Tort krantz pentru momente festive. O rețetă delicioasă

Raluca Dumitrică
tort krantz felie farfurie
Nuci crocante & cremă spumoasă: tort krantz. Nu ştiu exact cine a inventat reţeta tortului krantz, dar ce ştiu sigur este.
Tort krantz felie
Nuci crocante & cremă spumoasă: tort krantz.

Nuci crocante & cremă spumoasă: tort krantz

Oamenii marchează în mod diferit momentele festive din vieţile lor. Unii sar în sus de bucurie, deschid geamul şi cântă melodia preferată, alţii îşi iau familia în braţe şi fac piruete, iar alţii împart pupici nenumăraţi către cei dragi. Eu de multe ori aleg să îmi manifest bucuria făcând un tort delicios. Un astfel de tort este tortul krantz, tort ce a avut mare succes atât la copii, cât şi la adulţi de fiecare dată când a fost preparat în bucătăria personală. Haideţi să vede cum se pregăteşte un tort krantz.

Tort krantz, deliciul copiilor

Nu ştiu exact cine a inventat reţeta tortului krantz, dar ce ştiu sigur este că am aflat de acest desert dintr-un caiet vechi de reţete al unei prietene de familie născută la începutul secolului trecut şi care avea reţeta de la mama ei. Un tort krantz este o combinaţie excelentă între nucile pralinate şi crocante şi crema pufoasă cu unt, toate potenţate de blatul cu nuci, destul de aerat tocmai datorită acestora din urmă. Deşi pare o rețetă foarte dulce, aflaţi că nu este chiar aşa şi că nu veţi rămâne cu acel gust de muuuuult prea mult zahăr după terminarea feliei din farfurie.

Ingrediente pentru un tort krantz de 12 felii

Blat

8 ouă
175 de grame de zahăr
125 de grame de nuci măcinate
175 de grame de făină

Crema

5 ouă
200 de grame de zahăr
75 de ml de lapte
4 esenţe de vanilie
300 de grame de unt la temperatura camerei
2/3 din nucile pralinate

Nucile pralinate sau crocantul de nuci

200 g zahăr
250 de grame de nuci

Siropul pentru blat

zahărul ars de la nucile pralinate
100 de ml de apă
2 esenţe de rom sau 2 linguri de lichior de rom

Cum se prepară un tort krantz

Prepararea blatului

Prima parte a tortului o reprezintă blatul, aşa că pe acesta îl vom face mai întâi. Separăm albuşurile şi le batem bine cu un praf de sare cu ajutorul mixerului sau cu telul robotului de bucătărie până când spuma finală este destul de bățoasă. Adăugăm treptat şi zahărul şi mixăm în continuare, după care punem unul câte unul cele 8 gălbenuşuri, amestecând mereu. Oprim mixerul şi adăugăm încet făina pe care am amestecat-o cu nuca măcinată, având grijă să se omogenizeze foarte bine.

Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă rotundă de tort cu diametrul de 26 sau de 28 de centimetri, pe care am tapetat-o cu hârtie de copt. Introducem tavă în cuptorul încălzit în prealabil la 150 de grade şi o lăsăm acolo aproxmativ 40 de minute. Pentru a vedea dacă este gata, facem testul scobitorii. Dacă nu mai rămâne niciun pic de aluat atunci când scobitoarea iese din blat, scoatem tava din cuptor şi blatul din ea, având grijă să-l punem să se răcească. După ce s-a răcit îl tăiem în trei foi egale.

Prepararea nucilor pralinate

Zahărul se pune într-o cratiţă pe foc, având grijă să se topească unform şi să nu se ardă în anumite părţi, pentru că va imprima un gust pregnant de ars întregului preparat. Astfel, el trebuie să devină auriu, şi nu maro închis. Când s-a topit complet, punem nucile, amestecăm cu grijă ca zahărul topit să le acopere cât de mult se poate, chiar în totalitate, după care luăm cratița de pe foc şi răsturnăm compoziţia pe o foaie pergamentată. Aşteptăm să se răcească, după care o punem în vasul robotului de bucătărie unde o vom mărunţi bine cu cuţitul.

Prepararea cremei

Ouale se bat bine cu zahărul până când îşi dublează sau chiar triplează volumul,după care punem peste ele foarte încet laptele şi amestecăm uşor. Compoziţia rezultată se pune la bain-marie şi se fierbe până când se îngroaşă atât de tare, încât nu mai cade de pe lingura cu care o amestecăm. Se pune şi vanilia în acest moment, se dă vasul de pe foc şi se lasă la răcit complet.

Untul se amestecă foarte bine până capătă un aspect spumos, adăugând crema obţinută la bain-marie şi omogenizând uşor. Spre final turnam două treimi din nucile pralinate şi amestecăm din nou.

Prepararea siropului

Turnam apă în craticiara în care au fost puse nucile la pralinat, punem pe aragaz la foc mic până când se topeşte tot zahărul rămas, adăugăm romul şi oprim.

Tort krantz. Cum se asamblează

Prima foaie de blat se aşază pe platoul pe care urmează să montăm tortul, o însiropăm uşor peste tot şi adăugăm o treime din cremă, având grijă să acopere întreg blatul. Se aşază cea de-a două foaie, repetând operaţiunile (sirop, cremă), iar la final punem şi cea de-a treia foaie însiropată, având grijă că restul de cremă să acopere întreg tortul. Peste tort se presară restul nucilor pralinate şi se dă frâu liber la decorat. Tortul se pune în frigider şi se lasă peste noapte, urmând să fie servit a doua zi, dar se poate atenta la el şi după 4-5 ore de stat la rece, în cazul în care nerăbdarea este mare.

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa