Pachetul copilului. 9 sugestii simple și practice, alternative la clasicul sandviș

Anca Vlad

Cauți o alternativa la clasicul sandviș pe care îl pui de obicei în pachetul copilului? Iată câteva idei simple și amuzante care-l vor atrage fără îndoială pe micuțul tău.

”Ce gustare să-i pun în cutia frumos colorată?”- aceasta este întrebarea care le stresează aproape zilnic pe mămici. Cei mai mulți dintre micuți se satură repede de sandvișuri, oricât de originale ar fi, așa că orice altceva e binevenit. Despre idei de sandvișuri sănătoase și gustoase puteți citi aici: 10 sandvișuri sănătoase de luat la școală

Dacă ești în situația în care cauți alternative, îți venim în ajutor cu 9 idei speciale mai jos.

Brioșe cu șuncă și cașcaval pentru pachetul copilului

Brioșe cu șuncă și cașcaval/ Shutterstock

Ingrediente:

  • 150 gr macaroane
  • 2 căni de pastă de brânză Ceddar
  • 2 ouă mari, bătute
  • 1 cană de șuncă tocată mărunt
  • ¼ cană de pesmet + 2 lingurițe

Mod de preparare

Într-un bol amestecă macaroanele fierte cu ouăle, șunca, brânza Ceddar și pesmetul din ceașcă până când se combină foarte bine. Unge formele de brioșă din tava specială, după care pune în ele amestecul (cam jumătate dintr-o cupă de înghețată). Apasă mixtura ușor cu degetele ca să se aplatizeze, după care presară deasupra pesmet. Coace brioșele timp de 20-25 de minute la 175 de grade Celsius. După ce s-au copt, scoate-le pe un grătar ca să se răcească.

Tort din pizza

Tort de pizza/ Shutterstock

Ingrediente:

  • Pentru aluat
  • 1 cană de făină
  • 1 ½ linguriță bicarbonat,
  • 2/3 cană lapte bătut
  • un praf de sare
  • Pentru topping
  • 2 lingurițe de condimente italienești
  • 2 ouă
  • ½ cană de lapte 2%
  • ½ cană mozzarella răzuită
  • ½ cană pepperoni tocat
  • ¼ cană roșii cherry tocate
  • ¼ cană ardei gras tocat
  • 1 cană sos de pizza încălzit

Mod de preparare

Pregătește într-un bol aluatul peste care presari condimentele italienești. Într-un alt bol, bate ouăle cu laptele și apoi toarnă-le peste ingredientele uscate și amestecă până când acestea se hidratează (mozarella, pepperoni, roșiile cherry și ardeiul gras). Încălzește grătarul și unge-l cu puțină grăsime. Pregătește foi de pizza pe care, după ce le rumenești pe ambele părți, le umpli cu amestecul de mai sus și le așezi în formă de tort. Între „felii” poți pune sos picant sau dulce.

Snack de banane și cereale

Aceasta este o gustare delicioasă, simplu de preparat și cu ingrediente ieftine.

Baton cu banane/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 banane
  • Unt de arahide
  • Cereale
  • Hârtie cerată (poți folosi folie sau pergament)

Mod de preparare

Presară pe hârtia cerată cerealele pe care așezi apoi o banana unsă cu puțin unt de arahide. Rulezi cu grijă și lași 5 minute, după care tai banana în două și scoți folia. Pentru această gustare simplă ai la dispoziție o mulțime de combinații. De exemplu, în loc de unt de arahide poți folosi Nutella, iar în loc de cereale obișnuite pot face un mix cu cereale cu ciocolată.

Pui învelit pentru pachetul copilului

Pui învelit/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 căni de piept de pui tocat (asezonat cu condimentele tale favorite)
  • ¼ cană sos pentru friptură
  • ½ cană cu mozzarella rasă
  • ¼ cană coriandru pisat (opțional)
  • 4 foi de tortilla

Mod de preparare

Așază foile de tortilla pe o suprafață plană, curată. Peste fiecare pune o jumătate de cană de piept de pui, o linguriță de sos, două lingurițe de mozzarella și o linguriță de coriandru. Înfășoară-le strâns sub formă de buritto. Încinge la foc mediu o tigaie sau un gril pe care-l ungi cu puțin ulei și coace tortilla umplută câte 1-2 minute pe fiecare parte până devine aurie. Taie-le în jumătate imediat după ce le-ai luat de pe foc. Sunt mai bune calde. Dacă vrei să fii rebelă, adaugă preparatului niște avocado, roșii, șuncă prăjită, salată verde sau orice altceva ți se pare că se potrivește.

Brioșe grâu întreg cu banane

Brioșe cu banane/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană de făină grâu întreg
  • ¼ cană de ulei virgin de cocos sau ulei virgin de măsline
  • 2 ouă
  • 2 banane mari, foarte coapte, pisate cu furculița (folosește banane din acelea cu pete negre pe coajă)
  • 1 linguriță de bicarbonat
  • ¼ cană cu sirop de arțar, miere sau sirop de mere
  • 1 linguriță de scorțișoară (opțional)

Mod de preparare

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu ulei de cocos o tavă specială pentru brioșe și las-o deoparte. În bolul mixerului pune în această ordine următoarele ingrediente: făina grâu întreg, uleiul virgin de cocos, ouăle, bananele pisate, bicarbonatul, siropul de arțar și scoțișoara (dacă dorești). Amestecă până se combină totul și devine o pasta fină. Nu e nicio problemă dacă rămân bucățele de banană, deoarece adaugă umiditate brioșelor.

Dacă folosești un robot de bucătărie nu va dura mai mult de un minut ca să prepari aluatul. Pune-l apoi în formele speciale și coace-le în jur de 10-15 minute sau până când scobitoarea înfiptă în mijlocul brioșei iese curate. După ce s-au copt, scoate brioșele pe un grătar și lasă-le să se răcească. Le poți congela în pungi etanșe și dezgheța cu 3-4 ore înainte de servire.

Buzunare cu șuncă pentru pachetul copilului

Buzunare cu șuncă și brânză/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 pachet de foitaj
  • 200 grame șuncă
  • 8 felii de brânză Ceddar
  • 1 linguriță de muștar pentru fiecare „buzunar”
  • 1 ou mare, bătut

Mod de preparare

Taie foietajul în pătrate și întinde bucățile în așa fel încât să ai loc spațiul necesar să-l umpli cu șuncă și brânză. Așază o felie de șuncă pe o jumătate din pătrat, peste care pune o felie de Ceddar și un pic de muștar, după care unge marginile cu oul bătut.

„Învelește” umplutura, presează marginile aluatului cu dinții unei furculițe și apoi crestează buzunarul din loc în loc cu vârful unui cuțit. Pune buzunarele pe tava acoperită cu hârtie de copt și lasă-le în cuptor la 200 de grade Celsius timp de 15-25 de minute. Sunt bune calde.

Batoane din fulgi de ovăz și căpșuni

Batoane de fulgi de ovăz și căpșuni/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană de fulgi de ovăz (dacă e cazul fără gluten)
  • ¾ cană cu făină grâu întreg
  • 1/3 cană cu zahăr brun
  • ¼ linguriță ghimbir
  • ¼ linguriță sare grunjoasă
  • 6 lingurițe de unt fără sare topit (poate fi înlocuit cu ulei de cocos)
  • 60-70 de grame de căpșuni tăiate bucăți mici
  • 1 linguriță făină (amidon) de porumb
  • 1 lingură de suc proaspăt de lămâie (aproximativ o jumătate de lămâie mică)
  • 1 lingură de zahăr tos
  • Pentru glazura de vanilie (care este opțională, dar delicioasă dacă îți plac batoanele dulci)
  • ½ cană de zahăr pudră grosier
  • ½ linguriță extract pur de vanilie
  • 1 lingură de lapte (de care vrei)

Mod de preparare

Pentru început, încălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și pregătește o tavă acoperită cu hârtie de copt, ale cărei margini laterale să rămână pe dinafară. Într-un vas de dimensiuni medii, combină fulgii de ovăz, zahărul brun, ghimbirul și sarea. Peste ele toarnă untul topit (uleiul de cocos) și amestecă până se formează cocoloașe, iar ingredientele dure se înmoaie puțin. Pune deoparte ½ de cană din acest amestec, iar restul așaza-l și presează-l în tava pregătită. Peste compoziția din tavă presară bucățele de căpșuni, peste care pune fulgi de ovăz. Stropește preparatul cu zeama de lămâie și jumătate din zahărul tos. Peste, urmează restul de căpșuni și de zahăr tos. Deasupra împrăștie cocoloașele pe care le-ai oprit, în așa fel încât să se vadă fructele.

Ține barele la cuptor în jur de 35-40 de minute până când fructele scot bășici, iar blatul capătă culoarea aurie. Scoate tava și las-o pe un grătar să se răcească. Cât se răcește, pregătește glazura. Într-un vas de dimensiune medie, amestecă bine zahărul pudră, vanilia și laptele până se transformă o cremă pufoasă. Dacă ți se pare prea groasă poți să mai adaugi lapte. Cu ajutorul marginilor hârtiei de copt, scoate prăjitura, taie-o bucăți, pune-i glazură și servește-o!

Batoane de pizza cu pepperoni pentru pachetul copilului

Batoane de pizza cu pepperoni/ Shutterstock

Ingrediente

  • Aluat de pizza
  • 40 de felii de pepperoni
  • 10 batoane de mozzarella
  • 2 linguri de unt
  • ½ lingură de praf de usturoi
  • ½ lingură de pătrunjel tocat mărunt

Mod de preparare

Încălzește cuptorul la 230 de grade. Întinde blatul de pizza și apoi taie-l în 10 părți pătrate egale. Pune pe fiecare felie câte 4 felii de pepperoni, peste care adaugă batonul de mozzarella. Răsucește aluatul și strânge-l în jurul ingredientelor. Amestecă untul topit cu praful de usturoi și pătrunjelul tocat și cu sosul rezultat unge cu o pensulă batoanele de pizza. Ține tava la cuptor în jur de 10-12 minute sau până când batoanele devin aurii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa