Eşti îngrijorată că nu rămâi însărcinată?

TOTUL DESPRE MAME

Dacă vrei să rămâi însărcinată, dar ești îngrijorată pentru că tot nu vezi pe testul de sarcină cele două liniuţe mult dorite trebuie să știi că nu ești singură. Din punct de vedere medical, ţi se pune diagnosticul de infertilitate după 12 luni de încercări nereuşite. Cu alte cuvinte, în limbaj medical, infertilitatea este incapacitatea de a concepe în termen de un an, dar până atunci ai 12 ocazii să te îngrijorezi.

Unii oameni încep să se îngrijoreze după doar trei luni. Faptul că prietenele sau rudele tale reuşesc din prima lună să rămână însărcinate ar putea să îţi crească îngrijorarea, cu atât mai mult cu cât cei din jurul tău nu ar putea înţelege de ce la tine durează atât de mult.

În realitate, nu există un răspuns corect. Sunt numeroase motive pentru care unele femei nu rămân însărcinate din prima.

Nu rămâi însărcinată. Când e cazul să te îngrijorezi?

Dacă ar fi să te uiţi mai în detaliu la procentele cuplurilor care se chinuie să îşi mărească familia, vei afla cu o oarecare stupoare că perioada de aşteptare este mai mare decât îţi imaginai. Iată cam despre ce ar fi vorba pe scurt:

  • După 3 luni de încercări, 30% din femei rămân însărcinate;
  • După 6 luni de încercări, 50% – 60% din femei rămân însărcinate;
  • După 9 luni de încercări, 60% – 70% din femei rămân însărcinate;
  • După 12 luni, 80% – 90% din femei rămân însărcinate;
  • După 24 luni, 95% din femei rămân însărcinate.

Înainte să te îngrijorezi din cauză că nu rămâi însărcinată, ia în calcul și reversul medaliei. Într-adevăr, pentru majoritatea oamenilor, concepţia este un lucru relativ uşor de realizat. Dar pentru unii se întâmplă chiar prea uşor, lucru ce le poate afecta serios planurile de viaţă. Faptul că un procent estimat de 40% din toate naşterile din întreaga lume sunt neplanificate dovedește acest lucru. Şi să nu credeţi că această cifră mare se datorează condiţiilor de viaţă şi nivelului de educaţie şi civilizaţie din ţările subdezvoltate economic şi social. Cercetări recente au arătat că rata de sarcini neplanificate din ţările dezvoltate depăşeşte 50%.

Dar să revenim. De ce presupunem că, dacă planificăm o sarcină, aceasta va veni mai repede? În primul rând, ar trebui să acceptăm faptul că nu putem activa concepţia ca pe un robinet. Există mai multe mituri în ceea ce priveşte fertilitatea, iar primul pe listă ar fi că ne-am putea-o controla. Realitatea este că nu putem face asta întotdeauna.

Ce poți să faci în privinţa îngrijorării că nu rămâi însărcinată

Pentru început, nu vă vom spune să vă calmaţi. Nu prea funcţionează. Unul din cele mai grele lucruri în viaţă este să te relaxezi atunci când cineva îţi spune să o faci. E ca şi când încerci să îţi scoţi o melodie din cap pe care o tot auzi fredonată de oamenii din jur. Oricât ai încerca, nu va dispărea prea curând din mintea ta. În plus, îngrijorarea că nu rămâi însărcinată e o problemă destul de serioasă.

Ai putea, însă, să preiei controlul situaţiei pe cât poţi de mult. Ai putea:

  • Să citeşti şi să înveţi cât mai mult posibil. Există suficiente mituri în societate pentru a te induce în eroare. În plus, eşti, probabil, într-o stare de spirit în care ai nevoie de răspunsuri concrete. Asigură-te că vei găsi câteva informaţii, în special medicale, despre problemele cu care te confrunţi. Este util să îţi anticipezi şi să îţi descifrezi reacţiile emoţionale.
  • Mergi la medicul ginecolog. Ţine minte, însă, că dacă nu ai o situaţie medicală problematică, majoritatea doctorilor nu se vor gândi să îţi facă analize până nu vei fi încercat preţ de 12 luni să rămâi însărcinată.
  • Acceptă că nu poţi avea control asupra fertilităţii tale precum ai fi crezut şi conştientizează că ar putea dura mai mult decât te-ai gândit iniţial. Sigur, unii dintre prietenii tăi pot concepe uşor un copil. Cu siguranţă nu este un semn că tu ai face ceva greşit.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa