Anastasia

GEN: Fată
ORIGINE:
INTELES:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Numele de fată Anastasia își are originea în cuvântul grecesc ”anastasis” care se traduce prin ”reînviere”. Este un nume foarte popular în Europa de Est, mai ales în țările vorbitoare de limba rusă. Popularitatea sa a început din Grecia antică. Atunci multe fete primeau acest nume, mai ales cele născute în preajma Crăciunului sau a Paștelui

În România, varianta masculină a numelui Anatasia este Anastasie, dar nu este foarte populară

Prințesa Anastasia și misterul din jurul ei

În perioada modernă numele Anastasia a devenit foarte popular odată cu legendele apărute după asasinarea familiei Romanov după Revoluția din Rusia din 1917. Atunci toți membrii familiei au fost uciși, dar sunt voci care spun că singura care a rămas în viață a fost Prințesa Anastasia. De aici au apărut o mulțime de povești, cărți, filme care au țesut o mulțime de supoziții pornind de la această informație.

Marea Ducesă Anastasia a fost al patrulea copil născut în familia Țarului Nicolae al II-lea. Fiind a patra fată a cuplului, imperial nașterea fetei a fost primită mai degrabă cu dezamăgire, căci țarul și soția sa sperau să aibă, în sfârșit, un băiat care să poată moșteni tronul. sfârșitul a fost unul tragic pentru prințesă și familia ei.

Uciderea familiei Romanov

După revoluția bolșevică din octombrie 1917, Rusia a intrat repede în Războiul Civil. Pentru a nu risca eliberarea țarului și restaurarea dinastiei, bolșevicii au decis să-l ucidă nu doar pe el, ci pe toți membrii familiei Romanov.

În noaptea din 16 iulie 1918, un grup al Cheka (primul dintr-o succesiune de organizații ale poliției secrete sovietice) a condus familia imperială, dar și pe servitorii acesteia, într-o încăpere din casa unui fost negustor pe nume Ipatiev din Ekaterinburg, unde se aflau aceștia – sub pretextul că le vor face fotografii, pentru a demonstra lumii că încă sunt în viață. Apoi, cei 10 bărbați i-au omorât cu focuri de armă și lovituri de baionete.

Zeci de femei s-au dat drept prințesa dispărută

De la moartea sa au circulat zvonuri privind o posibilă scăpare, datorită faptului că locație unde ea a fost înmormântată a fost necunoscută în timpul dominației comuniste. Micul mormânt lângă Ekaterinburg, unde erau rămășițele țarului, ale soției sale și trei fiice a fost descoperit în anul 1991, dar trupul lui Alexei și a unei surori- Anastasia sau sora sa , mai în vârstă- Maria, nu au fost descoperite acolo.

În ianuarie 2008, posibilitatea ca ea să trăiască a fost infirmată de oamenii de știință ruși, care au anunțat că rămășițele carbonizate ale unui băiețel și a unei tinere găsite lângă Ekaterinburg, în august 2007, erau foarte asemănătoare cu cele ale prințului moștenitor în vârstă de 13 ani și una dintre cele 4 ducese Romanov.

În timpul Primului Război Mondial, Marea Ducesă și surorile ei au vizitat spitalele de front și au îngrijit soldații răniți, urmând cursuri de infirmiere la Crucea Roșie. Ulterior, în februarie 1917, familia imperială a fost pusă sub arest la domiciliu, la Palatul Țarskoe Selo, iar la scurt timp după aceea, Nicolae al II-lea a abdicat.

Gigantul Disney a creat-o pe Prințesa Anastasia dând acestui nume o importanță și mai mare. 

Sfânta Anastasia

În calendarul creștin-ortodox Sfânta Mare Muceniță Anastasia este prăznuită la data de 22 decembrie. Ea a trăit în vremea lui Dioclețian, când toți creștinii erau prigoniți. Provenea dintr-o familie foarte bogată, dar a preferat să își dea averea celor bolnavi sau închiși în temnițe pentru că se declarau creștini. Este considerată vindecătoarea celor otrăviți. În calendarele creștine există un număr mare de sfinte și mucenițe Anastasia care sunt cinstite în diferite zile ale anului. 

Numele Anastasia este întâlnit și în alte țări

AnastasyiaRusia/ Ucraina/ Belarus/ Letonia/ Lituania/ Macedonia/ Serbia, Anastaciațările vorbitoare de limbă engleză, AnastazijaCroațiaAnastázieCehia, AnastasieFranța, AnasztáziaUngaria, AnastazjaPolonia, AnastáciaPortugalia AnastazijaSlovenia 

Nu doar variantele de scriere a numelui sunt foarte diverse, dar și diminutivele: Natașa, Tasia, Nastasia, Stasya, Nastya, Stace, Stacy

Persoane celebre

Anastasia Romanovna (țarină a Rusiei, soția lui Ivan cel Groaznic), Anastasia Soare (femeie de afaceri de origine română), Anastasia Nikolaevna Romanova (fiica țarului Nicolae II), Anastasia Petrović-Njegoš (Prințesă de Muntenegru), Anastasia, Prințesă a Georgiei, Anastasia-Luise Alexandra Elisabeth Jutta Sibylle Marie-Auguste Henriette, Prințesă de Anhalt, Anastasia Viktoria Cecilie Hermine a Prusiei, Anastasia Andreyevna Shpilevaya (patinatoare din Rusia), Anastasia Volochova (belerină din Rusia), Nastia Liukin (gimnastă din Rusia, medaliată la Olimpiadă)