Fertilitatea masculină. Cele mai frecvente afecțiuni care îi împiedică pe bărbați să devină tați

Ramona Dinescu
fertilitatea masculină

Fertilitatea masculină este la fel de importantă ca cea feminină pentru a concepe un copil. Iată ce trebuie să facă partenerul tău pentru a-și mări șansele de a deveni tată.

Din păcate, nu există o statistică oficială a infertilității în România, însă medicii ginecologi vehiculează faptul că unul din 6 cupluri suferă de infertilitate. Dintre aceștia, Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate, susține că cel puțin o treime sunt cauzate de infertilitatea masculină.

Dacă aveți o viață sexuală regulată de mai bine de un an de zile (sau 6 luni dacă aveți mai mult de 35 de ani) și nu reușiți să concepeți un copil, ar fi cazul să cereți sfatul unui medic specialist deoarece, în foarte multe cazuri, câteva teste și un tratament pentru fertilitate pot rezolva problema.

Un specialist în infertilitate, de obicei, supune cuplul unui examen inițial ce presupune o serie de analize. În cazul bărbaților, se va face prima dată o analiză a spermei. Dacă această analiză arată că ceva nu este în regulă, sau istoricul său medical indică faptul că este nevoie de un consult mai amănunțit, se poate recomanda un consult la urolog sau la un medic specializat în reproducerea masculină, care ar putea recomanda un tratament.

Uneori, fertilitatea masculină poate fi influențată de anumite motive genetice. Pentru a exclude această posibilitate, bărbatul ar putea fi supus unor teste de sânge sau trimis către cabinetul unui medic genetician care să-i explice mai bine rezultatele.

Fertilitatea masculină poate fi influențată de modul de viață

Anumite alegeri pe care bărbații le fac în ceea ce privește stilul lor de viață, precum și istoricul medical pe care îl au în spate, pot afecta serios sistemul reproducător și fertilitatea. Specialiștii susțin că un copil poate întârzia să apară dacă bărbatul:

  • Este mare fumător sau consumă marijuana
  • Consumă mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi
  • Consumă droguri
  • Ia steroizi anabolizanți
  • Ia anumite medicamente, inclusiv terapia de substituție cu testosteron, pastile pentru tratamentul artritelor, tensiunii arteriale, depresiei, cancerului, afecțiunilor sau infecțiilor digestive
  • Are o boală cronică precum diabet, cancer sau o boală de tiroidă
  • Are carențe nutriționale
  • Este supraponderal
  • Trăiește sau lucrează într-un mediu toxic precum acela cu pesticide sau plumb
  • Are unul sau ambele testicule necoborâte în scrot din copilărie
  • Suferă de hernie inghinală
  • A suferit de o boală cu transmitere sexuală precum clamidia sau gonoreea.

Dacă partenerul tău bifează unul dintre acești factori de risc, vorbiți aceste aspecte cu medicul și aflați care sunt șansele de ameliorare sau tratament, astfel încât să reușiți să deveni părinți cât mai repede.

Însă există și alte probleme ce pot duce la infertilitate masculină și care, dacă sunt descoperite, pot fi tratate cu succes.

Varicocelul afectează fertilitatea masculină

Varicocelul este definit ca o dilatare a venelor din scrot (asemenea varicelor). Din această cauză, temperatura de la nivelul testiculelor crește și astfel este afectată producția de spermă.

Majoritatea bărbaților nu au nici un fel de simptome, însă unii pot resimți dureri la nivelul scrotului, dureri ce variază de la suportabile la ascuțite, mai ales după ce bărbatul stă jos, în picioare sau face sport o perioadă mai lungă de timp. Soluția pentru această problemă poate fi operația chirurgicală pentru a elimina varicocelul, inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro cu sau fără ICSI (implantarea spermatozoizilor intracitoplasmatic).

Probleme de ejaculare

Un procent mic de bărbați poate avea un blocaj al canalului de ejaculare, ceea ce înseamnă că sperma nu ajunge în fluidul ejaculat. Asta se întâmplă când epididimul (organul care transportă sperma de la testicule) sau vasul deferent (tubul care transportă sperma către canalul de ejaculare) sunt blocate sau deteriorate. Alți bărbați se confruntă cu ejacularea retrogradă, ceea ce înseamnă că lichidul seminal ajunge în vezica urinară în loc să fie ejaculată, din cauză că mușchiul de la extremitatea vezicii nu funcționează corespunzător.

Infecțiile, leziunile, diabetul, problemele neurologice, defectele congenitale sau vasectomia pot de asemenea cauza probleme de ejaculare.

Această situație de obicei este asimptomatică, mai puțin în cazul în care bărbatul se confruntă cu ejacularea retrogradă, caz în care ar putea observa că are urina tulbure sau că ejaculează foarte puțin sau chiar deloc în timpul orgasmului.

Soluțiile de rezolvare a acestei probleme sunt operația chirurgicală pentru deblocare a canalului, inseminarea intrauterină, reversabilitatea vasectomiei sau fertilizarea in vitro.

Cantitatea și mobilitatea spermatozoizilor

Dacă partenerul tău ejaculează foarte puțin sau chiar deloc, dacă spermatozoizii nu sunt foarte mobili sau dacă au formă anomală, atunci nu pot fi capabili să fertilizeze ovulul. Problemele cu producția de spermatozoizi și calitatea acestora sunt cauzate de dezechilibrul hormonal, de boli sau leziuni ale organelor genitale sau urinare, de febră sau expunerea la temperaturi înalte, de anumite tulburări genetice, de anumite medicamente sau toxine. Această problemă este asimptomatică, iar ca soluție există medicamentele pentru fertilitate, inseminarea intrauterină cu spermă de la donator (sau cu propria spermă dacă numărul spermatozoizilor, forma și mobilitatea sunt acceptate) sau fertilizare in vitro cu injectare intracitoplasmatică de spermatozoizi (ICSI).

Anticorpi pentru spermatozoizi

Sună foarte ciudat, dar unele femei dezvoltă anticorpi la sperma partenerului, iar aceștia nu fac decât să reducă mobilitatea spermatozoizilor sau chiar să-i distrugă. Acest lucru se întâmplă cel mai adesea după o vasectomie, torsiune testiculară, o infecție sau o traumă. Nici această condiție nu prezintă simptome iar posibilele soluții includ Fertilizare in vitro cu ICSI ca tratament primar.

Cauze necunoscute ale infertilității masculine

Există și situații în care viitori tați sunt diagnosticați cu infertilitate din cauze necunoscute, atunci când nu se poate stabili cu exactitate cauza infertilității. Unii experți consideră că pot fi anumiți factori ce contribuie la acest lucru, însă aceste teorii nu sunt suficient documentate și astfel se aplică tratament pentru fertilitate combinat cu inseminare intrauterină sau fertilizare in vitro.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa