Iahnie de fasole cu costiță

Rețetă tradițională de iahnie de fasole cu costiță

Printre rețetele tradiționale pe care le savuram în copilărie împreună cu întreaga familie se numără și această iahnie de fasole cu costiță. Rețeta este una cu un grad de dificultate scăzut, chiar dacă necesită minime pregătiri cu o seară înainte de a o face. Iar secretul care presupune evitarea balonării constă în schimbarea apei de fierbere de mai multe ori. Acum, că știm toate aceste trucuri, să trecem la treabă!

Ingrediente pentru iahnie de fasole cu costiță:

500 grame de fasole (boabe)
200 grame de costiță afumată
1-2 cepe medii
1 foaie de dafin
1/2 legătură de mărar
2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
1 lingură de bulion
sare de mare
piper negru proaspăt măcinat

4 pași pentru a prepara iahnie de fasole cu costiță:

1. Cu o seară înainte de a face iahnia, se pune fasolea într-o oală cu apă, la înmuiat. A doua zi, se schimbă apa în care a stat fasolea, se adaugă sare de mare și se dă la fiert. În momentul în care dă în clocot, se schimbă apa și se repetă acest proces de 2 ori.

2. Între timp, ceapa se curăță și se taie mărunt. Într-o tigaie, se încinge puțin ulei și se lasă ceapa la călit, până când devine arămie. Ceapa se lasă puțin să se răcească și se încălzește un ibric cu apă.

3. După ce a fiert fasolea, se scurge de apă și se adaugă într-un vas termorezistent de yena, alături de ceapa călită, bulion și un pic de apă încălzită, amestecându-se bine. Costița afumată se taie în felii subțiri și se rumenește în puțin ulei. Se adaugă și aceasta în vasul de yena, alături de dafin.

4. Se dă vasul la cuptor, la temperatură mică spre medie și se lasă pentru 10-15 minute, pentru a se întrepătrunde aromele și toate ingredientele sunt fragede. Se scoate din cuptor și se ornează cu mărar proaspăt, dacă folosiți. Se servește cu murături.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație