Piure de dovleac (de la 6 luni)

Alexandra Constantin

O sursă importantă de antioxidanți, fibre și vitamine, dovleacul completează lista alimentelor care nu trebuie să lipsească din meniul micuțului, cu atât mai mult la începutul diversificării. Noi îți spunem cum poți să prepari piure de dovleac, o rețetă pe cât de hrănitoare, pe atât de ușor de făcut.

Cu un gust dulceag, o textură moale și o aromă aparte, dovleacul este una dintre legumele pe placul celor mai mulți copii în perioada de diversificare. El este bogat în vitamine (C, K, A, B3, B9), minerale (magneziu, fier, calciu, sodiu și potasiu), proteine și grăsimi sănătoase, potrivit www.babycenter.com. Parte din alimentație, dovleacul aduce numeroase beneficii sănătății: are grijă de sănătatea oculară, este un aliat de încredere al sistemului digestiv (previne apariția tulburărilor de tranzit, a ulcerului gastric și gastritelor) și ține la distanță problemele cardiovasculare. De asemenea, bine de știut este că dovleacul ajută la îmbunătățirea sănătății creierului, scade nivelul de glicemie din sânge și ajută la întărirea sistemului imunitar.

Cum prepari rețeta de piure de dovleac

INGREDIENTE

1 dovleac de dimensiune mai mică (care să aibă cel mult 500 de grame)

PREPARARE

Încălzește cuptorul. Taie dovleacul în două și cu o lingură curăță bine de semințe. Pune jumătățile de dovleac cu fața în jos în tavă și adaugă și o jumătate de cană de apă (în jur de 125-150 ml de apă).

Lasă în cuptor până când dovleacul este pătruns bine (de regulă durează între 45 și 60 de minute). Pune apoi bucățile de dovleac să se mai răcorească.

Cu ajutorul unei linguri scoți pulpa dovleacului, o tai mai mărunt și o pui în blender. Pasezi dovleacul până obții piure de consistența dorită (să fie mai fin piureul dacă sunteți la începutul perioadei de diversificare). Adaugă puțină apă dacă piureul este prea gros.

Poți să păstrezi piureul timp de trei zile la frigider dacă este pus într-o caserolă care se închide ermetic. El poate să fie păstrat și la congelator în același recipient, dar pentru cel mult trei luni.

Cu ce poți să mai combini dovleacul

Spre deosebire de alte legume, dovleacul poate să fie folosit atât la mâncărurile de la masa de prânz, cât și la cea de dimineață în perioada de diversificare. Și asta deoarece gustul lui se potrivește atât cu cel al legumelor, cât și cu cel al fructelor.

Bine este să discuți cu medicul pediatru înainte de a introduce dovleacul în alimentația copilului. Poți combina dovleaul cu rădăcină de pătrunjel, păstârnac, banană, piersică, măr, avocado, dar și cu iaurt în perioada când micuțul poate consuma lactate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa