Contracepţia după naştere

TOTUL DESPRE MAME

Tot ce trebuie să știi despre contracepția după naștere: metode contraceptive după naștere, contraindicații și sfaturi

Cel mai probabil, după ce naști, contracepția nu este în topul listei tale de priorități. Dar ar trebui să discuți destul de curând cu medicul tău despre acest subiect mult mai puțin interesant decât somnul bebelușilor sau câte grame ia pe săptămână un nou-născut mâncăcios, deoarece după aproximativ trei săptămâni de la naștere poți rămâne din nou însărcinată.

Există numeroase metode contraceptive după naștere. Trebuie să o alegi pe cea care vi se potrivește, ținând cont și de planurile pe termen lung și de câți copii vă mai doriți.

Când voi fi din nou fertilă?

Acest moment diferă de la o femeie la alta. Este important să nu îţi asumi niciun risc, asta dacă nu îţi doreşti să rămâi din nou însărcinată (și nici nu este indicat să rămâi însărcinată în primele șase-nouă luni după ce ai născut). Aşadar, ar trebui să te hotărăşti asupra unei metode de contracepţie cât de repede posibil după naştere. Vei avea nevoie să te protejezi după 21 de zile de la naşterea bebeluşului.

Ciclul menstrual va reveni aproximativ între 4 şi 10 săptămâni de la naştere, dacă nu alăptezi, sau dacă bebelușul tău este hrănit mixt, cu lapte matern și formulă. Dacă alăptezi exclusiv, atunci ciclul îţi va reveni mult mai târziu. Pentru unele femei, primul ciclu revine imediat ce renunţă la alăptat, chiar și după 12-18 luni ale copilului.

Când voi putea face din nou sex?

Îţi poţi relua viaţa sexuală oricât de repede tu şi partenerul consideraţi de cuviinţă. Pentru unele cupluri durează ceva timp până să reînvie pasiunea, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Dacă ai avut epiziotomie la naștere și simţi disconfort din cauza cusăturii, ar trebui să mergi la un consult. Unele femei simt nevoia să folosească lubrifiant pentru a combate uscăciunea vaginală.

Când trebuie să discut cu medicul despre contracepția după naștere?

Poți discuta cu medicul înainte de a te externa din maternitate, dar cu siguranță că vei fi întrebată de contracepţia după naștere la controlul postnatal de la șase săptămâni. Subiectul poate fi oricând abordat cu medicul tău de familie sau cu ginecologul.

Metode contraceptive după naștere: e și alăptatul una dintre ele?

Când alăptezi, organismul tău secretă un hormon numit prolactină, care stimulează producţia de lapte. Prolactina blochează, totodată, secreţia de hormoni care favorizează ovulaţia. Aceasta înseamnă că scad (dar nu dispar) şansele să rămâi însărcinată atâta timp cât alăptezi.

Poţi folosi alăptatul (amenoreea de lactaţie) ca metodă de contracepţie dacă:

  • alăptezi exclusiv (copilul nu mănâncă mâncare solidă şi nu bea niciun fel de alte lichide) ŞI
  • nu ţi-a venit încă ciclul ŞI
  • nu au trecut încă șase luni de la naşterea copilului.

Ar trebui să ştii totuşi că două din 100 de femei care folosesc alăptatul ca metodă de contracepţie după naștere rămân totuşi însărcinate în termen de șase luni de la naştere. Când te opreşti total (sau aproape de tot) din alăptat, poţi să rămâi însărcinată. Multe femei decid să folosească contracepţie pe lângă alăptat, pentru a reduce riscul unei sarcini neplanificate. Există metode disponibile care să nu îţi afecteze producţia de lapte.

Cât de eficientă este contracepţia după naștere?

Toate metodele de contracepţie enumerate mai jos sunt eficiente, dar niciuna nu este sigură 100%. Exactitatea lor este dată în procente. Spre exemplu, injecţia contraceptivă este eficientă în proporţie de peste 99%. Aceasta înseamnă că mai puţin de o femeie din 100 riscă să rămână însărcinată folosind această metodă. Când nu este folosit un mijloc contraceptiv, peste 80 din 100 femei active din punct de vedere sexual rămân însărcinate în termen de un an.

Eficienţa unor metode contraceptive după naștere depinde şi de cum sunt folosite. Contraceptivele trebuie folosite în mod adecvat, altfel nu îşi fac treaba. Spre exemplu, pilula contraceptivă este sigură în proporţie de peste 99% dacă este folosită corect. Dacă nu (dacă, spre exemplu, uiţi să o iei într-o seară sau o vomiţi), este mai puţin eficientă. Alte metode includ metodele de barieră, pilula cu progesteron (PoP) şi planificarea familială tradiţională.

Există şi unele metode ce necesită a fi repetate cu mai puţină regularitate sau nu trebuie repetate. Acestea includ injecţia contraceptivă, implantul contraceptiv, dispozitivele contraceptive intrauterine – cunoscute şi sub numele de sterilet – şi sterilizarea.

Care sunt metodele de contracepţie?

Când alegi o metodă contraceptivă după naștere, trebuie să te gândeşti la:

  • cât este de eficientă;
  • care sunt riscurile şi posibilele efecte secundare;
  • când îţi plănuieşti următoarea sarcină;
  • care sunt preferinţele tale.
  • dacă ai o afecțiune sau dacă eşti nevoită să iei anumite pastile, care ar interfera cu acţiunea metodei alese.

Tipurile de contraceptive pot fi clasificate în cele de scurtă durată, de lungă durată şi permanente. Dacă plănuieşti să mai faci un copil în următorul an, atunci ar trebui să iei în considerate metodele pe termen scurt.

Poţi găsi instrucţiuni şi recomandări pentru orice metodă aleasă.

Contraceptivele de scurtă durată

Pilulele contraceptive combinate (PCOC)

PCOC este adesea cunoscută drept „pilula”. Aproximativ o femeie din 300 care o foloseşte rămâne însărcinată în termen de un an. Conţine estrogen şi progesteron şi funcţionează, în principiu, oprind ovulaţia. Este foarte populară şi se găseşte sub diverse nume.

Câteva avantaje: Este foarte eficientă. Ajută la ameliorarea durerii din timplul ciclului şi abundenţei fluxului menstrual. Reduce riscul apariţiei unor forme de cancer. Când încetezi să o mai iei, devii repede fertilă din nou.

Câteva dezavantaje: Poate avea efecte secundare. Există un risc mic de probleme serioase, cum ar fi apariţia cheagurilor de sânge. Trebuie să nu uiţi să o iei. Nu poate fi folosită de femeile cu anumite afecțiuni, cum ar fi cele hipertensive.

PCOC poate fi luată după cele 21 de zile de la naşterea copilului. Cu toate acestea, nu este recomandată dacă alăptezi, întrucât poate afecta producția de lapte.

Mini-pilula contraceptivă (POP)

POP obişnuia să fie numită simplu mini-pilula. Conţine numai progesteron. Este eficientă în proporţie de peste 99%, dacă este folosită în mod corespunzător. În mod normal, se ia dacă PCOC nu este adecvată, cum ar fi în cazul femeilor care alăptează, fumătoarelor de peste 35 de ani şi celor care suferă de migrene. În principiu, funcţionează prin crearea unui dop de mucus la intrearea în cervix, care blochează sperma. Totodată, subţiază mucoasa uterină, ceea ce face mai puţin probabil că oul să se implanteze.

Câteva avantaje: Mai puţine riscuri de apariţie a problemelor serioase ca în cazul PCOC. Când te opreşti din a o mai lua, devii repede fertilă din nou.

Câteva dezavantaje: Poate avea efecte secundare, ciclurile sunt adesea neregulate.

POP poate fi luată după ce trece cele 21 de zile de la naştere. Trebuie să ţii minte să o iei în fiecare zi la aceeaşi oră, deoarece, dacă iei o pilulă cu mai mult de trei ore întârziere, se poate pierde efectul contraceptiv.

Plasturele contraceptiv

Acesta conţine aceiaşi hormoni ca şi PCOC, însă sub formă de plasture. Dacă este folosit corect, mai puţin de o femeie din 300 rămâne însărcinată folosindu-l. Plasturele contraceptiv se lipeşte pe piele, în aşa fel încât cei doi hormoni să fie administraţi în mod constant în organsim.

Câteva avantaje: Este foarte eficient şi uşor de folosit. Nu trebuie să ţii minte să iei o pilulă în fiecare zi. Ciclurile sunt, de regulă, mai puţin abundente, mai puţin dureroase şi mult mai regulate. Dacă ai stări de vomă sau diaree, plasturele continuă să fie eficient. Când te opreşti din a-l folosi, devii foarte repede fertilă din nou.

Câteva dezavantaje: Unele femei au iritaţii pe piele. În ciuda design-ului său discret, unele femei sunt de părere că poate fi văzut.

Plasturele contraceptiv poate fi folosit după 21 de zile de la naştere. Cu toate acestea, nu este recomandat femeilor care alăptează, întrucât poate afecta lactaţia.

Metodele de barieră

Acestea includ prezervativele pentru bărbaţi, prezervativele pentru femei, diafragmele şi steriletele. Acestea împiedică sperma să intre în uter. Dacă sunt folosite corespunzător, numai două din aproximativ 100 de femei rămân însărcinate folosindu-le.

Câteva avantaje: Nu există riscuri medicale serioase sau efecte secundare. Prezervativele ajută la protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativele sunt foarte comune. Fertilitatea nu este deloc afectată.

Câteva dezavantaje: Nu sunt la fel de sigure că celelalte metode. Trebuie folosite corect la fiecare raport sexual. Prezervativele pentru bărbaţi se pot rupe uneori sau cădea.

Prezervativele pot fi folosite din momentul în care te simţi pregătită să îţi reiei viaţa sexuală.

Metodele naturale

Acestea presupun cunoaşterea momentelor fertile. Între una şi nouă femei din 100 ajung să rămână însărcinate folosind această metodă. Necesită implicare şi verificare regulată a indicatorilor fertilităţii, cum ar fi temperatura corpului şi secreţiile cervicale.

Câteva avantaje: Nu există efecte secundare sau riscuri medicale.

Câteva dezavantaje: Nu prezintă siguranţă precum alte metode. Cunoaşterea fertilităţii necesită instruire adecvată şi este nevoie de trei până la șase cicluri pentru a învăţa în mod corespunzător care sunt perioadele fertile ale lunii.

Contraceptivele de lungă durată

Sunt mult mai potrivite pentru femeile care nu vor să mai rămână însărcinate preţ de câţiva ani.

Injecţia contraceptivă

Aceasta conţine progesteron care se eliberează progresiv în organism. Este foarte eficientă. Mai puţin de patru femei din 1000 rămân însărcinate după doi ani folosind-o. Presupune prevenirea ovulaţiei şi are acţiune similară ca POP. O injecţie este necesară o dată la 8-12 săptămâni.

Câteva avantaje: Este foarte eficientă. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile.

Câteva dezavantaje: Ciclurile pot deveni neregulate (dar deseori mai puţin abundente sau chiar să se oprească). După ce renunţi la ea, poate dura până la câteva luni ca fertilitatea ta să revină la normal. Unele femei se confruntă cu efecte secundare. Injecţia este ireversibilă, aşa că, dacă ai efecte secundare, acestea pot dura până la 8-12 săptămâni.

Implantul contraceptiv

Implantul este un dispozitiv mic, amplasat sub piele. Conţine progesteron, care se eliberează încet în organism. Mai puţin de o femeie din 1000 care îl foloseşte rămâne însărcinată în fiecare an. Funcţionează în mod similar injecţiei contraceptive. Presupune o operaţie minoră, folosind un anestezic local. Fiecare implant este eficient timp de un an.

Câteva avantaje: Este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile. Devii repede fertilă după ce implantul este îndepărtat.

Câteva dezavantaje: Ciclurile pot deveni neregulate (dar deseori mai puţin abundente sau chiar să se oprească). La unele femei se manifestă efecte secundare, dar acestea tind să dispară după primele câteva luni.

Dispozitivul contraceptiv intrauterin (DCIU)

Cunoscut sub numele de sterilet, DCIU este un dispozitiv din plastic şi cupru care este introdus în uter şi are funcţionalitate de cel puţin cinci ani. Mai puţin de două femei din 100 rămân însărcinate în termen de cinci ani. În principiu, presupune împiedicarea spermei şi ovulului să se întâlnească. Poate preveni totodată lipirea ovulului de marginea uterului. Cuprul are şi efect de spermicid (ucide sperma).

Câteva avantaje: Este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile. Devii repede fertilă după ce implantul este îndepărtat.

Câteva dezavantaje: Ciclurile pot deveni abundente sau mult mai dureroase. Există un mic risc să începi să ai probleme grave.

Un DCIU poate fi implantat la aproximativ 6-8 săptămâni după naştere.

Sistemul intrauterin (SIU)

Un dispozitiv din plastic care conţine progesteron este introdus în uter. Progesteronul se eliberează încet şi progresiv. Mai puţin de o femeie din 100 rămâne însărcinată în termen de cinci ani folosind această metodă. Presupune subţierea marginii uterului, în aşa fel încât să fie puţin probabil să accepte un ovul fertilizat. Totodată, densifică mucusul de la baza uterului. Este folosit şi pentru tratarea menstruaţiilor puternice (menoragie).

Câteva avantaje: Este foarte eficient. Nu trebuie să ţii minte să iei pastile. Menstruaţiile devin mai uşoare sau se pot opri. Devii repede fertilă după ce implantul este îndepărtat.

Câteva dezavantaje: Pot apărea efecte secundare, la fel ca în cazul metodelor cu progesteron precum POP, implant sau injecţie. Cu toate acestea, scenariul este puţin probabil, întrucât prea puţini hormoni ajung în sânge.

Un SIU poate fi de regulă implantat la 6-8 săptămâni după naştere.

Sterilizarea – o metodă permanentă de contracepţie după naștere

Aceasta presupune o operaţie. Este foarte eficientă, însă diferă de la un chirurg la altul. Vasectomia (sterlizarea la bărbaţil) opreşte definitiv sperma să mai plece din testicule. Sterilizarea – legarea trompelor – în cazul femeilor presupune prevenirea ovulelor de a mai circula prin trompele uterine pentru a întâlni sperma. Vasectomia este mai uşoară, putând fi executată cu un anestezic local. Aceste metode sunt adesea folosite când familia este completă. Trebuie, însă, să fii foarte sigură de hotărâre, întrucât este ireversibilă.

Câteva avantaje: Este foarte eficientă. Nu trebuie să te mai gândeşti pe viitor la contracepţie.

Câteva dezavantaje: Este foarte greu de anulat. Sterilizarea la femei necesită, de regulă, anestezie generală.

Dacă naşti printr-o operaţie de cezariană, chirurgul te-ar putea steriliza în timpul operației, dacă eşti sigură căîți dorești acest lucru. Ai putea să te şi întorci mai târziu, când şi dacă ai discutat cu partenerul şi v-aţi hotărât.

Mai pot folosi metode urgente de contracepţie după naştere?

Contracepţia de urgenţă poate fi folosită în orice moment dacă ai făcut sex neprotejat, sau te-ai protejat dar s-a produs un accident (ca, spre exemplu, ruperea unui prezervativ).

Pilulele contraceptive de urgenţă (sau pastilele de a doua zi) sunt de regulă foarte eficiente dacă sunt luate la maxim 72 ore după un raport sexual neprotejat. Pot fi cumpărate de la farmacie sau prescrise de un doctor. O pilulă contraceptivă de urgenţă presupune fie prevenirea sau amânarea ovulaţiei, fie prevenirea instalării unui ovul fertilizat în uter.

Un DCIU inserat de un medic poate fi folosit ca metodă contraceptivă de urgenţă în termen de maxim cinci zile de la data unui raport sexual neprotejat.

Nu vei avea nevoie de contracepţie de urgenţă dacă întreţii relaţii sexuale în termen de 21 de zile de la naştere deoarece nu poţi rămâne însărcinată atât de repede.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa