- Totul Despre Mame

Răspunde la: Disciplină pozitivă cu Miruna Jovin

#141628

Miruna Jovin
Participant

Bună Melania,

Înțeleg că îți este foarte greu atunci când cel mic nu te ascultă. Pe de altă parte aș vrea să îți spun că fiecare întâmplare, chiar și nedorită, este o oportunitate de a învăța ceva nou. Încerc să îți ofer câteva soluții. Ai putea să încerci să petreci timp special cu el. Timpul special este o perioadă în care faceți ceva ce el își dorește foarte mult iar tu te lași ghidată de el, intri în jocul lui. Astfel veți reuși să vă conectați unul cu altul iar odată această conexiune stabilită sau restabilită el va fi mult mai dornic să colaboreze cu tine. Dacă ați reușit să vă reconectați puteți stabili, de comun acord, un set de reguli și o rutină. De exemplu: când ajungeți acasă (sau când ajungi tu acasă) veți sta la masă, apoi urmează timpul vostru special împreună (poate să fie și o jumătate de oră dar să fie doar a voastră, fără alte elemente care să vă perturbe în vreun fel), apoi dacă ați folosit jucării le veți pune la loc – la început împreună, cu timpul, odată ce vă veți însuși rutina va începe și el să le pună singur la loc. În mod ideal, lucrurile trebuie explicate cu blândețe și răbdare. Regulile pot să prevadă și ce se întâmplă când cineva nu o respectă – jucăriile nestrânse vor fi adunate într-o cutie mare din debara în care umblăm doar sâmbătă și doar ca să le punem la loc.
Ca să îi crești încrederea în el, copilul trebuie să se simtă iubit necondiționat. Și în același timp trebuie să învețe că și părerea lui contează. Pedepsele nu ajută în acest sens, ba din contră contribuie la scăderea încrederii în sine.
Concret, dacă îi este frică să meargă singur la baie discutați despre asta iar tu încearcă să empatizezi cu el fără să îl judeci. Va trebui să afli ce îl sperie de fapt (întunericul de pe hol, zgomotul din baie, ideea scurgerii – da unii copii sunt speriați de cum se scurge apa sub formă de vârtej și unii chiar iși imaginează că pot fi și ei înghițiți de acel vârtej, se gândește că tu ai putea pleca în timp ce el este la baie, etc.) ”Am observat că îți este frică să mergi singur la baie.” ar fi o variantă de adresare. Întreabă-l ce soluție vede el la acest lucru, dacă nu are nici o sugestie propune-i tu: să lăsăm lumina aprinsă pe hol, să fiu și eu cu tine când tragi apa, orice altă soluție specifică situației voastre, o alegeți împreună pe cea care vi se potrivește amândurora.
Concentrați-vă amândoi pe soluții. Adică în locul unei discuții de două ore despre cine strânge jucăriile căutați o variantă cu care să fiți amândoi de acord. ”Cum vrei să facem? Tu ce părere ai despre?” Este foarte posibil ca la început el să nu vină cu sugestii așa că încearcă să propui tu soluții, alegeți-o pe cea care este convenabilă pentru amândoi: strângem împreună, tu strângi iepurii și eu piesele de construcție, le strângem în timp ce dansăm salsa, le strângem în timp ce imităm animalele preferate etc.

CELE MAI CITITE

APLICAȚII UTILE PENTRU PĂRINȚI