Crap la cuptor în sos de roşii

Iulia Mirică
crap

O rețetă savuroasă de peşte gătit la cuptor şi însoţit de sos roșu

Acest preparat poate fi servit cu o varietate de garnituri, de la paste la orez, salate și multe altele. Dacă vreți să economisiți niște timp, puteți face o cantitate dublă de sos, pe care să o țineți la rece până dată următoare  când veți găti această rețetă. Dar înainte de a vă apuca de gătit nu uitaţi cel mai important pas în prepararea acestei rețete de crap la cuptor în sos de roșii: cumpărarea peștelui proaspăt din piață.

Ingrediente pentru crap la cuptor în sos de roșii:

3 căței de usturoi
1 buchețel de busuioc proaspăt
ulei de măsline
1 ardei iute roșu proaspăt
800 grame de roșii la borcan (făcute în propria bucătărie, preferabil) sau la conservă
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat
oțet de vin
4 fileuri de crap (de câte 150 grame)
câteva măsline negre
1 lingură de capere

5 pași pentru prepararea crapului la cuptor în sos de roșii:

1. Pentru a face sosul, curățați și feliați cățeii de usturoi. Alegeți cu atenție frunzele de busuioc, spălați-le și tăiați-le mărunt.

2. Adăugați ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu, după care puneţi uusturoiul și busuiocul. Găuriți ardeiul iute cu ajutorul unui cuțit, după care adăugați-l în tigaie. Amestecați ocazional și lăsați compoziția până când usturoiul se înmoaie, dar nu își schimbă culoarea.

3. Puneți roșiile din borcan sau din conservă în tigaie și condimentați totul ușor cu sare și piper. Compoziția se fierbe ușor la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute. După acest interval, se scoate ardeiul iute, iar roșiile se zdrobesc ușor cu o lingură de lemn. Se mai asezonează cu sare și piper, dacă este nevoie, și se adaugă un strop de oțet de vin roșu, pentru a da o aromă mai puternică.

4. Se preîncălzește cuptorul la 220°C/treapta 7. Se toarnă sosul de roșii într-o tavă de cuptor, se asezonează fileurile de pește cu sare și piper pe ambele fețe și se adaugă peste sos. Măslinele se zdrobesc cu ajutorul bazei unui borcan și li se scot sâmburii. Se presară măslinele și caperele scurse peste pește. Se adaugă și câteva frunze de busuioc pe deasupra și se dă la cuptor.

5. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 15 minute sau până când peștele este gătit. Puteți verifica dacă este gata de mâncat prin tăierea unei mici porțiuni dintr-un fileu mai gros – dacă aceasta este albă, nu transparentă, înseamnă că peștele e perfect pentru pus pe masă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa