Sarcina la 30 de ani. De ce este cea mai potrivită vârstă pentru a rămâne gravidă

Ramona Dinescu
mama la 30 de ani

Sarcina la 30 de ani este probabil cea mai bună opțiune a unei viitoare mame. Până la 30 de ani ai timp să-ți construiești cariera, să te distrezi și să alegi persoana potrivită care să fie tatăl copilului tău, iar corpul tău este suficient de tânăr pentru a susține o sarcină.

Dacă până acum 20 de ani, majoritatea femeilor deveneau mame înainte de vârsta de 30 de ani, în ziua de azi, pragul acesta a fost ridicat cu câțiva ani, în special datorită faptului că foarte multe viitoare mame se concentrează întâi asupra carierei. Eu, personal nu mi-am impus anumite obiective pe care să le bifez înainte de a rămâne însărcinată. Am așteptat până la 30 de ani ca să găsesc persoana potrivită alături de care să mă simt confortabil și pe care să o văd în rolul de tată al copiilor mei. Este adevărat că până la această vârstă m-am ocupat și de carieră. Întâmplarea a făcut ca în jurul vârstei de 30 de ani să găsesc și bărbatul care a devenit tatăl copiilor mei, să am și suficiente venituri pentru a susține o familie și, ceva extrem de important, să am casa mea, căminul în care să trăiască viitoarea mea familie.

Șansele de a concepe un copil la vârsta de 30 de ani sunt mari, iar organismul femeii este suficient de tânăr încât să susțină fără probleme o sarcină. Specialiștii susțin că este mult mai ușor să concepi un copil la începutul celei de-a treia decade de viață, în comparație cu sfârșitul ei. De aceea, dacă îți dorești să devii mamă, nu trebuie să aștepți prea mult timp după împlinirea vârstei de 30 de ani, mai ales dacă visezi la mai mult de un copil. Conform statisticilor, aproximativ 20% dintre femeile de 35 de ani, au nevoie de mai bine de un an de încercări pentru a rămâne însărcinate.

Avantajele unei sarcini la 30 de ani

Există multe avantaje pe care o mamă de 30 de ani ar putea să le ia în considerare. Până la această vârstă și-a consolidat cariera și relația de cuplu, ambele extrem de importante pentru fundația unei familii în creștere.

Dacă până la 30 de ani ți-ai făcut un renume în carieră, după concediul de maternitate vei fi la fel de dorită la locul de muncă și probabil vei câștiga măcar același salariu ca înainte de a rămâne însărcinată. Femeile care rămân însărcinate la 20 și ceva de ani, nu se bucură de aceeași reputație și pot chiar să piardă puțin din salariu după revenirea din concediul de maternitate.

În termenii unei pauze în activitate, vei avea mai multă flexibilitate decât la vârsta de 40 de ani. Peste 40 de ani, după aproape 20 de ani de carieră, va fi destul de dificil să întrerupi munca ca să devii mamă.

Iar în termeni de familie, tu și partenerul tău se presupune că ați trecut deja prin câteva experiențe, v-ați distrat, iar acum este momentul să vă așezați la casa voastră, mai bine zis să vă reorganizați prioritățile.

Se spune că mamele de 30 de ani sunt foarte rezistente, adaptabile și răbdătoare, calități esențiale pentru un părinte. Firește, fiecare este diferit, însă cu siguranță la 20 de ani nu erai la fel de dispusă să pierzi nopțile cum ești cum, iar la 40 de ani nu vei avea aceeași răbdare pe care o ai acum.

La vârsta de 30 de ani, femeile au mult mai multe șanse de a naște gemeni, chiar și fără tratamente de fertilizare, iar dacă îți dorești așa ceva, iată ce arată statisticile:

-O sarcină din 16 poate fi gemelară la femeile de 20 de ani

-O sarcină din cinci poate fi gemelară la femeile între 35 și 39 de ani.

Totul ține de hormoni. Nivelul hormonului de stimulare foliculară (FSH) crește odată cu vârsta. Când aceste supra tensiuni hormonale apar, șansele de a elibera mai mult de un ovul în timpul ciclului menstrual, cresc și ele.

Dezavantajele sarcinii la 30 de ani

Vestea bună este că la 30 de ani poți concepe și naște natural un copil sănătos. Cu toate acestea, timpul începe să curgă pentru tine, mai ales după vârsta de 35 de ani, iar calitatea ovocitelor începe să scadă. Astfel, șansele de a rămâne gravidă sunt mai mici decât la vârsta de 20 de ani.

Dacă rămâi însărcinată după 35 de ani, din păcate, șansele unei sarcini perfecte scad. Cresc șansele apariției problemelor în sarcină precum:

  • Avort spontan
  • Sarcina ectopică
  • Placenta previa
  • Naștere prematură
  • Copil cu greutate mică la naștere
  • După 35 de ani, crește și riscul de a avea un făt cu sindrom Down. Tot statisticile arată că între 30 și 34 de ani, șansele gravidei de a da naștere unui copil cu sindrom Down sunt de 1 la 1200 de sarcini, iar între 35 și 39 de ani se poate naște un copil cu sindrom Down o dată la 700 de nașteri.

Testele genetice se recomandă tuturor gravidelor, însă cu precădere sunt recomandate femeilor peste vârsta de 35 de ani. Iar șansele de a naște prin cezariană cresc și ele odată cu vârsta, așa că cel mai indicat ar fi să alegi să devii mamă, în măsura în care se poate, în prima parte a anilor 30.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre sarcina la 30 de ani, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa