult timp, aşa că treceți-vă pe lista de „to do” sau mai bine zis de „to travel” în perioada următoare una dintre aceste trei destinaţii de vacanţă pe gustul întregii familii.

În cazul în care aveţi chiar mai mult timp la dispoziţie, puteţi face o buclă turistică şi să le bifaţi pe toate!

Noi vă urăm vacanță plăcută și, dacă v-am făcut poftă de vacanță, dar încă nu puteți pleca în nicio călătorie, vă reamintim că și luna septembrie este o lună excelentă pentru vacanțe în familie!

1. Veliko Târnovo

veliko-tarnovo-totul-despre-mame

Şarmantul oraş bulgar aflat la 160 de km distanţă de Bucureşti, traseu ce se poate parcurge fără probleme în aproximativ 2 ore şi jumătate, va va surprinde foarte plăcut şi va va face şederea acolo extrem de relaxantă. Deşi o mare parte din Veliko Târnovo este dată de oraşul nou, atracţia principala este oraşul vechi, acesta din urmă fiind construit pe trei dealuri, Tsarevets, Trapezitsa şi Sveta Gora, şi având că puncut principal de atracţie cetatea de pe primul deal. Cunoscut şi că „Oraşul Ţărilor” sau „Capitală medievală a Bulgariei”, pentru că a fost în perioada 1185-1393 capitala Ţaratului vlaho-bulgar, acest oraş de pe malul râului Iantra oferă multiple posibilităţi de recreere. Plimbarea pe străduţele pietruite şi cu case tipic bulgăreşti, vizita la cetate ce oferă atât o lecţie de istorie pe care o va aprecia întreaga familie, cât şi peisaje excepţionale, spectacolul de lumini de la cetate, care este impresionant şi de neratat, mesele luate la restaurante cu privelişte incredibilă sau o vizită în satul de poveste Arbanasi, cu case din piatră de o frumuseţe aparte, sat aflat în imediata apropiere a oraşului.

2. Ohrid

Ohrid-totul-despre-mame

Nu foarte departe de România se află o localitate unică, pe nume Ohrid. Aflată în Macedonia, acest oraş se găseşte la marginea lacului omonim ce are o suprafaţă de aproximativ 350 Km², 300 de metri adâncime şi o vârstă impresionantă de 3 milioane de ani. Ohrid este inclus în patrimoniul UNESCO din anul 1980, fiind nu numai una dintre cele mai vechi aşezări umane datate de arheologi, ci şi cea mai bine conservată cetate din Macedonia. În oraş se găsesc 365 de biserici, iar acest lucru i-a adus şi renumele de Ierusalimul din Balcani, case cu un farmec aparte şi care beneficiază de o arhitectură inedită, cu o structura terasată, iar peisajul general este unul deosebit de tihnit şi de relaxant. Cele mai importante obiective turistice ale Ohridului sunt Cetatea lui Samuil, cetatea capitală a Primului Imperiu Bulgar, Schitul Sfântului Teolog Ioan Kaneo, Biserica Medievală Sfânta Sofia, devenită Arhiepiscopie a oraşului, Golful Oaselor, Mănăstirea Sfinţilor Clement şi Pantelimon şi Mănăstirea Sfântului Naum în care există şi o sumedenie de păuni coloraţi care fac deliciul vizitatorilor, cartierul albanez şi Teatrul Antic, singurul teatru elen din Macedonia.
În Ohrid poţi face plimbări pe marginea lacului şi admira panorama de la înălţime, urcând pe dealurile de lângă, te poţi scălda în zonele amenajate şi retrase dispuse în mai multe zone ale lacului, poţi face scufundări, călărie, hiking şi mountain biking, iar din Ohrid poţi trage chiar o fugă în Parcul Naţional Galicica, aflat în imediata apropiere, un alt loc perfect pentru încărcarea bateriilor.

3. Cazanele Dunării

cazanele-dunarii--totul-despre-mame

O destinaţie care capătă din ce în ce mai mult interes din partea familiilor sunt Cazanele Dunării, un sector din Defileul Dunării la trecerea prin Munţii Carpaţi cu o lungime de aproximativ 9 km. Cazanele Dunării sunt situate în cea mai îngustă şi mai impresionantă parte a defileului şi se împart în două zone: Cazanele Mari şi Cazanele Mici, unde se află golful Mraconia şi mănăstirea cu acelaşi nume, dar şi spectaculoasă sculptură în munte ce redă chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură de acest fel din Europa (este de 3 ori mai înalta decât dimensiunea originală a Colosului din Rodos). În acest loc pot fi văzute peştera Ponicova, rezervaţie speologică şi cu galerii care însumează 1660 de metri, şi Grota Veterani. Totodată, pe malul sârbesc, în apropiere de Cazanele Mici, este o placă memorială antică fixată în piatră, numită Tabula Traiana, care are o lungime de 4 metri şi o vechime de 2.000 de ani.
Ajuns aici, turistul poate să se plimbe cu barca pe Dunăre, să meargă pe diferite trasee montane ce duc până sus, pe Ciucarul Mare şi Ciucarul Mic, de unde fluviul are o imagine răvăşitoare, poate pescui şi face drumeţii în Parcul Naţional „Porţile de Fier“. La Cazane se ajunge din Orşova cu maşina, mergând spre Moldova Nouă, Esşelniţa şi Dubova, dar şi cu bărcile care se deplasează regulat.

Foto: metropol-ohrid.com.mk, szelmob.com, panacomp.net.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa