Gogoşele aperitiv cu şuncă şi caşcaval

Raluca Dumitrică
Gogoşele-aperitiv-cu-şuncă-şi-caşcaval-totul-despre-mame

Aceste gogoşele aperitiv cu şuncă şi caşcaval sunt delicioase!

Când vreau să mă relaxez, citesc o carte, mă uit la un film bun în compania unui pahar la fel de bun de vin, fac o plimbare în parc sau… gătesc. Gătitul, în mod special, mi se pare că mă introduce rapid în atmosfera de joie de vivre, mai ales când fac o reţetă nouă şi foarte apetisantă. Şi nu, nu e doar din pricina mirosului demenţial pe care îl au unele preparate pe parcursul procesului de gătire şi mai ales la finalul lor, ci pentru că mi se pare fascinant cum din nişte ingrediente separate poate să iasă chestiuni atât de bune. Aşa de bune precum aceste gogoşele aperitiv cu şuncă şi caşcaval!

Gogoşelele de care vă spun au fost ultima reţetă încercată de mine. Cunoscute şi sub denumirea de palline italieneşti, acestea sunt sunt nişte gogoşele aperitiv făcute din aluat fiert, la care se adaugă caşcaval şi şuncă. Ele se prepară în două etape: prima etapă are loc pe ochiul de la aragaz, iar a doua în cuptor. Aceste gogoşele sunt atât de bune, încât vă garantăm că se vor termină subit din farfurii, aşa că e bine să va luaţi măsuri de precauţie, în cazul în care vreţi să mâncaţi şi voi câteva, şi să vă puneţi mai bine două-trei deoparte, înainte de a înmâna platoul mesenilor!

Iată cum se prepară aceste gogoşele cu şuncă şi caşcaval!

Ingrediente pentru gogoşele aperitiv cu şuncă şi caşcaval

300 de grame de caşcaval
300 de grame de şuncă (sau bacon)
400 de mililitri de apă
100 de grame de unt
250 de grame de făină
8 ouă

Prepararea gogoşelelor aperitiv

Caşcavalul se rade complet prin răzătoarea mică, ca să fie foarte fin, iar şunca se taie în cuburi mici de tot sau în fâşii foarte subţiri, tip julienne. După această operaţiune, apa şi untul se pun într-o crăticioară pe aragaz, la foc mic, şi se aduc în punctul de fierbere. Se dă crăticioara la o parte de pe aragaz şi se adaugă făina în ploaie, amestecând uşor ca să se încorporeze, după care se amestecă mai ferm, pentru omogenizarea completă.

Compoziţia se pune la loc pe foc şi se continuă amestecarea cu fermitate, până când aluatul se dezlipeşte de pe pereţii vasului. În acest moment se stinge focul şi se lasă crăticioara pe aragaz, după care se adaugă, unul câte unul, ouăle. După fiecare ou se amestecă bine aluatul, iar la final se adaugă uşor şi caşcavalul, dar şi şunca, omogenizând.

Din acest aluat se fac nişte gogoşele mici, de dimensiunea unor chifteluţe, care se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 175 de grade şi se lasă acolo aproximativ 15-20 de minute, după care se scoate şi se lasă foarte puţin să se răcească, gogoşelele putând fi scoase imediat de pe hârtia de copt şi mâncate aşa, aburinde cum sunt 🙂

Pont:

Ca să formaţi mai uşor grămăjoarele şi să puneţi gogoşelele în cuptor, puteţi să vă folosiţi de un bol cu apă în care să va înmuiați mâinile înainte de a modela aceste palline bune de te lingi pe degete!

Poftă bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa