Morcovul fiert constipă? Mit vs. realitate cu explicații de la medici

Morcovul fiert constipă? Morcovul este un aliment de bază în perioada diversificării. Iată cum trebuie să fie servit!

Georgiana Mihalcea, redactor
morcovul fiert constipa?
Morcovul fiert constipa? Mulți experți spun că ar fi doar un mit!

Morcovul fiert constipă? Iată o întrebare pe care multe mame o adresează medicului pediatru, prietenelor sau pe grupurile de socializare. Morcovul este un aliment de bază în perioada diversificării alimentației bebelușului și vom descoperi împreună cum este mai bine să fie servit.

Morcovul este o sursă esențială de vitamine și minerale care aduc numeroase beneficii copilului tău aflat în dezvoltare. Sănătatea ochilor, a pielii, a intestinelor și imunitatea în general au numai de câștigat de pe urma consumului de morcov. Dar cum este mai bine să-l oferim bebelușului: crud sau fiert?

Hai să începem cu începutul, morcovul trebuie consumat încă din perioada sarcinii și a alăptării, pentru a oferi nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase. 

Morcovul este esențial încă din perioada sarcinii

Nevoile de vitamina A şi de provitamina A sunt mai crescute la femeile gravide și la cele care alăptează.

Viitoarele mame ar trebui să consume cel puţin 200 de grame de morcovi pe zi, cam tot atât cât persoanele cu colesterol crescut. 200 de grame de morcovi pe zi fac să scadă nivelul colesterolului cu 11 la sută, datorită fibrelor, în special pectinei pe care o conţine.

De asemenea, provitamina A frânează evoluţia aterosclerozei şi îmbătrânirea celulară. Provitamina A din morcov acţionează simultan cu vitamina E, C şi seleniul împotriva cancerului, în timp ce vitamina A are o acţiune favorabilă şi asupra sistemului cardiovascular.

Cei care mănâncă 1-2 morcovi pe zi au un risc scăzut cu 30 la sută să facă infarct de miocard, iar riscul de a face accident vascular cerebral scade cu aproape 80 la sută. 

Pentru a profita din plin de efectele benefice ale morcovului, trebuie consumat alternativ crud, sub formă de suc sau ras pe răzătoarea fină, şi fiert, în compoziţia diverselor preparate.

Morcovul fiert constipă? Ce spune dieticianul nostru

Viorica Olteanu este dietician cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu și lucrează la Institutul Marius Nasta din București.

„Morcovul fiert nu constipă, dar ajută la reglarea tranzitului intestinal. Este un adevărat aliment medicinal, atât în stare crudă, cât și preparat termic. Morcovul fiert conține fibre alimentare cu celuloză fină, în mare parte sub formă de pectină. Aceasta ajută la reglarea tranzitului intestinal și calmează mucoasa intestinală. Tocmai pentru acest motiv sunt folosiți după episoadele de diaree. Este adevărat că nu trebuie să exagerăm cu consumul lor! Nu uitați, dragi mame, morcovii își mențin consumul de betacaroten și după fierbere!”

Viorica Olteanu, dietician

Este foarte posibil ca ideea legată de asocierea dintre morcovul fiert și constipație să fie dată de recomandarea acestuia în regimul alimentar pentru reglarea tranzitului intestinal. În plus, morcovul nu se află pe lista alimentelor copiilor care sunt deja constipați.

Morcovul fiert constipă? Cum știi când copilul este cu adevărat constipat

Dr. Viorica Olteanu detaliează ce înseamnă de fapt constipație: „Un copil este constipat când are scaune rare, tari (uscate) şi acțiunea este dureroasă. În primul rând, trebuie clarificat ce se înţelege prin scaune rare, pentru că numărul lor variază în limite relativ largi.

La limita inferioară a normalului se află un sugar care are scaun la 2-3 zile, în timp ce la extrema cealaltă se află un sugar care are zilnic câte 5-6 scaune mai păstoase, neformate. Constipaţia apare când se depăşeşte limita inferioară: copilul are scaun solid la patru sau mai multe zile.

Tratez constipația acasă?

Sunt câteva remedii simple pe care le poţi încerca înainte de a merge la doctor. Dacă nu dau rezultate, nu mai amâna vizita la specialist!

  1. Puţin (30-60 ml) sirop de fructe (prune, mere) o dată sau de două ori pe zi poate ajuta.
  2. Dacă este alimentat artificial, obişnuieşte-l să bea din când în când apă fiartă şi răcită – îmbunătăţeşti astfel tranzitul intestinal.
  3. Introdu capătul subţire al unui termometru în orificiul anal al copilului – astfel stimulezi mucoasa rectală şi rezultatul nu va întârzia să apară! Nu folosi prea des această metodă!
  4. Supozitoarele cu glicerină pentru copii înmoaie scaunul şi sunt lipsite de efecte neplăcute.
  5. Nu întrerupe alăptarea!
  6. Dacă micuţul are mai mult de 4-6 luni, introdu în dieta lui mai multe fructe şi legume cu conţinut ridicat în fibre (pere, prune, caise, piersici, chiar mazăre şi fasole boabe în cantităţi mici).

    În acelaşi timp, redu „raţia” de morcovi, mere, banane. Este bine ca dieta copilului să fie stabilită împreună cu medicul pediatru.
  7. Nu îi da prea multe proteine de origine animală. Copilul care a depăşit 6-7 luni şi cel de 1 până la 3 ani au nevoie de lapte de 2-3 ouă pe săptămână, de 30-60 g de carne zilnic.
  8. Masează-l circular (în sensul acelor de ceasornic) pe burtică – în felul acesta uşurezi eliminarea gazelor şi a materialelor fecale.
  9. Dă-i un iaurt natural, preferabil preparat în casă cu zer cu tot, amestecat cu prune uscate.

Morcovul fiert constipă? „Fierberea morcovului întreg sporește beneficiile acestuia pentru sănătate” spun cercetătorii britanici

Proprietățile medicale pot fi îmbunătățite dacă legumele nu sunt tăiate cubulețe înainte de fi gătite, ci sunt fierte întregi, arată experimentele.

Chimiștii din industria alimentară de la Universitatea Newcastle au descoperit că fierberea legumelor întregi (inclusiv morcovul), crește cu un sfert cantitatea de nutrienți oferită.


Dr. Kirsten Brandt, de la Universitatea de Agricultură, Alimentație și Dezvoltare Rurală, a declarat că morcovii tăiați expun o suprafață mare permițând să iasă mai mult falcarinol din morcov.

Medicul a constatat în studii că o cantitate însemnată de zahăr și vitamina C s-au pierdut și prin ferbere, deoarece mai multe celule de morcov s-au încălzit și și-au pierdut substanțele nutritive.

„Gătind morcovii întregi și tăiindu-i ulterior, le păstrați atât gustul, cât și nutrienții, astfel încât morcovul devine mult mai sănătos pentru cei care îl consumă. ”

Dr. Kirsten Brandt

Așadar, fierbeți morcovii întregi și atunci când îi oferiți bebelușilor, dar și atunci când îi consumăm noi, adulții, pentru a ne bucura pe deplin de proprietățile sale nutritive.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa