Fasole bătută pentru toată familia

Rețetă tradițională românească – fasole bătută

Cine nu a mâncat, cel puțin o dată, o fasole bătută făcută la mama acasă dorindu-și să transmită mai departe acea rețetă generațiilor viitoare? Gustul inconfundabil al acestui preparat îl face să fie îndrăgit de întreaga familie, fie că este servit ca o gustare sau ca un aperitiv. Deși varianta pe care o știm noi este cu ceapă călită, puteți folosi și o alternativă sănătoasă pentru cei mici, mai ales când puteți găsi cele necesare în piață.

Ingrediente pentru fasole bătută:

1/2 kilogram de fasole boabe
4 cepe (aproximativ 300 grame)
4 linguri de ulei (preferabil de floarea-soarelui)
5-6 căței de usturoi
100 grame de pastă de roșii
sare
piper negru proaspăt măcinat

4 pași pentru a prepara fasole bătută:

1. Fasolea se spală și se lasă la înmuiat pentru cel puțin câteva ore, însă o puteți lăsa chiar și peste noapte. După ce a stat la înmuiat, se scurge de acea apă și se pune într-o oală cu apă rece, cât să acopere fasolea, la fiert, la foc mic.

2. După ce dă în clocot, scurgeți apa și adăugați altă apă curată și fierbinte. Repetați procedeul încă o dată și lăsați fasolea la fiert. În momentul în care este fiartă (după aproximativ 45 de minute), se strecoară și se pasează cu ajutorul unui blender. Se pune înapoi în oală și se pregătește topping-ul.

3. Într-o tigaie, se pune uleiul la încins. Ceapa se curăță și se taie felii mici. Se lasă la călit, după care se adaugă bulionul și se amestecă. Jumătate din această compoziție de ceapă se amestecă împreună cu usturoiul curățat și pisat în prealabil și fasolea bătută. Se mai lasă puțin pe foc, până când se umflă fasolea, iar compoziția este omogenă. Se asezonează cu sare și piper.

4. Se pune fasolea bătută într-un bol și se decorează cu restul de ceapă călită sau, mai sănătos pentru cei mici, cu ceapă verde tăiată rondele.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație