Oana, mamă de gemene la 43 de ani: „Nu am avut probleme medicale, la mine a fost problema timpului pierdut…”

TOTUL DESPRE MAME

Oana a devenit mamă de gemene la 43 de ani. Nu a avut o problemă medicală care să o împiedice să aibă urmași, însă asemeni multor cupluri a ales întâi să aibă o stabilitate financiară înainte de se gândi la copii. Povestea ei este o dovadă că încrederea în medici care se pricep la acest domeniu este calea cea mai sigură de urmat când copiii se lasă așteptați

La nivel mondial, unul din cinci cupluri riscă să prindă bătrânețea fără urmași, iar statistica este valabilă și în România. Șansele unor astfel de cupluri sunt medicii și clinicile specializate în tratarea infertilității. O astfel de șansă a avut și Oana Grigore, care a reușit să devină mamă de gemene la 43 de ani prin fertilizare in vitro. Oana vorbește deschis despre lupta ei cu infertilitatea și are câteva sfaturi prețioase pentru femei care trec prin aceleași experiențe.

„Timpul pentru femei este neiertător”

TOTUL DESPRE MAME: Care este povestea ta cu infertilitatea?

Oana Grigore: Spre deosebire de alte femei tinere, cu probleme medicale, la mine nu a existat această componentă. La mine a fost problema timpului. Am început viata, jobul în altă epocă decât modul în care eram obișnuiți înainte de 1989, am vrut să avem o stabilitate financiară, să călătorim, să avem o casă înainte de face copii. Timpul a trecut, iar în momentul în care ne-am decis să avem copii, pentru mine a fost cam târziu. Ne-am decis când eu aveam peste 40 de ani și eram căsătoriți de peste 10 ani. Am început să căutăm specialiști pentru a ne îndruma, am căutat ajutor și am vorbit foarte deschis cu prieteni, cu familie. Nu am ascuns faptul că ne dorim un copil și că este târziu pentru noi. Vreau să încurajez și alte femei tinere, care stau ascunse, să vorbească despre asta. Sunt femei cu probleme medicale de tinere. Nu este o rușine să le admită. Nu este nici o rușine faptul că ai lăsat timpul să treacă și nu ai făcut ce trebuia. La noi a fost și faptul că eram într-un mediu cu mulți prieteni fără copii.

TOTUL DESPRE MAME: Cum ai ajuns la medicul care te-a ajutat să devii mamă?

Oana Grigore: Una dintre prietenele mele mi-a recomandat un specialist în infertilitate, care nu este doar ginecolog, doctorul Andreas Vythoulkas. Mai întâi, am mers la el să discut, să văd dacă mai este de făcut ceva. Este foarte important să ai încredere totală în medic și să te simți bine în compania lui. Am avut noroc că am întâlnit medicul potrivit pentru mine. Am început să fac toate analizele și testele, am descoperit că din punct de vedere medical nu aveam probleme. Atât dr. Andreas Vythoulkas, cât și dr. Pantos, medicul cu care acesta lucrează în Grecia, m-au sfătuit să abordez din prima procedura de fertilizare in vitro, având în vedere că testele și analizele au durat aproape 1 an de zile și vârsta mea era înaintată.

TOTUL DESPRE MAME: Unde ai făcut procedura de fertilizare in vitro?

Oana Grigore: Am făcut tratamentele aici, și procedura în Grecia, la Atena, pentru că nu deschiseseră clinica aici. A fost pentru mine ca o vacantă. Am mers și în insulele din jur, ne-am relaxat și ne-am gâdit că medicii știu ce au de făcut. Ne-am rugat la Dumnezeu. Nu am reușit din prima. Prima sarcină am pierdut-o, corpul meu nu a suportat-o. Pe urmă am încercat din nou. Acum am două fețite gemene, care s-au dezvoltat extraordinar și sunt foarte sănătoase. Vreau să demontez mitul că un copil născut prin FIV are de suferit din cauza procedurii. Din contră, se fac teste genetice care elimină riscurile genetice. Articolul continuă mai jos

TOTUL DESPRE MAME: Cum a decurs nașterea gemenelor?

Oana Grigore: Pentru că am avut o operație oftalmologică, nu au putut să nasc natural, ci prin cezariantă. Am născut la un spital privat din București. Am vrut să nasc la stat, dar nu s-a putut pentru că medicul meu nu era în țară la momentul acela.

Totul a decurs foarte bine, nici eu și nici fetele nu am avut probleme, ambele au avut în jur de 2500 grame și nu au avut nevoie să stea în incubator. Au avut scor APGAR 10 la naștere, s-au dezvoltat foarte bine. Acum au 11 luni și aproape 10 kg.

TOTUL DESPRE MAME: Ce te-a surprins în anii în care te-ai luptat cu infertilitatea?

Oana Grigore: Faptul că foarte multe cupluri au probleme de fertilitate, am întâlnit multe cupluri, și în România, și în Grecia cu această problemă. Eu personal am observat că în jurul meu erau oameni care aveau aceeași problemă, care au copii datorită acelorași proceduri și care nu vorbeau despre asta. Însă când eu am ridicat problema, au început să vorbească.

Un alt lucru care m-a surprins este că foarte multe femei în loc să meargă să vorbească cu un medic deschis, se informează de pe forumuri, ceea ce nu este indicat. O poveste nu seamănă cu alta. Chiar dacă vorbim cu rudele, prietenii, eu recomand să mergem la un medic cu care să rezonăm. Sfătuiesc orice femeie care își dorește copii să nu se apuce să citească pe forumuri păreri și opinii nespecializate, să se încarce cu poveștile altor persoane. Nu este recomandat pentru că toate astea te inhibă cumva și creează frică, te descurajează. Fiecare are povestea lui, situația lui medicală care este unică, corpul lui reacționează într-un anumit fel și la tratamente. Mie, spre exemplu, toate tratamentele făcute pentru procedura de fertilizare in vitro, chiar dacă aveam o vârstă înaintată pentru o sarcină, nu mi-au făcut rău, le-am suportat foarte bine.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa