Adrian

GEN: Băiat
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: scurt

Numele Adrian își are originea în numele latin Adrianus sau Hadrianus, care la rândul lui se trage de la numele vechiului râu Adria. Acesta a primit denumirea de la cuvântul iliric adria care se traduce prin apă

În Italia antică erau două localități care purtau acest nume. Una era în regiunea Veneto (astăzi Adria din provincia Rovigo), veche colonie care în sec. 5 î.Ch avea raporturi comerciale cu Grecia (de aici vine numele Mare Hadriaticum, care înainte desemna numai partea superioară a actualei Adriatice). Alta era în regiunea Picena (astazi Atri din provincia Teramo), probabil locul de origine al gintei Aelia, emigrată în Spania. Din aceasta descinde și Împăratul Hadrian, după cum arată izvoarele istorice.

Numele a fost luat de mai mulți papi, regi, chiar și sfinți. 

Oamenii au folosit numele Adrian pentru a-și boteza băieții încă din Antichitate și până în zilele noastre. Au fost perioade în care și-a mai pierdut din popularitate fără să se renunțe însă la el. 

În România este utilizat foarte des, având perioadele lui de popularitate, alternate cu unele în care trece în umbră. Totuși, revine mereu în atenția părinților. A fost adus pe teritoriul țării noastre odată cu răspândirea creştinismului. Adrian şi Adriana au fost atestate chiar şi în documentele provenite din cancelaria lui Ştefan cel Mare, sub forme vechi de pronunţare: Adriiena, Adriiana, Adreiana, Andriiana, Andreian, Udrişte, Udre (vine din grecescu Adrianus), Udrica, Udrecan, Udroiu, Hudrea, Hudrici, Udrea.

Sfântul Mucenic Adrian

Sfântul Mucenic Adrian este prăznuit în fiecare an de biserica ortodoxă în data de 26 august, împreună cu soția sa Natalia. Cei doi au trăit în cetatea Nicomidiei, pe vremea Împăratului Maximian. La a doua înconjurare făcută de acesta prin împărăția sa, prigonind pe creștini, a prins 23 de bărbați creștini care erau ascunși prin peșteri și au fost dați la multe chinuri. I-au fost retezate mâinile și picioarele, iar în final a fost decapitat. Este protectorul soldaților, al negustorilor de arme, al paznicilor și străjerilor, al fierarilor și măcelarilor. Rugăciunile lui ajută împotriva ciumei și epilepsiei.

Variante în alte limbi

Adrijan, Jadran, JadrankoCroația, Adriaan, Arjan, Ad, Adrianus, Arie, ArisOlanda, Adrien, HadrienFranțaAdorján, AdriánUngaria, AdrianoItalia/ PortugaliaAdrijanMacedonia, Jadran, JadrankoSerbia, AdriánSlovacia, Jadran, JadrankoSlovenia, AdriánSpania

Persoane celebre

Adrian Albert (matematician american), Adrian Hardy Haworth (botanist britanic), Adrian Jacobsen (explorator și etnolog norvegian), Adrian Bumbescu (fotbalist român),  Adrian Ilie (fotbalist român), Adrian Mutu (fotbalist român), Adrian Willaert (compozitor din vremea Renașterii, întemeietorul Școlii de la Veneția), Adrian Cioroianu (istoric român), Adrian Conan Doyle (scriitor și explorator britanic), Adrian Păunescu (poet și jurnalist român)