Gogoși ca în copilărie

Gogoși gustoase pentru nostalgici

 

Ah, gogoșile din copilărie! Când ne înfigeam dinții într-o gogoașă caldă și pufoasă și făceam mustăți de zahăr farin! Când țopăiam fericiți în jurul platoului cu gogoși, sperând că vom primi încă una, și încă una, și încă una! Nu credeți că și copiii noștri merită să simtă aceeași încântare, măcar din când în când?

 

Ingrediente: 

  • 1/2 l lapte
  • 3 ouă
  • 1/4 cană de zahăr
  • 25 de grame drojdie proaspătă
  • făină cât curprinde
  • zahăr farin pentru decor
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • ulei pentru prăjit

 

Cum se fac? Amestecați într-o ceașcă zahărul cu drojdia și frecați bine. Într-un bol adânc puneți laptele puțin încălzit, ouăle, esența de vanilie și amestecul de zahăr cu drojdie. După ce amestecați temeinic cu telul adăugați treptat făină cât cuprinde. (Iar dacă această expresie vi se pare prea vagă, uitați ce înseamnă mai exact: puneți făină până când obțineți un aluat elastic, care nu se lipește de mâini, și pe care îl puteți tăia cu forma pentru gogoși.) Frământați bine acest aluat și puneți-l apoi la crescut într-un loc călduros. Când observați că și-a dublat volumul, îl mai frământați o dată și îl mai lăsați un sfert de oră să crească.

Acum întindeți aluatul fie cu mâna, fie cu un sucitor, pe suprafața de lucru. Nu trebuie să fie mai gros de 1,5-2 cm. Decupați gogoșile cu o formă rotundă (sau cu un pahar cu marginile date prin făină). Puneți uleiul la încins și prăjiți gogoșile. Dacă aluatul a fost bine frământat, gogoșile se vor întoarce singure pe partea nefăcută. Oricum, le puteți ajuta și voi întorcându-le cu o spatulă. Când sunt făcute, puneți-le la scurs pe un platou, presărați zahăr farin deasupra și pregătiți-vă pentru o călătorie în anii ’80.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație