Cornelia

GEN: Fată
ORIGINE:
INSPIRAȚIE:
LUNGIME: lung

Purtătorii acestui nume, în Roma Antică, aparțineau unei cunoscute ginte numită Cornelia, unul dintre cele 16 triburi rustice împărţite în familiile Maluginenisis, Servius Cornelius Maluginenisis.

Cornelius a fost amintit și în Vechiul Testament. Acesta a fost ghidat de către un înger pentru a-l găsi pe Petru. După ce acesta a reușit să-l găsească, a reușit să se convertească la creștinism.

Semnificația numelui este ambiguă. Unii specialiști consideră că numele este un derivat al substantivului “cornu”, care semnifica “corn” (simbol al abundenței și al forței în lumea antică).

În onomastica creştină, numele a pătruns prin cel care a fost papa Cornelius, martir de origine romană. În cea românească a pătruns, sub formele Cornea şi Cornila, prin filieră slavă, în secolul 16. Apoi, ca urmare a mișcării  de emancipare a romanilor din Transilvania, alături de multe alte nume românești, încep sa devina populare formele Corneliu, Cornel și Cornelia. Într-un final le-au înlocuit pe cele vechi și au rămas doar acestea în uz până în ziua de azi.

Variante masculine: Corneliu, Cornel.

Variante ale numelui Cornelia

Cora, Kora, Nele (Germania), Cokkie, Corrie, Corry, Lia, Lieke, Neeltje, Nele (Olanda), Kornelija (Croatia), Kornélie, Nela (Cehia), Cornélie(Franța), Kornélia (Ungaria), Kornelia (Polonia), Kornelija (Serbia

Persoane celebre

Cornelia Druţu (matematiciană româncă), Cornelia Elgood (medic din Marea Britanie), Cornelia Jane Matthews Jordan (poetă din SUA), Cornelia van Marle (pictoriță din Olanda