Cum să depozitezi corect mâncarea în frigider

TOTUL DESPRE MAME
Cum să depozitezi corect mâncarea în frigider

Frigiderul. Sunt atâtea adevăruri și mituri care circulă despre acest obiect electrocasnic, poate printre foarte puținele care nu lipsesc din casa fiecăruia dintre noi, încât, de cele de mai multe ori, nu știi la ce să pleci urechea și la ce nu. Tocmai de aceea, pentru că vin Sărbătorile și acum, mai mult decât oricând, frigiderul devine o piesă și mai importantă, încercăm să te ferim de informații eronate și să îți oferim câteva sfaturi punctuale și mai ales avizate, de care să ții cont atunci când depozitezi alimentele în frigider. Asta, ca să eviți în primul rând alterarea acestora și, mai cu seamă, îmbolnăvirea ta, a familiei tale și a invitaților care vă trec pragul pentru a vă bucura împreună de momente frumoase.

Despre toate acestea îți va explica Larisa Petrini, Corporate Wellbeing Strategist, Health Coach certificat de Institute for Integrative Nutrition din New York şi ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution Day. Ea îți va vorbi, în rândurile ce urmează, de ce este important să acorzi atenție deosebită frigiderului. Larisa va expune clar, pe familii de alimente, care sunt lucrurile de care trebuie să ţii cont atunci când le depozitezi.

Un frigider organizat, îți conferă, cel puţin câteva avantaje:

Primul şi poate cel mai important este acela că îți protejezi sănătatea prin faptul că alimentele nu vor fi contaminate, iar, în cazul în care sunt încă dinainte de a fi cumpărate, cu siguranţă nu le vor contamina pe cele poziţionate în preajma lor.

Al doilea avantaj, este acela că te ajută să câştigi timp şi spaţiu. Când totul este pus în ordine, pe categorii de alimente, ajungi mult mai rapid la ceea ce ai nevoie.

Al treilea avantaj, deloc de neglijat, este faptul că, un frigider bine organizat te ajută să faci economii. Cum se întâmplă asta? Odată ce afli metodele prin care îți poți organiza mai bine frigiderul, alimentele pot fi păstrate un timp mai îndelungat. În acest fel, eviți în mod inevitabil şi risipa.

”Am să mă întorc un pic la problemele de sănătate la care ne expunem, neglijând felul în care ne organizăm frigiderul. Din cauza unor mâncăruri contaminate puse neglijent în frigider, iar apoi consumate, bacteriile care trăiesc în mod normal de-a lungul tractului nostru intestinal scapă de sub control şi se înmulţesc agresiv”, subliniază Larisa Petrini.

Severitatea intoxicaţiei alimentare depinde în general de doi factori: cantitatea de mâncare stricată care a fost ingerată şi tipul de microb prezent în conţinutul acesteia. Important de ştiut că unii microbi pot produce toxine atât de puternice încât este de ajuns să ţii alimentul respectiv doar o perioadă scurtă de timp în gură şi apoi să îl elimini.

Foarte adesea, sursele intoxicaţiilor alimentare sunt supele şi laptele ţinute la temperatura camerei între 12 şi 24 de h, apa contaminată, ouăle crude sau semi crude (fierte moale), fructele de mare – în special stridiile şi midiile -, ciupercile, peştele crud, preparat sau afumat precum somonul, macroul, heringul şi tonul. Chiar dacă pare greu de crezut, fructele şi legumele, în special cele proaspete sunt, la rândul lor, sursă majoră de intoxicații alimentare. De asemenea, conservele de casă, dulciurile şi evident carnea prost preparată.

Cum îţi dai seama că un aliment este contaminat

Semnele că un aliment este stricat sau contaminat, pot fi următoarele: mirosul neplăcut, gustul neobişnuit (amar sau acru) care nu este specific produsului respectiv, petele de mucegai, apariţia unor bule de gaz sau a spumei în cazul alimentelor lichide, apariţia unui strat lipicios umed pe suprafaţa cărnii şi, în cazul conservelor, capacul umflat al borcanului şi apoi eliminarea gazelor în timpul deschiderii acestuia.

Cum previi alterarea alimentelor printr-o depozitare corectă?

Fructele și legumele

Când vine vorba despre legume şi fructe, trebuie să ştii că sunt mai pretenţioase decât crezi. Temperatura scăzută din frigider opreşte procesul de coacere. Dacă, însă, îţi plac fructele mai coapte, este bine să le păstrezi la temperatura camerei. Un alt lucru important este faptul ca legumele şi fructele trebuie spălate înainte de a le consuma şi nu înainte de a le pune la frigider, pentru că se depreciază de la umezeală. Majoritatea, însă NU TOATE, pot fi depozitate în sertarul special al frigiderului –  cu condiţia să le separi cu ajutorul unor pungi de hârtie. Un studiu recent făcut în Marea Britanie arată faptul că în sertarele special destinate legumelor găsim de 750 de ori mai multe bacterii ca în alte părţi ale frigiderului.

Fructele tropicale, se ţin întotdeauna la temperatura camerei. Singurul fruct din această categorie care face excepţie şi poate fi pus în frigider este rodia.

Când refrigeram legumele, trebuie să ţinem cont de faptul că roşiile şi dovleceii îşi pierd textura şi aroma la temperaturi scăzute. Cartofii, usturoiul şi ceapa au nevoie de spaţii de păstrare uscate şi cât mai lipsite de lumină şi trebuie depozitate în lăzi tapetate cu hârtie, în cămară.

Carnea și produsele din carne

Când vine vorba de carne şi produse din carne obţinute în condiţii igienice, germenii patogeni sunt foarte rar întâlniţi. Suprafaţa ei este contaminată în mod obişnuit cu diferite specii saprofite de microorganisme. În momentul în care carnea nu este depozitată corect, aceste bacterii se multiplică semnificativ şi, astfel, apar problemele de sănătate. Este foarte simplu să previi multiplicarea acestor bacterii şi le poţi chiar neutraliza.

Astfel, carnea crudă pe care nu ai reuşit să o găteşti se păstrează întotdeauna pe cel mai de jos raft al frigiderului, dar nu mai mult de 2-3 zile. În cazul în care ai desigilat caserola în care se află aceasta, carnea trebuie pusă într-o pungă de plastic şi apoi într-un castron, pentru a evita scurgerea sucurilor şi, în acelaşi timp, contaminarea celorlalte alimentele.

Dacă vrei să prelungeşti valabilitatea cărnii crude chiar şi până la 6 luni, trebuie să o congelezi şi atenţie! NU recongela carnea care a fost dezgheţată! Carnea de vită, porc şi miel rezistă mai mult timp la frigider decât cea de pui sau curcan.

În cazul produselor semipreparate din carne, care încă sunt sigilate, pot rezista până la 2 săptămâni, iar în cazul în care au fost desigilate, nu trebuie consumate dacă au rămas în frigider mai mult de 1 săptămână.

Evită păstrarea cărnii preparate termic la frigider mai mult de 4 zile! Cea mai bună opţiune pentru a o păstra este congelarea ce îi prelungeşte valabilitatea până la 4 luni.

Peştele se supune aceloraşi condiţii de păstrare şi inclusiv depozitare, însă, din cauza mirosului pregnant, te sfătuiesc să utilizezi pungi de plastic şi caserole ce pot fi sigilate, ca mirosul să nu se răspândească în restul frigiderului.

Lactatele și ouăle

Produsele lactate şi ouăle se păstrează pe raftul din mijloc al frigiderului, chiar dacă mulţi dintre noi obişnuiesc să pună untul, laptele şi ouăle pe uşa acestuia. Nu le congela niciodată!

Ouăle NU trebuie scoase din cofrajul original şi NU trebuie ţinute la temperatura camerei. Dacă sunt depozitate corespunzător, rezista până la 3-4 săptămâni. Cele expuse la temperatura camerei un timp îndelungat şi apoi consumate, te expun la riscul unor toxiinfecţii alimentare serioase.

Laptele semidegresat sau integral nu rezistă mai mult de 5 zile odată ce a fost desfăcut. Nu este indicat să depozitezi laptele în caserole, pungi sau cratiţe! Iaurtul, desfăcut, dar sigilat apoi corespunzător, cu o folie alimentară de plastic, poate rezista până la 1 lună!

Când vine vorba despre brânzeturi, cele tari se pot păstra în frigider chiar şi o lună după desfacerea ambalajului şi până la 3 luni dacă sunt ambalate corespunzător. Mozzarella în schimb, nu rezistă mai mult de 3 zile dacă ambalajul ei a fost înlăturat. Smântâna îşi păstrează prospeţimea cel mult o săptămână, fie că este cumpărată de la supermarket sau făcută în casă.

Untul trebuie păstrat tot timpul în ambalajul propriu şi nu în caserole, având o valabilitate de 3 luni dacă este depozitat corespunzător. Ca orice grăsime, untul râncezeşte în contact cu aerul. Asigură-te că, după ce ai desfăcut pachetul, îl aşezi într-o pungă de plastic înainte de a-l pune la frigider.

Mâncarea gătită

Mâncarea gătită se depozitează pe cel mai de sus raft al frigiderului pentru că poate fi contaminată cel mai rapid. Înainte de a fi depozitată, nu uita să o laşi la răcit, însă nu mai mult de 2 ore. Este foarte important să o fereşti de restul mirosurilor şi de contactul cu aerul, pentru a evita deprecierea gustului şi a prospeţimii. Foloseşte vase etanşe şi folie alimentară. Legumele, pastele, supele, ciorbele şi tocănitele pot fi păstrate la frigider timp de 3-4 zile, în timp ce ouăle fierte rezista până la 1 săptămâna, iar sandvişurile 2-3 zile.

Ce poţi să pui pe uşa de la frigider?

Am aflat că laptele, untul şi ouăle nu se depozitează aici. În schimb, acesta este locul potrivit pentru sosuri, condimente, sucuri şi cafea dar în recipiente de carton.

Ce nu trebuie să depozitezi în frigider?

  1. Mierea se zahariseşte! Temperatura optimă de păstrare a acesteia este de 22 de grade celsius. În aceste condiţii rezistă până la 1 an. Foloseşte borcane şi sigilează-le pentru ca mierea să nu îşi piardă aroma.
  1. Uleiurile vegetale şi oţetul se depozitează la temperatura camerei. La fel ierburile uscate şi condimentele (pentru că trebuie ferite de umezeală). Cel mai bine le depozitezi în borcane de sticlă, închise ermetic.
  1. Pâinea se învecheşte în 2-3 zile şi apoi mucegăieşte. Depozitarea acesteia în frigider încetineşte procesul de mucegăire, însă în acelaşi timp, o învecheşte mai repede. Dacă intenţionezi să păstrezi pâinea pentru mai multe zile, este recomandat să o congelezi, dar numai după ce ai învelit-o în folie alimentară şi apoi pungi de plastic.

Ca să îţi fie şi mai uşor, aplica etichete pe borcane, pungi şi caserole pe care să treci dată depozitarii. Nu uita să verifici frecvent dacă nu cumva anumite produse necesită condiţii speciale de depozitare.

Succes!

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să depozitezi corect mâncarea în frigider, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa