Calculează perioada fertilă! Chiar și în cazul unui ciclu neregulat

Dacă vrei să rămâi însărcinată, calculează perioada fertilă pentru a reuși cât mai repede să-ți vezi visul devenit realitate. Află cum poți face asta din materialul următor.

Iulia Mirică
Calculează perioada fertilă cu ajutorul unor reguli destul de simple.

Pentru a rămâne gravidă, calcularea perioadei fertile reprezintă un pas important. Dacă încerci să faci un copil, monitorizarea menstruației te poate ajuta să afli cel mai probabil moment pentru a rămâne însărcinată. Cu toate acestea, multe femei care au mentruația neregulată nu pot folosi cu exactitate metodele obișnuite pentru a calcula perioada fertilă.

Ceea ce majoritatea oamenilor nu înțeleg este că, deși menstruațiile tale sunt neregulate, poți fi la ovulație în mod regulat. Mai jos, îți prezentăm câteva sfaturi cu privire la perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat.

Calculează perioada fertilă în funcție de ovulație

De obicei, cele mai bune șanse de a rămâne însărcinată le ai dacă faci sex cu 1-2 zile înainte de ovulație. Dacă ai un ciclu regulat de 28 de zile, numără invers 14 zile de la ziua în care aștepți să ai menstruație. Apoi planifică actul sexual începând din a 12-a zi până într-a 14-a. Reține însă ca dacă faceți sex zilnic, numărul spermatozoizilor partenerului tău ar putea scădea. 

Ciclul tău ar putea fi mai lung sau mai scurt, așa că te poți ajuta de un calculator al ovulației disponibil online pentru a putea să-ți dai seama care este cea mai potrivită zi. Calculează-ți perioada fertilă și AICI

Așa cum spuneam, poți rămâne gravidă în zilele fertile, indiferent de lungimea perioadei de menstruație. Pentru asta, ar trebui să determini care este ziua ovulației, în funcție de durata ciclului tău menstrual.

  • Cum se calculează perioada fertilă dacă ai un ciclu menstrual de 28 de zile:

– Probabil că vei ovula în ziua a 14-a (prima zi a ciclului se numără din prima zi de sângerare), ceea ce înseamnă că perioada ta fertilă se întinde între ziua a 9-a și până în ziua a 14-a.

– Dacă sângerezi în medie cinci zile și ai raport sexual neprotejat la patru zile după dispariția sângerării, poți rămâne însărcinată.

– Dacă sângerezi timp de 10 zile, perioada fertilă este cuprinsă tot în intervalul ziua a 9-a și ziua a 14-a.

  • Cum se calculează perioada fertilă dacă ai un ciclu mai scurt de 28 de zile:

– Dacă ciclul tău menstrual este mai scurt de 28 de zile, perioada ta fertilă va începe înainte de ziua a 9-a a ciclului. De exemplu, în cazul unui ciclu de 24 de zile:

– Vei ovula probabil în ziua a 10-a a ciclului menstrual, iar perioada ta fertilă va începe din ziua a cincea până în ziua a zecea.

– Dacă sângerezi cinci zile, poți rămâne însărcinată imediat după dispariția sângerării dacă ai raport sexual neprotejat.

– Dacă sângerezi timp de 10 zile și ai raport sexual în a 11-a zi a ciclului, ai putea rămâne însărcinată dacă ovulul eliberat cu o zi înainte mai este viabil.

  • Cum se calculează perioada fertilă dacă ai un ciclu mai lung de 28 de zile:

În acest caz, perioada fertilă începe după a noua zi de ciclu și vei avea o fereastră mai largă înainte de a rămâne însărcinată. De exemplu, dacă ai un ciclu de 34 de zile:

– Probabil nu vei ovula înainte de a 20-a zi a ciclului menstrual, iar perioada fertilă va fi cuprinsă între a 15-a zi până în a 20-a zi.

– Dacă sângerezi de obicei cinci zile, vei avea o fereastră relativ sigură de zece zile înainte de perioada fertilă în care ai putea avea raport sexual neprotejat, fără să rămâi însărcinată.

– Dacă sângerezi timp de zece zile, fereastra ta de siguranță se reduce la aproximativ 5 zile.

  • Cum se calculează perioada fertilă dacă ai un ciclu neregulat:

Dacă lungimea ciclurilor tale menstruale este neregulată, zilele fertile vor varia de la un ciclu la altul. În acest caz, poți folosi metoda semnelor fertilității precum monitorizarea temperaturii și a modificărilor apărute la nivelul mucusului cervical, pentru a estima perioada ovulației.

Așa cum am spus mai sus, perioada fertilă se calculează cu cinci zile înaintea celei în care estimezi că se produce ovulația, plus ziua ovulației. Pentru siguranță, se mai calculează +/- 2 zile.

Calculator durată medie ciclu menstrual

Trebuie să ții un jurnal pe minim 6 luni a ciclului menstrual. Vei nota în el, de fiecare dată, prima și ultima zi de menstruație. De exemplu: în ianuarie ți-a venit pe data de 3, iar următorul ciclu menstrual pe 29. Vei lua în considerare aceste două zile: 3 și 29! Rezultă că durata ciclului este de 26 de zile.

Atenție, însă! Numărul de zile al perioadei menstruale nu are nicio influență asupra numărul de zile ale ciclului menstrual. Ține această evidență jumătate de an și apoi vei descoperi durata medie a ciclului menstrual.

Calculează-ți perioada feritilă în funcție de momentul ovulației.

Cum se calculează perioada fertilă la femei. Alte metode utile

Monitorizează mucusul cervical

Poți monitoriza și mucusul cervical pentru a calcula perioada fertilă în cazul unui ciclu neregulat, cu toate că această metodă nu este cea mai sigură și poate fi puțin imprevizibilă. Atunci când se termină perioada menstruației, vei observa de obicei că în zilele următoare mucusul cervical va fi prezent puțin spre deloc. După aceea, cantitatea de mucus cervical va crește treptat până la ovulație. Atunci când ești la ovulație, mucusul cervical arată cam ca albușul de ou. În ziua în care mucusul cervical seamănă cel mai mult cu albușul de ou, aceea este ziua ovulației.

Monitorizează temperatura bazală a corpului

O altă metodă de a calcula perioada fertilă este prin luarea temperaturii bazale a corpului în fiecare zi. Poți face asta cu un termometru special. Trebuie să iei temperatura în fiecare zi, uneori chiar și pentru câteva luni înainte de a observa o diferență.

Atunci când ești la ovulație, temperatura bazală a corpului crește chiar și cu un grad. Deși aceasta este o modalitate sigură de a determina perioada ovulației, s-ar putea să îți ia ceva timp să te obișnuiești cu ea.  Este o alternativă bună pentru a calcula ovulația în cazul în care menstruația ta este neregulată.

Folosește un kit de predicție a ovulației

Poți cumpăra, de asemenea, un kit de predicție a ovulației de la farmacie. Acesta este ușor de folosit și seamănă mult cu un test de sarcină.

Dacă aceste metode nu funcționează pentru tine, îl poți ruga pe doctorul tău să-ți facă analize de sânge, pentru a vedea dacă ești la ovulație sau nu.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa