Tort vegan fără zahăr, cu unt de arahide

Raluca Dumitrică
Tort-vegan-cu-unt-de-arahide-şi-stevia-totul-despre-mame

Delicios și sănătos: tort vegan fără zahăr, cu unt de arahide

Vă plac dulciurile? Suntem în aceeași barcă, pentru că și mie îmi cam plac. 🙂 Recunosc, însă, că în ultimul timp am învăţat să mănânc dulciuri mai bune, mai sănătoase, care nu mă fac să mă simt vinovată. Un exemplu delicios este acest tort vegan cu unt de arahide şi îndulcitori naturali!

Un tort vegan fără zahăr, cu unt de arahide, este o alegere ideală nu numai pentru cei care nu mănâncă deloc ingrediente de origine animală, ci și pentru persoanele care ţin post.

Noi plusăm şi vă propunem o reţetă de desert care nu numai că nu are pe lista de ingrediente lapte, ouă sau brânză, dar nu are nici zahăr. Și, totuși, este tare gustos, cu ajutorul Green Sugar, îndulcitor 100% natural, cu 0 calorii și cu gust similar zahărului, care la coacere, fierbere sau congelare nu își schimba consistenţa, gustul sau puterea de îndulcire.

Reţeta de tort vegan fără zahăr, cu unt de arahide

Pentru această reţetă, care nu doar că arată bine, dar este şi extraordinar de gustoasă, aveţi nevoie de câteva ingrediente simple şi de un timp de preparare deloc mare.

Ingrediente pentru blat

2 căni de făină
6 linguri de Green Sugar – îndulcitor natural din stevia
o jumătate de ceaşcă de cacao
o linguriţă de praf de copt
un praf de sare
1 avocado
2-3 linguri de lapte de soia (sau alt lapte vegetal)
4 linguri de apă
2 fiole de esenţă de vanilie

Ingrediente pentru cremă

250 de grame de unt de arahide bio
3 banane coapte de dimensiune medie
esenţă de vanilie
un praf de sare
un sfert de ceşcuţă de ulei de măsline
câteva linguri de Green Sugar – îndulcitor natural din stevia, în funcţie de cât de dulce vreţi să fie tortul
4 linguri de unt de cocos (aproximativ 50 de grame)

Cum se face tortul vegan fără zahăr și cu unt de arahide

Blat

Făina, îndulcitorul natural, cacaoa, praful de copt şi sarea se amestecă într-un vas până se întrepătrund bine. Într-un alt vas se pasează bine fructul de avocado, crema obţinută amestecându-se cu laptele de soia, apa şi vanilia. Peste această compoziţie se aşază uşor ceea ce se află în primul vas, omogenizând delicat, astfel încât rezultatul final să fie o cremă densă, fără cocoloaşe. Aceasta se aşază într-o tavă de copt, în prealabil tapetată cu hârtie de copt, şi se introduce în cuptorul deja încălzit la 175 de grade, urmând să se lase la copt aproximativ 30 de minute. Se face testul scobitorii şi, dacă blatul este gata, se scoate din cuptor şi lasă să se răcească complet în tavă.

Crema

Realizarea cremei e super simplă, pe cuvânt 😉 Toate ingredientele pentru cremă se amestecă bine cu ajutorul unui blender şi se aşază peste blatul răcit şi scos din tavă, pus, deja, pe un platou care poate fi introdus în congelator. Da, aţi citit bine, tortul se introduce în congelator şi se lasă acolo până când se întăreşte bine de tot. Se va felia înainte de a fi consumat şi vă asigurăm că nu va avea consistenţa unei îngheţate, ci a unui mousse ferm şi delicios. Se poate orna cu frișcă vegetală, varianta ideala în acest caz fiind o frișcă vegetală lipsită de conservanți sau amelioratori de gust.

Poftă bună!

Nu uita să ne dai un like pe Facebook, dacă nu ne-ai dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce gătim și tot ce scriem!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa