10 dulciuri pentru copii- recomandări sănătoase de la nutriționiști

Copiii iubesc dulciurile, dar trebuie să-i obișnuim de mici cu cele sănătoase, făcute în casă. Iată câteva sugestii pe care le poți servi cu încredere.

Mihaela Călin
dulciuri copii
Îți oferim 10 rețete sănătoase de dulciuri pentru copii pe care le poți prepara împreună cu ei.

Prăjiturile – oh, da! Dulciurile pentru copii sunt un subiect intens discutat de nutriționiști! Te gândești la ele când îți e puțin foame după-amiaza sau chiar la miezul nopții. Iar dacă sunt și prăjituri sănătoase, cu atât mai bine. Prăjiturile sunt probabil unul dintre multele lucruri la care copiii nu vor spune niciodată NU.

Prăjiturile – le poți mânca oricând și oriunde. Întreabă-ți copiii, dacă nu ne crezi. Și tocmai pentru că nu putem trăi fără deserturi, măcar să fie unele sănătoase. Mai jos am adunat 10 rețete de dulciuri sănătoase pentru copii, pe care să le încerci acasă împreună cu copilul tău.

Dulciuri pentru copii- tot ce trebuie să știi

Indiferent de starea de sănătate, de vârstă sau de forma fizică, zahărul este dăunător. În ciocolată, prăjituri, bomboane sau sucuri, zahărul, format din glucoză şi fructoză, se absoarbe instantaneu şi duce la creşterea glicemiei şi la eliberarea insulinei în exces. Repetat, acest mecanism duce la obosirea pancreasului, care nu mai poate elibera suficientă insulină pentru neutralizarea glucozei, iar aceasta se acumulează în sânge. Pe scurt, aşa apare diabetul de tip 2. Obezitatea este primul semnal de alarmă în cazul unui consum excesiv de dulciuri.

Dulciuri bune pentru copii

Papilele gustative pot fi educate la orice vârstă, cu puţină voinţă. Fructele sunt cele mai sănătoase dulciuri, deoarece, pe lângă zaharuri, ele conţin şi fibre, enzime, antioxidanţi, vitamine şi minerale. Folosirea îndulcitorilor artificiali este o variantă de compromis. Deşi, studiile privind beneficiile sau nocivitatea acestora abundă, acţiunea lor asupra organismului nu a fost clar pronuntaţă de specialiştii nutritionişti şi oncologi, iar statutul lor rămâne, în continuare, controversat.

Ciocolata neagră – bună, dar cu măsură

Ciocolata neagră conţine multe flavonoide, substanţe care previn depunerile de colesterol pe pereţii vaselor de sânge. E ea benefică, dar nu la discreţie. Cantitatea optimă este limitată la 10 g pe zi. În plus, laptele, care este tot un ingredient al ciocolatei, inhibă această acţiune a flavonoidelor.

Nu vă lasăți păcăliți atunci când alegeți dulciurile potrivite pentru cei mici. Iaurtul cu fructe și batoanele dulci cu cereale vă pot induce în eroare deoarece aparent sunt alegeri sănătoase pentru alimentația micuților, însă, în realitate ele conțin foarte mult zahar. De asemenea nu uitați, atunci când citiți etichetele dulciurilor pe care le cumpărați pentru cei mici, ca termeni precum lactoza, zaharoza , maltroza sau glucoza reprezintă carbohidrați, implicit zahăr. Nu trebuie să faceți abuz nici de produsele cu îndulcitori artificiali – zaharina, sorbitol, deoarece aceștia pot dăuna dinților micuților.


Dr Anca Daniela Lungeanu, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din Centrul Medical Focus

7 sfaturi utile despre dulciuri pentru copii

  • Bacteriile care se formează şi se dezvoltă pe suprafaţa dintelui folosesc drept sursă de energie zahărul. Ele se multiplică rapid, depunerile cresc şi se transformă într-un fel de depozit lipicios pe care saliva nu-l poate îndepărta şi care în timp favorizează apariţia cariei. Fructoza este zaharida care are cea mai mare putere de îndulcire, dar şi acţiunea cea mai nocivă asupra danturii.
  • Mişcarea de orice fel (plimbare, înot, volei, tenis, patinaj sau călărit) stimulează producţia de endorfine, substanţe care îţi dau o stare de bine şi care îţi reduc pofta de dulce.
  • Pofta de dulce e mai puternică atunci când ţi-e foame. Mănâncă şi vei uita de dulciuri!
  • Bea multă apă. De multe ori, senzaţia de deshidratare este confundată cu foamea.
  • Excluderea completă a zaharurilor din dietă nu este cel mai bun lucru. Un cubuleţ de ciocolată, din când în când, e chiar benefic, pentru psihic.
  • Consumul mare de dulciuri duce la creşterea în greutate, dar şi a sentimentului de vinovăţie, iar de aici la depresie nu mai e decât un pas.
  • Dulciurile de casă sunt adevărate bombe calorice şi totuşi ele nu sunt interzise, ci doar recomandate cu moderaţie.

Dulciuri pentru copii: Prăjitură cu morcovi

Dacă micuțul tău nu este mare amator de morcovi, atunci nu îi spune că faci o prăjitură cu morcovi. S-ar putea să aibă unele prejudecăți. Lasă-l să adulmece finalul: o prăjitură cu o explozie de arome. Nici măcar nu va știi că este cu morcovi. Iată ingredientele și modul de preparare, potrivit www.teoskitchen.ro

Ingrediente:
5 ouă
250 g zahăr
200 ml ulei
Miezul de la o păstaie de vanilie
350 g făină
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță bicarbonat de sodiu
½ linguriță sare
2 lingurițe scorțișoară
Câte o linguriță din fiecare: cuișoare măcinate, nucșoară, ghimbir
250 g piure de ananas
100 g migdale tăiate grosier (sau nuci, caju, fistic)
100 g amestec de stafide, merișoare, goji
200 g morcovi dați pe răzătoare (cca. 4 morcovi)

Mod de preparare:
Prăjitura cu morcovi se pregătește în 3 pași simpli și trebuie să se regăsească în orice top de prăjituri sănătoase: ingredientele umede + amestecul de făină + adaosurile.

  • Mai întâi încinge cuptorul la 180°C și pune hârtie de copt în tavă. Într-un bol încăpător amestecă ouăle, zahărul brun, uleiul și miezul de la pastaia de vanilie. Trebuie să ai un amestec omogen. Poți amesteca cu telul sau cu mixerul.
  • Peste amestecul de ouă, cerne făină, praful de copt, bicarbonatul, sarea, condimentele. Amestecă din nou, cât să fie bine incoporporate ingredientele și să ai o compoziție omogenă, lucioasă.
  • Adaugă morcovii dați pe răzătoare, fructele uscate, migdalele sau nucile, piureul de ananas. Pentru piure-ul de ananas dă prin blender 250 g ananas din conservă. Amestecă totul și toarnă compoziția în tava pregătită. Prăjitura cu morcovi se coace 45-60 minute sau până e bine rumenită.

Plăcinta cu mere a lui Jamie Oliver

Va spun sincer că aveam de câțiva ani cartea de bucate a lui Jamie Oliver înainte să încerc această rețetă de plăcintă cu mere. De câte ori vedeam rețeta, dădeam pagina pentru că mi se părea complicată, fiind vorba de o rețetă cu aluat sfărâmicios. Dar după ce am făcut-o prima oară, nu mă mai puteam opri din mâncat. Și nu este nici greu de făcut. Nu se compară cu nicio prăjitură cu mere. Este pur și simplu DELICIOASĂ.

Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g făină
150 g unt
100 g zahăr
Coajă rasă de la o lămâie bio
2 gălbenușuri
Sare

Pentru umlutură:
O bucățică de unt
5 mere
2 linguri zahăr
Coaja rasă de la ½ lămâie
½ linguriță ghimbir ras
O mână de stafide
Un gălbenuș amestecat cu puțin lapte

Mod de preparare:
Pentru a prepara aluatul, amestecă în robotul de bucătărie făina, untul, zahărul, coaja de lămâie și puțină sare, apoi adaugă gălbenușul și un strop de apă ca să se lege amestecul. Unge cu unt o tavă de plăcintă.

  • Împarte aluatul în două și întinde o parte pe o suprafață presărată cu făină, într-un strat de 0,5 cm grosime. Așează aluatul în tavă și întinde-l ușor. Nu-ți face griji dacă se rupe, poți să-l peticești. Pune tava și cealaltă jumătate din aluat în frigider în timp ce cureți merele. Taie merele în 8. Într-o cratiță amestecă merele cu zahărul, coaja de lămâie, ghimbirul, stafidele și o lingură de apă. Fierbe la foc mic 7-8 minute sau până când merele s-au înmuiat ușor. Ia-le de pe foc și lasă-le să se răcească de tot.
  • Încinge cuptorul la 180 grade. Scoate tava și aluatul din frigider și pune amestecul de mere peste aluatul din tavă. Unge cu ou marginea de aluat și întinde cealaltă jumătate de aluat. Așeaz-o peste umplutură și unește marginile, îndepărtând excesul de de aluat. Unge deasupra cu ou, fă câteva incizii mici cu furculița și coace la cuptor timp de 45-50 de minute.

Dulciuri pentru copii: Biscuiți cu fulgi de ovăz

Trebuie să recunosc că nu reușesc să-i fac pe băieții mei să mănânce fulgi de ovăz, nici cu lapte, nici fără. Sunt pur și simplu prea anoști. Dar cu toate acestea o pungă de fulgi de ovăz nu rezistă la noi în casă mai mult de 2 săptămâni. Și asta datorită biscuiților cu ovăz, pe care toată lumea îi adoră.

Ingrediente:
200 g fulgi de ovăz
200 g făină
80 g zahăr
200 g unt la temperatura camerei, tăiat cubulețe (dacă te sperie cantitatea mare de unt, poți să pui mai puțin, eu am încercat și cu 180 g unt și au ieșit la fel de buni)
2 lingurițe praf de copt
75 g stafide, merișoare, nuci tăiate, alune, diverse semințe (de in, de susan, de floarea soarelui) sau bucățele de ciocolată – aici poți să variezi cum îți place
2 linguri lapte
Un praf de sare

Mod de preparare:

  • Procesează fulgii de ovăz în robotul de bucătărie. Trebuie mărunțițica să nu mai fie atât de mari. Amestecă într-un castron făina, fulgii de ovăz, sarea, praful de copt și zahărul.
  • Adaugă untul și frământă cu vârfurile degetelor până obții un aluat. Adaugă stafidele și amestecul de semințe și puțin lapte, cât să lege acest aluat.
  • Formează o bilă de aluat și pune-o la frigider în folie de plastic pentru cel puțin o oră.
    Scoate bila de aluat din frigider și las-o puțin să se înmoaie. Dă drumul la cuptor la 175 grade. Ia cu mâna bucăți mici din aluat și formează bile mai mici, pe care să le aplatizezi apoi. În felul acesta formezi biscuiții. Vezi că aluatul este destul de sfărâmicios.
  • Așază biscuiții în tava tapetată cu hârtie de copt. Pune tava în cuptorul încins până biscuiții se rumenesc pe margini. Lasă biscuiții să se răcească. Îi poți depozita în frigider într-un borcan închis pentru mai multe zile (dacă rezistă la tine în casă mai multe zile).

Dulciuri pentru copii: Brioșe cu mere și făină de ovăz

Când vine vorba de prăjituri sănătoase pentru copii, aceste brioșe cu mere se află în top pentru că ele conțin foarte puțin zahăr, dar și făină de ovăz, mult mai sănătoasă decât făina albă. Așadar iată rețeta:

Ingrediente:
175 g făină albă
40 g făină de ovăz
50 g zahăr nerafinat
2 lingurițe praf de copt
2 mere curățate de coajă și tăiate bucățele
2 linguri de stafide
40 g unt moale
125 g iaurt
125 ml lapte
Un ou

Mod de preparare:
Aranjează formele din hârtie pentru brioșe într-o tavă. Amestecă făina, praful de copt, făina de ovăz și zahărul într-un castron. Amestecă cu merele și stafidele. Într-un alt castron bate cu telul untul, iaurtul, laptele și oul. Adaugă acest amestec peste făina din celălalt castron, amestecând repede până se omogenizează. Umple formele din hârtie. Coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute. Se obțin 10-12 brioșe mari.

Dulciuri pentru copii: Biscuiți simpli

Decât să cumperi un pachet de biscuiți pentru gustarea copilului la școală, mai bine pregătește-i tu acasă. Sunt foarte gustoși și fără nici un fel de aromă specifică. Iată rețeta de bază pentru biscuiți simpli.

Ingrediente:
300 g făină albă
250 g unt moale
140 g zahăr pudră
2 lingurițe esență de vanilie
Un gălbenuș de ou

Mod de preparare:
Se amestecă într-un castron zahărul cu untul, folosind o lingură de lemn. Adaugă apoi gălbenușul de ou și esența de vanilie și amestecă bine toate ingredientele.
Cerne făina peste amestecul de ouă și zahăr din castron. Pentru început utilizează o lingură de lemn pentru a amesteca totul. În cele din urmă frământă cu mâna toată compoziția, obținând un aluat neted.
Întinde coca pe masă și taie cu ajutorul formelor pentru biscuiți diverse forme. Biscuiții se țin în cuptorul preîncălzit la 175 grade Celsius timp de 8-10 minute. (sursa www.momjunction.com)

Dulciuri pentru copii: Brioșe cu rubarbă și ghimbir

În sezonul în care găsești în piață rubarbă, merită să încerci această rețetă de brioșe. Pur și simplu nu o să le poți rezista. Gustul acrișor al tulpinilor de rubarbă se potrivește perfect cu gustul aromat al ghimbirului.

Ingrediente:
350 g de făină
O linguriță praf de copt
Puțină sare
325 g zahăr brun
½ lămâie
250 ml lapte
Coaja rasă de la o portocală bio
2 bucățele de rădăcină de ghimbir, tocat fin
Un ou mare
100 g unt, plus 1 lingură în plus, topit
300 g de rubarbă, tocată fin

Mod de preparare:

  • Într-un bol mare se pun făina, praful de copt, sarea și 225 g zahăr brun. Se amestecă, apoi se face o gaură în centru.
    Stoarce câteva picături de suc de lămâie în lapte și se pune-l deoparte pentru câteva minute. Într-un alt castron amestecă: trei sferturi din ghimbirul ras, coaja de portocală, oul, 100 g de unt topit și amestecul de lapte cu lămâie.
  • Bate bine. Adaugă și rubarba tocată. Toarnă acest amestec în gaura din castronul cu făină. Amestecă până la omogenizare. Acestă compoziție se pune în hârtiile de brioșe.
    Se încălzește cuptorul la 180° C.
  • Într-un mic bol amestecă 100 g zahăr brun, lingura de unt topit în plus și restul de ghimbir. Se amestecă până când arată ca un topping sfărâmicios, apoi se presară peste brioșe.
    Tava cu brioșe se dă la cuptor timp de 25 de minute, până când zahărul de deasupra se transformă într-o crustă aurie și crocantă, iar brioșele sunt făcute. (sursa Jamie Oliver).

Dulciuri pentru copii: Cheesecake simplu

Un cheesecake simplu și ușor de făcut trebuie să se afle în topul tău de prăjituri sănătoase pentru copii, mai ales că ingredientele sunt ușor de procurat, iar gustul este pur și simplu sublim.

Ingrediente:
150 g unt topit
250 g biscuiți digestivi fărâmițați
115 g zahăr
3 linguri amidon de porumb
900 g brânză de vaci grasă
2 ouă
115 g frișcă lichidă
½ linguriță esență de vanilie
Coaja rasă de la o lămâie bio
Coaja rasă de la o portocală bio

Mod de preparare:

  • Încinge cuptorul la 180° C. Ia o tavă rotundă cu diametrul de 24 cm și unge fundul și laturile cu unt. Într-un bol amestecă biscuiții și untul, pune amestecul pe fundul tăvii și coace timp de 10 minute. Apoi scoate blatul din cuptor și lasă-l să se răcească puțin.
  • Mărește temperatura din cuptor la 200° C. Amestecă zahărul și amidonul de porumb într-un bol. Adaugă brânza de vaci și bate totul cu mixerul până când obții un amestec cremos. Adaugă ouăle și amestecă bine. Adaugă treptat frișca și amestecă până la omogenizare, apoi încorporează esența de vanilie și coaja de lămâie și de portocală.
  • Repartizează crema peste blatul de biscuiți și scutur-o ușor, ca să nivelezi suprafața. Pune prăjitura în mijlocul cuptorului și coace-o timp de 40-45 de minute, până când se rumenește frumos deasupra și umplutura se întărește. Las-o să se răcească la temperatura camerei și servește-o după 2-3 ore pentru a avea o consistență mai fermă. (sursa „Să gătim cu Jamie”)

Fursecuri cu nucă de cocos

Fursecurile cu nucă de cocos se numără și ele printre prăjiturile sănătoase pentru copii, având în compoziție doar trei ingrediente. Și mai ales: nu conțin zahăr!

Ingrediente:
O ceașcă fulgi de cocos
1/3 ceașcă fulgi ovăz
2 banane coapte

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 175° C și acoperă o tavă cu hârtie de copt. Pune într-un blender fulgii de nucă de cocos și ovăzul. Scopul este să mai mărunțești aceste ingrediente.
Curăță bananele, taie-le în bucăți mai mici și adaugă-le în blender. Amestecă toate ingredientele până obții o pastă netedă.
Cu ajutorul unei linguri ia puțin din compoziție și pune pe hârtia de copt, formând fursecuri. Ține-le la cuptor timp de 20 de minute sau până când devin maro deschis.
După ce sunt gata, lasă-le să se răcească timp de cinci minute. Se servesc calde. (sursa www.momjunction.com)

Prăjituri sănătoase: Brioșe cu coacăze

În sezonul în care găsești coacăze la prețuri rezonabile, îți recomand să introduci și aceste brioșe pe lista ta de prăjituri sănătoase pentru copii. Sunt ușor de făcut, iar cei mici se vor da în vânt după ele.

Ingrediente:
75 g unt
100 g iaurt
Un ou
200 g făină
50 g zahăr
½ linguriță bicarbonat de sodiu
2 lingurițe praf de copt
100 g coacăze

Mod de preparare:
Încălzește cuptorul la 180° C. Aranjează formele de hârtie pentru brioșe, într-o tavă. Topește untul într-o crăticioară și lasă-l să se răcească încet. Amestecă iaurtul, laptele și oul într-un castron, apoi adaugă untul topit. Într-un alt castron amestecă toate ingredientele solide. Adaugă amestecul de ou. Încorporează și coacăzele și amestecă ușor. Umple apoi formele din hârtie. Pune în cuptor la copt timp de 30-35 minute, până se rumenesc și devin tari. Se obțin 10-12 brioșe mici.

Banana bread

Copiii iubesc bananele, iar o prăjitură care emană un miros plăcut de banane și scorțișoară este mereu pe gustul lor. Iar mama este fericită pentru că ingredientele sunt simple, iar pe masă poposesc prăjituri sănătoase.

Ingrediente:
230 g făină
100 g unt
3 ouă
3 banane bine coapte
O lingură de miere
½ linguriță esență vanilie sau o păstaie de vanilie
Un pumn de semințe sau nuci, migdale, alune
Un plic de praf de copt
Un praf de sare

Mod de preparare:
Nucile sau migdalele se mărunțesc cu ajutorul blenderului. Într-un castron amestecăm cu mixerul bananele, ouăle, untul topit și mierea. Adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt. Trebuie să obții o compoziție care curge. La final adăugăm esența de vanilie, semințele și nucile.
Ia o tavă de cozonac, în care ai pus hârtie de copt și toarnă compoziția de banana bread. Trebuie să stea în cuptorul preîncălzit la 180° C timp de aproximativ 60 de minute.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa