Rețeta clasică de falafel vegan

Iulia Mirică
falafel

Diferența dintre această rețetă de falafel vegan și altele este faptul că începi prepararea sa cu ajutorul boabelor de năut uscate, iar în loc de a le face la cuptor, le prăjești în tigaie. Iar aceste trucuri s-ar putea să-ți schimbe complet părerea despre gustul falafelului.

Ingredientele sunt la îndemâna oricărei mămici, iar aromele sunt complexe și delicioase. Vei avea un preparat gata în aproximativ 3 ore, dar rezultatul final merită fiecare minut petrecut în bucătărie.

INGREDIENTE

300 de grame de boabe de năut uscate
30 de grame de pătrunjel proaspăt tocat
80 de grame de ceapă albă, tocată mărunt
7 căței de usturoi
2 linguri de făină fără gluten
1 1/2 lingurițe de sare
1 linguriță de chimen
1 vârf de cuțit de nucșoară
1 linguriță de coriandru măcinat
ulei de palmier, pentru prăjit

PREPARARE

1. Se clătesc boabele de năut într-o sită cu ochiuri fine și se adaugă într-o oală mare. Se acoperă cu apă de 2 cenimetri și se aduce compoziția la fierbere, la foc mare. Se lasă să fiarbă timp de 1 minut, se acoperă, se îndepărtează de la căldură și se lasă să stea deoparte pentru o oră. Apoi se scurg boabele de năut, se spală ușor și se lasă să se usuce.

2. Între timp, se adaugă pătrunjelul, ceapa și usturoiul într-un procesor de alimente. Se amestecă bine, până când obții o compoziție omogenă. Se dă deoparte.

3. Odată ce năutul s-a răcit și s-a uscat, se adaugă în procesorul de alimente, împreună cu făina, sarea, chimenul, nucșoara, coriandrul. Se amestecă pentru a se combina foarte bine, răzuind părțile procesorului, dacă este nevoie, pentru 4-5 minute. Se condimentează după gustul fiecăruia. Apoi se acoperă și se lasă la frigider pentru 1 oră, pentru a permite aromelor să se contopească, iar texturii să devină mai fermă.

4. Se scoate din frigider și se formează mici discuri, de 1 linguriță și jumătate de compoziție, cu ajutorul mâinilor. În cazul în care falafelul nu stă compact, s-ar putea să trebuiască să mai adaugi puțină făină. Se încălzește uleiul într-o tigaie mare, pentru 1-2 minute. Se adaugă discurile de falafel, lăsând să se gătească timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Când partea de jos este rumenită, se întorc pe partea cealaltă. Poți servi falafelul cu hummus, sos de usturoi sau sos tahini.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa