Donarea de ovocite, disponibilă și femeilor din România. Ce prespune, cine are nevoie

Ramona Dinescu

Donarea de ovocite este o procedură la care apelează femeile care nu mai au rezervă ovariană suficientă sau deloc pentru a putea concepe un copil. Prima din București ale cărei paciente au apelat la o bancă de ovocite din Europa a fost Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitate.

Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă destul de multe cupluri la nivel mondial, iar implicațiile ei sunt destul de grave, atât la nivel fizic cât și emoțional. Statistic, jumătate dintre cuplurile cu probleme de infertilitate găsesc cauzalitatea în problemele femeii, celelalte punând această situație pe baza infertilității masculine. Dacă până în urmă cu 50 de ani, nici măcar nu se putea concepe ideea că un bărbat poate fi infertil, evoluțiile din domeniul medicinei au demonstrat contrariul. Atât femeile, cât și bărbații pot fi infertili.

Dar, de această dată, ne vom rezuma la situația în care femeia are probleme de infertilitate, iar, conform spuselor doctorului Ruxandra Dumitrescu, se apelează la donator de ovocite în situația în care rezerva ovariană a viitoarei mame este foarte mică sau complet epuizată. Fiecare dintre noi, prin faptul că ne naștem femei, ne naștem cu un număr de foliculi ovarieni care se pierd în fiecare lună într-o cantitate mai mică sau mai mare, începând cu prima menstruație. Astfel, există cazuri care, înainte de a împlini 40 de ani, ajung să aibă o rezervă ovariană epuizată, să aibă menstruație, dar să nu mai ovuleze. În astfel de situații, apariția unei sarcini este aproape imposibilă.

La nivel european, în țările dezvoltate și preocupate de infertilitate, au apărut băncile de ovocite. Aici, se pot dona ovocite, evident după ce femeile respective sunt trecute prin niște teste semnificative.

Donarea de ovocite, pas cu pas

Medicul ne-a povestit că în cadrul clinicii sale de infertilitate pacientele care au nevoie de donator de ovocite, vin și depun o cerere care ulterior se înregistrează la Agenția Națională de Transplant, iar apoi, se alege o bancă de ovocite unde, pe bază de bifă, se pot alege caracteristicile biologice și de fenotip dorite. Pare greu de crezut, dar eu, dacă sunt grasă, cu părul negru și mică de înălțime, pot alege un ovocit al cărei donatoare să fie slabă, cu pielea albă, ochi albaștri, părul blond și înaltă, atâta vreme cât există compatibilitate biologică (grupă de sânge).

Cererea ajunge la banca din Belgia, Germania sau Spania și trimit în România, într-un container, în condiții excelente de transport, 3,6 sau 8 celule.

Costul unui container cu 3 celule este de aproximativ 2.500 de euro, iar costul procedurii de fertilizare in vitro, în România, ajunge undeva la 2.000 de euro.

Vestea bună este că un tratament de fertilizare cu ovocite donate are 70% șanse de reușită, mult mai mari decât în cazul unei fertilizări cu ovocite proprii. Lucru lesne de înțeles, căci cele care donează, sunt atent testate să nu aibă nici o boală, nici un defect genetic, să fie tinere, astfel încât compatibilitatea să fie cât mai mare.

„La o femeie de 43 de ani, rata de reușită este de 0,5% cu ovocitele proprii, iar cu donare este de 70%”, a declarat dr. Dumitrescu.

Mai mult decât atât, donatoarea rămâne anonimă, întreaga procedură se face pe baza unui cod european ce se raportează la Agenția de Transplant.

Și mai interesant este că, dacă pacienta cumpără trei ovocite, din acestea se pot forma în laborator 3 embrioni. Unul se poate implanta, iar ceilalți doi se pot criogena în caz de nevoie de pe urma unui eșec sau pentru un al doilea sau al treilea copil.

Tot în Europa există și bănci de spermatozoizi, donarea de spermă fiind mai simplă, însă au fost mulți români care au apelat la acest „serviciu”. „Așa cum spuneam, infertilitatea masculină are și ea o pondere destul de mare în totalul cazurilor de infertilitate în cuplu. Procedura este aproape aceeași. Așa că, dacă mi-aș dori un copil care să semene cu Brad Pitt, am destule șanse de reușită”.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa