Rețetă de pâine cu dovleac, deliciul acestei toamne

Pâine cu dovleac- Profitați din plin în această toamnă de rețetele cu dovleac

Să ridice mâna cine se bucură de sosirea toamnei! Sunt o mulțime de oameni care abia așteaptă bunătățile făcute cu dovleac, iar pâinea cu dovleac nu trebuie să lipsească din deliciile acestui anotimp. 

Rețeta următoare cuprinde piure de dovleac și arome, bineînțeles, miere (sau sirop de arțar), făină integrală (sau albă) și ulei de cocos. Toate acestea combinate și puse la cuptor au ca rezultat o delicioasă pâine cu dovleac.

Aceasta este incredibil de moale și de pufoasă, iar rețeta poate fi adaptată pentru vegani sau cei care mănâncă fără gluten. Iată cantitățile necesare pentru o formă de cozonac.

O treime cană cu ulei topit de cocos sau ulei de măsline extra-virgin

O jumătate cană cu miere sau sirop de arțar

2 ouă

O ceașcă plină cu piure de dovleac

Un sfert de ceșcuță cu lapte sau apă (la alegere)

O linguriță și jumătate de arome potrivite pentru dovleac (scorțișoară, ghimbir etc)

O linguriță de bicarbonat

O linguriță de vanilie

O jumătate de linguriță de sare

O cană și trei sferturi de făină din grâu integrală sau albă

Opțional: miez de nucă, stafide sau fructe confiate

Un praf de scorțișoară pentru pudrare

Se încălzește cuptorul la 165 de grade Celsius și se unge o formă de cozonac. Într-un vas adânc se amestecă ulei cu mierea cu un tel. Se adaugă ouăle și se bate bine amestecul (dacă uleiul de cocos se solidifică în amestec cu celalalte ingrediente reci, lasă vasul pe aragaz câteva minute sau încălzește-l în cuptorul cu microunde). Adaugă piureul de dovleac, laptele, aromele, bicarbonatul, vanilia și sarea și amestecă vârtos cu telul. În cele din urmă, cu o lingură mare, presară în ploaie făina și amestecă ușor să se încorporeze. Nu e grav dacă apar câteva cocoloașe! Toarnă amestecul în forma unsă în prealabil și presară deasupra scorțișoară. Dacă vrei un model deosebit, trage sau răsucește cu furculița deasupra aluatului.

Pâinea se ține la cuptor timp de 55-60 de minute și înainte de a fi scoasă forma se încearcă mijlocul cu o scobitoare (dacă scobitoarea rămâne curată, pâinea e gata).

Scoate forma din cuptor și lasă pâinea să se răcească în ea timp de 10 minute, apoi scoate-o și mai las-o 20 de minute înainte s-o feliezi.

Sugestii de depozitare: Această pâine este umedă, așa că poate fi ținută la temperatura camerei doar 2-3 zile. În frigider rezistă 5-7 zile, iar în congelator – 3 luni. Ideal e ca, înainte să fie pusă în congelator, să fie feliată.

Notă despre ulei: La această rețetă, uleiul de cocos este cel mai potrivit. Uleiul de măsline dă o notă ierbală, dar dacă nu te deranjează, atunci e în regulă. La fel de bine, poate fi folosit și uleiul de floarea soarelui.

Brioșe: Aluatul e perfect și pentru brioșe.

Pentru vegani: Folosește sirop de arțar în loc de miere, înlocuitori în locul ouălor și apa în loc de lapte.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Anca Vlad
Sunt mamă, bunică și iubitoare de evenimente de toate tipurile pentru cei mici si mari. Tot timpul liber mi-l dedic nepotilor: alergăm în parc, ne plimbăm cu trotinetele,…

Citește mai multe despre autor

Intră în conversație