Infertilitate la bărbați. Cele mai frecvente cauze și tratamentele necesare

Andreea Popa
infertilitate la bărbați doctor
Când vine vorba de infertilitate la bărbați, cauzele sunt calitatea necorespunzătoare a spermei, varicocelul şi sechelele lăsate de unele boli.

În ciuda faptului că infertilitatea este asociată de cele mai multe ori cu o problemă a femeilor, în aproape o treime dintre cazuri bărbatul este cel care suferă de infertilitate. Iată tot ce trebuie să știți despre infertilitatea la bărbați.

Cauzele cele mai frecvente ale infertilităţii la bărbaţi sunt calitatea necorespunzătoare a spermei, varicocelul (dilatarea venelor testiculare) şi sechelele lăsate de bolile cu transmitere sexuală.

Infertilitate la bărbați – Anomaliile spermei

Cauzele infertilităţii masculine sunt, în multe cazuri, diverse anomalii ale spermei:

  • Oligospermia – cantitatea mică de spermă
  • Astenospermia – abilitatea scăzuta de mişcare a spermatozizilor, care nu reuşesc să pătrundă în mucusul cervixului sau să penetreze ovulul.
  • Teratospermia – morfologia anormală a spermei. Forma anormală a spermatozoizilor face imposibilă fecundarea unui ovul.
  • Azoospermia reprezintă lipsa spermatozoizilor în sperma analizată. Poate să apară din cauza unui blocaj în sistemul de canale de la nivelul testiculelor, ca urmare a unei infecţii sau a unei intervenţii chirurgicale.

Infertilitate la bărbați – Varicocelul

Varicocelul reprezintă dilatarea unei vene din jurul testiculului, ceea ce duce la creşterea temperaturii acestuia, din cauza sângelui care stagnează în venele testiculare. Din această cauză este afectată spermatogeneza, deci implicit producţia de spermă, motilitatea şi morfologia spermatozoizilor. Circa 40% dintre bărbaţii infertili suferă de varicocele scrotale.

Infertilitate la bărbați – Bolile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală (chlamydia, gonoree etc) sunt printre cele mai comune cauze ale infertilităţii masculine. Netratate, infecţiile pot duce la blocarea canalelor deferente (împiedicând spermatozoizii să ajungă în lichidul seminal) şi la scăderea motilităţii spermatozoizilor.

Infertilitate la bărbați – Insuficienţa testiculară

Acesta este un termen generic care descrie incapacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi maturi. Insuficienţa testiculară poate să apară din cauza unor traumatisme ale testiculelor, a unei operaţii suferite, a unei vascularizaţii reduse, a oreionului la vârsta adultă, ca urmare a testiculelor necoborâte în scrot sau a unor defecte genetice. Chiar şi o lovitură veche, care nu prezintă niciun fel de simptome, poate conduce la blocarea ambelor ducturi ejaculatorii.

Infertilitate la bărbați – Cauzele infertilității pot fi și problemele de ejaculare

Alte cauze ale infertilităţii masculine sunt problemele de ejaculare, care pot fi:

  • Retrograde – sperma este ejaculată în vezica urinară
  • Premature – ejacularea are loc prea repede.

Medicamentele care afectează fertilitatea

Şi unele medicamente pot contribui la infertilitatea masculină, însă de cele mai multe ori doar pe moment. După întreruperea tratamentului, producţia şi calitatea spermei revin la parametri normali. Printre medicamentele care influenţează spermatogeneza se numără amiodarona, cimetidina, colchicina, digoxina, eritromicina, gentamicina, ketoconazolul, metotrexatul, nitrofurantoinul, fenitoina, spironolactona, sulfasalazina, glucocorticoizii.

De asemenea, unele remedii naturiste, cum ar fi planta numită de chinezi Lei teng gong (despre care se spune că luptă împotriva cancerului) poate afecta producţia de spermatozoizi şi poate reduce dimensiunea testiculelor.

Infertilitate la bărbați și stilul de viaţă

Funcţia spermatică poate fi afectată şi dacă bărbatul fumează, bea alcool în mod excesiv sau ia droguri. De asemenea, greutatea peste medie este un alt factor care reduce fertilitatea atât în cazul femeilor, cât şi în cazul bărbaţilor. În plus, expunerea la substante toxice, pesticide sau radiaţii poate duce la anomalii spermatice.

Investigaţiile pentru a determina fertilitatea bărbaţilor sunt mult mai simple şi durează mai puţin decât cele necesare pentru a depista infertilitatea feminină. De aceea, este recomandat ca el să-şi facă primul analizele, şi abia apoi, dacă rezultatele lui sunt bune, să începi tu seria de investigaţii medicale.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre infertilitate la bărbați, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa